Prvý príznak osteoporózy? Často je to až zlomená kosť

Odpovedáme na vaše otázky o osteoporóze - chorobe, kvôli ktorej kosti rednú viac než je normálne. Na aké vyšetrenia treba ísť?

24.11.2020 06:00
osteoporóza, žena, vyšetrenie Foto:
Kostná denzitometria je rádiologické vyšetrenie, ktoré vie odhaliť nedostatok minerálov v kostiach.
debata

Je normálne, že ľudia s pribúdajúcim vekom strácajú kostnú denzitu, ale osteoporóza naznačuje výrazne vysokú úroveň straty kostnej denzity. Ľudia, ktorí mali v mladom veku veľmi husté kosti, majú menšie riziko vzniku osteoporózy. Menej ohrození sú aj ľudia, ktorí konzumovali relatívne vysoké množstvo vápnika, ktoré ich telo správne absorbovalo. Človek s týmto ochorením je náchylnejší na zlomeniny kostí ako osoba bez tejto diagnózy.

Test kostnej minerálnej hustoty je dôležitým meradlom zdravia kostí. Práve tie môžu identifikovať osteoporózu či určiť riziko zlomenín. Absolvovaním vyšetrenia zistíte nízku hustotu kostí pred zlomeninou, alebo si potvrdíte diagnózu osteoporózy, ak už máte jednu alebo viac zlomenín. Dokážete tiež predvídať svoje šance na zlomeninu v budúcnosti a určiť rýchlosť úbytku kostnej hmoty.

Lekár mi odporúča kostnú denzitometriu. Čo to je?

Kostná denzitometria je rádiologické vyšetrenie, ktoré je primárne vykonávané predovšetkým na vyhľadávanie osteopénie alebo osteoporózy, teda chorôb, pri ktorých je nízky obsah a hustota minerálov v kostiach a zvyšuje sa riziko zlomenín. Röntgenové lúče sa používajú na meranie množstva minerálov, a to hlavne vápnika v kostiach. Tento test je dôležitý pre ľudí, ktorí sú ohrození osteoporózou, najmä pre ženy a seniorov vo veku nad 65 rokov. Je to veľmi dôležitý test na osteoporózu, ktorá je najbežnejším typom ochorenia kostí. Vyšetrenie kostnej denzity dodáva približne štvrtinu až desiatu radiácie, ktorá vzniká pri bežnom RTG vyšetrení hrudníka. Je to jednoduchý, bezbolestný a neinvazívny výkon, ktorého vykonanie trvá priemerne 15 minút.

Prečo sa robí test kostnej minerálnej hustoty?

Lekár môže nariadiť vyšetrenie kostnej minerálnej hustoty, ak má podozrenie, že kosti slabnú, prejavujú sa príznaky osteoporózy alebo osoba dosiahla vek, v ktorom je nevyhnutná preventívna prehliadka. Na Slovensku platí, že každý senior nad 65 rokov má nárok na bezplatné vyšetrenie, stačí sa o túto možnosť len zaujímať, prípadne pýtať sa na ňu predovšetkým u svojho obvodného lekára.

Kosť je živé rastúce tkanivo. Je tvorená väčšinou z kolagénu, proteínu, ktorý poskytuje mäkkú štruktúru, a fosforečnanu vápenatého, minerálu, ktorý dodáva pevnosť a spevňuje štruktúru. Vďaka tejto kombinácii kolagénu a vápnika je kosť pružná a pevná, čo pomáha kosti odolávať stresu. Viac ako 99 percent vápniku v tele je obsiahnutých v kostiach a zuboch. Zvyšné jedno percento sa nachádza v krvi. Počas celého života sa stará kosť odstraňuje a do kosti sa pridáva nová kosť. Počas detstva a dospievania sa nová kosť pridáva rýchlejšie ako stará kosť. Výsledkom je, že kosti sú väčšie, ťažšie a hustejšie. Tvorba kostí prekonáva resorpciu (úbytok), kým sa nedosiahne maximálna kostná hmota, teda maximálna hustota a sila kostí. Zvyčajne je to do konca 20. roku veku života. Po tomto čase úbytok kostí začína prevyšovať tvorbu kostí. U žien je úbytok kostnej hmoty najrýchlejší v prvých niekoľkých rokoch po menopauze a pokračuje aj v postmenopau­zálnych rokoch.

Komu sa odporúča preventívne vyšetrenie?

V prvej línii sú to ženy, a to všetky vo veku nad 65 rokov, ženy do 65 rokov, ktoré majú vysoké riziko zlomenín a osteoporózy, fajčiarky a tie, čo konzumujú tri alebo viac alkoholických nápojov denne. Zvýšenému riziku sú vystavení aj ľudia, ktorí majú chronické ochorenie obličiek, skorú menopauzu, poruchu stravovania, ktorá vedie k nízkej telesnej hmotnosti, osteoporózu v rodinnej anamnéze, "zlomeninu krehkosti“ – zlomeninu kosti spôsobenú pravidelnými činnosťami, reumatoidnú artritídu, výraznú stratu výšky, fyzicky veľmi neaktívny životný štýl.

Testovanie kostnej denzity sa odporúča u mužov, ktorí mali zlomeninu bedrového kĺbu alebo tzv. zlomeninu krehkosti, alebo majú iné rizikové faktory, ako napríklad užívanie určitých liekov na liečbu rakoviny prostaty.

Kto má vyššie riziko rednutia kostí?

Žena prechádza menopauzou. Po menopauze tvoria vaječníky veľmi málo hormónu estrogénu. Je to práve estrogén, čo pomáha chrániť hustotu kostí. Niektoré ženy stratia až 25 % kostnej hmoty počas prvých 10 rokov po menopauze.

Ak máte nedostatok vápnika a vitamínu D. Vápnik a vitamín D spolupracujú na vytváraní a udržiavaní silných kostí.

Ak máte málo fyzickej aktivity. Ženy všetkých vekových skupín by mali pravidelne cvičiť, odporúča sa chôdza, tanec alebo tenis, aby pomohli budovať a udržiavať hustotu kostí.

Ak ste nedostali menštruáciu tri mesiace po sebe (nazýva sa to amenorea). Ak máte amenoreu a nie ste tehotná, dojčíte alebo neužívate liek, ktorý vám zastaví menštruáciu, poraďte sa so svojím lekárom. Nedostatok menštruácie znamená, že vaše vaječníky mohli prestať vytvárať estrogén.

V prípade, že trpíte poruchou stravovania. Poruchy stravovania, najmä mentálna anorexia a bulímia, môžu oslabiť kosti. Anorexia môže viesť až k strate menštruácie.

Ženy, ktoré fajčia, majú nižšiu hustotu kostí a často prechádzajú menopauzou skôr ako nefajčiarky. Fajčenie zvyšuje riziko zlomenín kostí. Toto riziko stúpa, čím dlhšie fajčíte a čím viac cigariet potrebujete.

Človek, ktorý má zdravotné ťažkosti, ktoré zvyšujú riziko vzniku osteoporózy. Patria sem cukrovka, predčasné zlyhanie vaječníkov, celiakia a zápalové ochorenia čriev či depresie.

Ten, kto užíva lieky na liečbu dlhodobých zdravotných problémov, ako je artritída, astma alebo ochorenie štítnej žľazy.

Pokiaľ ide o konzumáciu alkoholu, odborníci odporúčajú ženám nie viac ako jeden alkoholický nápoj denne. Dlhodobé nadmerné pitie alkoholu môže spôsobiť veľa zdravotných problémov vrátane úbytku kostnej hmoty, srdcových chorôb či mŕtvice.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #osteoporóza #zlomenina