Pre zabezpečenie správnej hladiny vápnika v tele je potrebné do svojho jedálneho lístka zaradiť potraviny bohaté na túto minerálnu látku.
Najvýznamnejším zdrojom vápnika je mlieko a mliečne výrobky, v menšej miere tiež vajcia a morské ryby. Bohaté na vápnik sú aj rastlinné zdroje ako mak, orechy či sója a aj niektoré minerálne vody. Vyše 50 % vápnika dokáže telo zužitkovať zo zeleniny, ako je karfiol, brokolica, kel, ružičkový kel, hlávková kapusta, pekinská kapusta, čínska kapusta, žerucha, kvaka, kaleráb a kel kučeravý. Vo všeobecnosti je však využiteľnosť vápnika z rastlinných zdrojov nižšia, pretože sa tu nachádza vo forme, ktorú telo nedokáže dostatočne využiť.
Dôležité je rozdeliť si denný prísun vápnika do viacerých porcií, keď z neho dokáže telo vyťažiť oveľa viac, ako keby sme ho prijali len v jednej dávke. Obozretný treba byť najmä pri rôznych diétach, ktoré aj keď môžu obsahovať potraviny bohaté na vápnik, rovnako môžu byť ochudobnené o zložky, ktoré pomáhajú telu vápnik zužitkovať.
Vylúčiť by ste mali potraviny s vysokým obsahom fosforu a vlákniny, nevhodná je aj nadmerná konzumácia kofeínových, kolových nápojov a alkoholu. Topené syry radšej vymeňte za tvrdé, mäkké nevyzreté či tvarohové nátierky. Hladinu vápnika v tele znižuje aj pitie alkoholu a fajčenie.
Ako by mal vyzerať jedálny lístok bohatý na vápnik | |
---|---|
Raňajky (425 mg vápnika): | pohár mlieka, dve celozrnné pečivá, syr cottage |
Desiata (40 mg vápnika): | jablko |
Obed (145 mg vápnika): | brokolicová polievka, hovädzie mäso na šťave s ryžou, strúhaná mrkva |
Olovrant (255 mg vápnika): | biely jogurt, jedno celozrnné pečivo |
Večera (150 mg vápnika): | dva krajce celozrnného chleba, tvarohová nátierka s pažítkou |
Koľko vápnika obsahujú jednotlivé potraviny
Odporúčaná denná dávka vápnika je 1 200 mg
Potravina 100 g | Ca (mg) |
---|---|
Ananás | 16 |
Avokádo | 10 |
Banán | 9 |
Čučoriedky | 10 |
Zemiaková múka | 20 |
Zemiakové lupienky | 37 |
Zemiaky | 6 |
Brokolica | 105 |
Broskyňa | 8 |
Zeler | 68 |
Cibuľa | 31 |
Citrón | 11 |
Cuketa | 30 |
Čakanka | 26 |
Šošovica | 59 |
Červená repa | 29 |
Červená kapusta | 35 |
Cesnak | 38 |
Čínska kapusta | 40 |
Čokoláda biela | 187 |
Čokoláda horká | 38 |
Čokoláda mliečna | 103 |
Kvasnice | 25 |
Fazuľové struky | 57 |
Grapefruit | 18 |
Hlávkový šalát | 20 |
Horčica plnotučná | 130 |
Hríby sušené | 70 |
Hríby čerstvé | 7 |
Hrášok zelený | 24 |
Hrušky | 10 |
Hus | 10 |
Chlieb pšenično-ražný | 20 |
Špargľa | 26 |
Jablko nelúpané | 7 |
Jahody | 26 |
Pečeň | 12 |
Jogurt biely | 180 |
Kačica | 14 |
Kapor | 10 |
Kel | 115 |
Kaleráb | 68 |
Kefír | 120 |
Klobásy | 16 |
Knäckebrot | 64 |
Kura | 12 |
Karfiol | 205 |
Baklažán | 13 |
Mak | 1 400 |
Mandarínky | 12 |
Maslo | 15 |
Mäso hovädzie | 8 |
Mäso teľacie | 10 |
Mäso bravčové | 24 |
Med včelí | 5 |
Mlieko polotučné – 2 % tuku | 112 |
Múka pšeničná hladká | 25 |
Múka pšeničná hrubá | 23 |
Mrkva | 39 |
Uhorky kyslé | 14 |
Uhorky šalátové | 10 |
Olivy | 61 |
Kešu oriešky | 35 |
Lieskové oriešky | 140 |
Vlašské orechy | 94 |
Ovsené vločky | 56 |
Papriky zelené | 6 |
Párky | 42 |
Paštéta | 14 |
Petržlen | 89 |
Piškóty | 36 |
Pomaranče | 42 |
Pór | 80 |
Paradajky | 13 |
Rybie filé | 25 |
Ryža | 24 |
Reďkovky | 37 |
Šunková saláma | 12 |
Maďarská saláma | 31 |
Sardinky v oleji | 354 |
Slnečnicové semená | 110 |
Smotana 12 % tuku | 106 |
Strúhanka | 26 |
Syr eidam 30% tuku | 690 |
Syr ementál | 887 |
Syr lučina | 285 |
Syr niva | 634 |
Syr topený | 420 |
Šľahačka 33 % tuku | 80 |
Špenát | 81 |
Slivky | 14 |
Cestoviny | 25 |
Tvaroh mäkký netučný | 101 |
Tvaroh mäkký tučný | 366 |
Vianočka | 19 |
Vajce (100 g = 2 ks) | 60 |
Vitamin D v potravinách
Odporúčaná denná dávka je 800 až 1 200 mg vitamínu D
Potravina 100g | Vitamín D (mg) |
---|---|
Losos | 480 |
Makrela | 120 |
Pstruh morský | 440 |
Sardinka | 400 |
Sardinky v oleji | 200 |
Sardinky v paradajkovej omáčke | 320 |
Sumec | 20 |
Šproty | 520 |
Šťuka | 40 |
Treska | 40 |
Tuniak | 240 |
Tuniak v oleji | 120 |
Ementál 45 % | 120 |
Gouda | 40 |
Hermelín | 12 |
Jogurt biely 3,5 % | 2,4 |
Maslo | 40 |
Mlieko plnotučné | 0,8 |
Parmezán | 24 |
Šľahačka | 40 |
Tvaroh tučný | 8 |