Vieme predchádzať rednutiu kostí?

Aká je prevencia osteoporózy? Čo sa stane, ak ju máte a neliečite sa? Ako pomáha vápnik, koľko ho potrebujeme a čo má spoločné s vitamínom D? Ako sa vyhnúť pádu?

21.01.2021 06:00
dôchodkyňa, seniorka, cvičenie, fit Foto:
Ilustračné foto.
debata
  • Každý deň prijímajte dostatok vápnika a vitamínu D.
  • Buďte aktívni. Vyberte si fyzické aktivity, ktoré nesú váhu, ako je beh alebo tanec, aby ste si vytvorili a spevnili kosti. Pravidelná fyzická aktivita každého typu môže pomôcť spomaliť úbytok kostnej hmoty, zlepšiť svalovú silu a pomôcť rovnováhe. Pohyb prenášajúci váhu je však obzvlášť dôležitý na tvorbu kostí a pomáha predchádzať úbytku kostnej hmoty. Medzi aktivity zamerané na váhu, ktoré môžete vyskúšať aj dnes, patria tanec, záhradníčenie, dvíhanie závažia, tenis, cvičenie tajči, joga, beh a chôdza.
  • Nefajčite. Fajčenie zvyšuje riziko.
  • Ak pijete alkohol, pite s mierou, pre ženy to znamená nie viac ako jeden nápoj denne. Príliš veľa alkoholu môže poškodiť kosti. Tiež príliš veľa alkoholu naraz alebo zmiešaný s určitými liekmi môže ovplyvniť rovnováhu a viesť k pádom.
  • Poraďte sa so svojím lekárom, či potrebujete liek na prevenciu úbytku kostnej hmoty.

Čo sa nám môže stať, ak sa nebudeme liečiť?

Osteoporóza, ktorá sa nelieči, môže viesť k vážnym zlomeninám kostí, najmä v oblasti bedier a chrbtice. Každá tretia žena bude mať pravdepodobne počas života zlomeninu spôsobenú osteoporózou. Zlomeniny bedrového kĺbu môžu spôsobiť vážne bolesti a zdravotné postihnutie a vyžadujú si chirurgický zákrok. Fraktúry sa môžu vyskytnúť aj po ľahkých pádoch, zakopnutí alebo nárazoch do obyčajného nábytku.

Zlomeniny kostí u ľudí so slabými alebo s krehkými kosťami môžu byť životu nebezpečné a veľmi nákladné. Mnoho pacientov (medzi 20 až 40 %) s osteoporózou, ktorí si zlomia bedrový kĺb, nakoniec zomrie. Už spomínaná zlomenina bedrového kĺbu je mimoriadne bolestivá a silne oslabujúca, o to viac pre človeka s osteoporózou. Je to preto, že krehká kosť sa pravdepodobne rozbije na malé kúsky namiesto toho, aby sa rozpadla na niekoľko veľkých fragmentov. Rozbitá kosť sa rekonštruuje a uzdravuje oveľa ťažšie.

Zatiaľ čo u žien je vyššia pravdepodobnosť zlomeniny bedrového kĺbu, u mužov je úmrtnosť dvakrát vyššia. U mnohých zlomenina bedra povedie k umiestneniu do zariadenia dlhodobej starostlivosti. Neliečená osteoporóza môže mať vážne zdravotné, ale aj sociálne následky.

Je pravdepodobné, že kvalita života výrazne poklesne od príznakov zlomeniny kostí a straty funkcie a nezávislosti. Osteoporóza, práve tá neliečená, zvyšuje pravdepodobnosť zlomenín. Jednoduché akcie, ako je kýchanie alebo kašeľ, náhly obrat alebo náraz do tvrdého povrchu, môžu mať za následok zlomeninu.

Okrem zlomenín bedrového kĺbu sú kompresné zlomeniny chrbtice tiež komplikáciou spojenou s osteoporózou. Vertebrálne disky v chrbtici sa môžu zrútiť, spôsobiť bolesť a vytvoriť tušenie v hornej časti chrbta. Preto si ľudia spájajú osteoporózu so zhrbeným chrbtom. Osteoporóza môže navyše spôsobiť zníženie výšky v dôsledku stlačenia trupu a brucha.

Rekonvalescencia po zlomenine trvá dlho. U tých, ktorí majú osteoporózu, to môže trvať ešte dlhšie. Možno si teraz myslíte, že pacient s osteoporózou sa môže vyhnúť liečbe choroby a vyhľadať pomoc až po zlomenine. Ale dnes už vieme, že pacient sa pravdepodobne nikdy nevráti k svojmu stavu pred zlomeninou a bude potrebovať dlhodobú starostlivosť a pomoc.

Zníženie straty kostnej hmoty tiež znižuje riziko zlomenín. Mali by ste teda urobiť všetko, čo je vo vašich silách, aby ste sa chránili, aby kvalita života zostala čo najvyššia a čo najdlhšie. Preto je vyhľadanie liečby najlepším riešením.

Ako pomáha vápnik?

Vápnik sa nachádza kostiach a zuboch. Pomáha budovať kosti a udržiavať ich zdravé. Telo tiež používa vápnik, aby pomohlo zrážaniu krvi a kontrakcii svalov. Ak neprijímate každý deň dostatok vápnika z potravín, ktoré konzumujete, telo si vezme potrebný vápnik z vašich kostí, čím vaše kosti oslabnú.

Vápnik sa prirodzene nachádza v niektorých potravinách, ako sú mlieko, syr, jogurt či zelená listová zelenina (brokolica, kel či horčica). Vápnik sa niekedy pridáva do určitých potravín, ako napríklad do cereálií, niektoré majú až 100 % odporúčanej dennej hodnoty, pomarančového džúsu, tofu, sójového mlieka, do chleba alebo cestovín.

Potreba tela po tejto základnej stavebnej zložke kostí je vyššia v detstve a dospievaní, keď kostra rýchlo rastie, a počas tehotenstva a dojčenia. Ženy po menopauze a starší muži tiež musia konzumovať viac vápnika. S pribúdajúcim vekom sa telo stáva menej efektívne pri vstrebávaní vápnika a ďalších živín. U starších dospelých sú tiež pravdepodobnejšie chronické zdravotné ťažkosti a užívajú lieky, ktoré môžu zhoršiť absorpciu tohto minerálu.

Koľko vápnika človek potrebuje, závisí od jeho veku:
9 až 18 rokov: 1 300 mg denne
19 až 50 rokov: 1 000 mg denne
51 a starší: 1 200 mg denne
Tehotné alebo dojčiace ženy potrebujú rovnaké množstvo vápnika ako iné ženy rovnakého veku.

Vitamín D a vápnik sú „dvojčatá“

  • Vitamín D pomáha telu vstrebávať vápnik z potravy, ktorú konzumujeme. Iba konzumácia potravín s vápnikom nestačí. Musíme tiež prijať dostatok vitamínu D, aby sme telu pomohli využiť vápnik, ktorý získava.
  • Pokožka vytvára vitamín D, keď je vystavená slnečnému žiareniu. Spravidla potrebujete 10 až 15 minút slnečného žiarenia na ruky, ruky a tvár, dvakrát až trikrát týždenne, aby ste dosiahli dostatok vitamínu D. Čas závisí od toho, aká citlivá je vaša pokožka na svetlo. Závisí to tiež od vášho používania opaľovacích krémov, farby pleti, ročného obdobia, zemepisnej šírky (severne alebo južne), kde žijete, a množstva znečistenia vo vzduchu.
  • Vitamín D dokážeme tiež nadobudnúť z potravín, ako je mlieko, alebo z vitamínových doplnkov. Aj keď je ťažké získať dostatok vitamínu D iba pomocou potravy, medzi potraviny s obsahom vitamínu D patria losos, tuniak a vajíčkové žĺtky. Vitamín D sa často pridáva do cereálií, mlieka či pomarančového džú­su.

Pozor na nohy, vyhnime sa pádu

Prevencia pádov je osobitnou kapitolou u mužov a žien s osteoporózou. Pády zvyšujú pravdepodobnosť zlomeniny kosti v oblasti bedra, zápästia, chrbtice alebo inej časti kostry. Okrem iného môžu byť pády spôsobené aj zhoršeným videním alebo rovnováhou, chronickými chorobami ovplyvňujúcimi duševné alebo fyzické fungovanie a niektorými liekmi, ako sú sedatíva a antidepresíva.

Je dôležité, aby si ľudia s osteoporózou boli vedomí akýchkoľvek fyzických zmien, ktoré majú vplyv na ich rovnováhu alebo chôdzu, a aby o týchto zmenách hovorili so svojím lekárom a blízkymi.

Rady, ako eliminovať situácie, ktoré vedú k pádom:

  • Vonku pre väčšiu stabilitu používajte palicu alebo chodúľku.
  • Na prechádzky noste obuv s gumovou podrážkou.
  • Keď sú chodníky klzké, choďte po tráve.
  • V zime noste vrecúško soli alebo podstielku na posypanie na klzkých chodníkoch.
  • V interiéri udržujte poriadok, najmä na podlahách.
  • Povrchy podláh udržujte hladké, ale nie klzké.
  • Noste podporné topánky s nízkym podpätkom aj doma.
  • Vyvarujte sa chodeniu v ponožkách, pančuchách alebo papučiach.
  • Uistite sa, že koberce majú protisklzovú podložku alebo sú prilepené k podlahe.
  • Skontrolujte, či sú schody dobre osvetlené a či schody majú na oboch stranách zábradlie.
  • Nainštalujte držadlá na steny kúpeľne v blízkosti vane, sprchy a WC.
  • Do sprchy alebo vane použite gumovú podložku do kúpeľa.
  • Vedľa postele majte baterku s novými batériami.
  • Ak používate schodiskovú stoličku pre ťažko dostupné miesta, použite pevnú stoličku s držadlom a so širokými stupňami.
  • Pridajte stropné svietidlá do miestností osvetlených žiarovkami.
  • Zvážte bezdrôtový telefón, aby ste sa nemuseli ponáhľať odpovedať na zvonenie telefónu alebo aby ste v prípade pádu mohli zavolať pomoc.
  • Buďte opatrní na vysoko leštených podlahách, ktoré sa stávajú hladkými a extra nebezpečnými.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #osteoporóza