Srdce diabetika je krehké

Vyčerpanosť, slabosť, nadmerné močenie, smäd, ale aj zhoršujúci sa zrak či kožné problémy. Aj toto sú prejavy nepríjemného ochorenia, akým cukrovka bezpochyby je. Ako o mnohých chorobách, aj o cukrovke kolujú rôzne mýty a fámy. Nie je pravda, že ju dostane len ten, kto je veľa sladkostí. Nie je ani nákazlivá. Ale ohrozuje mnohé orgány ľudského tela.

02.12.2020 06:00
glukomer, srdce, ovocie, zelenina Foto:
Vplyvom protipandemických opatrení pacienti menej často navštevujú lekára, obmedzujú diétne stravovanie, majú menej pohybu a ich stav sa zhoršuje.
debata

Podľa Slovenskej diabetologickej asociácie má cukrovka na svedomí viac úmrtí ako rakovina prsníka a AIDS dohromady. Navyše, je jednou z najčastejších príčin netraumatických amputácií nôh a slepoty a najrozšírenejším chronickým ochorením. Diabetikov je na Slovensku takmer 356-tisíc, a trend výskytu ochorenia neustále rastie.

Najčastejšou príčinou úmrtia pacientov s cukrovkou 2. typu sú kardiovaskulárne ochorenia. „Číslo je pritom skutočne alarmujúce, až 75 % pacientov s diabetom 2. typu zomiera na srdcovo-cievne ochorenia,“ hovorí docent Zbynek Schroner, podpredseda Slovenskej diabetologickej spoločnosti.

Riešenie však prišlo v roku 2015, keď nastal prelom v liečbe diabetu vyhlásením výsledkov prvej štúdie zameranej na ovplyvnenie srdcovocievnych ochorení novou skupinou antidiabetík. Tie výrazne zlepšujú prognózu pacienta, a to zásahom do rozvoja tých najzávažnejších sprievodných ochorení diabetu, akými sú srdcovocievne ochorenia, mozgovocievne ochorenia a ochorenia obličiek. Tieto nové farmaká vedú k redukcii úmrtí zo srdcovocievnych príčin až o 38 %, úmrtí z akejkoľvek príčiny o 32 %, k redukcii potreby hospitalizácií pre srdcové zlyhávanie o 35 % a redukcii progresie ochorenia obličiek o 39 %.

Vo vyspelom svete si tieto lieky vydobyli silnú pozíciu v liečbe diabetu a neustále potvrdzujú svoje kvality, na Slovensku však diabetológovia nemôžu liečbu adekvátne využívať. Dôvodom sú tzv. indikačné obmedzenia pre hradenú liečbu, ktoré zamedzujú potrebné použitie týchto liekov. Diabetológovia aj pacientske organizácie už niekoľko rokov žiadajú o prehodnotenie tejto skupiny liekov. Slovensko stále zostáva v širokom okolí jedinou európskou krajinou, ktorá túto liečbu svojim pacientom neuhrádza. „Sme nútení vysloviť kritický postoj k situácii s dostupnosťou modernej liečby diabetu na Slovensku a vyzývame príslušné kompetentné orgány k diskusii a náprave,“ hovorí docent Emil Martinka, prezident Slovenskej diabetologickej asociácie.

Navyše sa liečba diabetu príchodom pandémie skomplikovala. Vplyvom protipandemických opatrení pacienti menej často navštevujú lekára, obmedzujú diétne stravovanie, majú menej pohybu. To všetko vplýva na zhoršenie metabolickej kontroly a zvýšené riziko akútnych aj chronických komplikácií, ktoré súčasne môžu zvyšovať aj riziko dôsledkov pri eventuálnej následnej infekcii COVID-19.

„Dôležitou úlohou diabetológa je preto previesť pacientov obdobím trvania pandémie s čo najnižším rizikom dôsledkov a zodpovedne rozhodnúť, kedy prevláda riziko nákazy a kedy dôsledky samotného diabetu,“ dodáva docent Martinka.

Diabetológovia vyzývajú pacientov, aby napriek náročnému pandemickému obdobiu pravidelne komunikovali so svojím diabetológom a dodržiavali zásady predpísanej liečby. Dôležité je brať predpísanú liečbu, mať pravidelný pohyb, zdravú stravu, podporovať imunitný systém a zdravú črevnú flóru, vyhýbať sa stresu, dopriať si dostatok odpočinku a udržiavať si pozitívne myslenie.

Chráň svoje srdce – 14-dňová diabetická výzva

Deň 1: Choď von! Uži si slniečko.

Deň 2: Spi aspoň 7 hodín.

Deň 3: Priprav si jedlo doma.

Deň 4: Pochutnaj si na zdravom ovocí a zelenine.

Deň 5: Zbav sa stresu a úzkosti. Napríklad meditáciou.

Deň 6: Zjedz za hrsť orieškov.

Deň 7: Vynechaj alkohol.

Deň 8: Začni si zapisovať svoju váhu a fyzické aktivity.

Deň 9: Vymeň sladené nápoje za vodu.

Deň 10: Naplánuj si zníženie váhy.

Deň 11: Skontroluj svoj krvný tlak.

Deň 12: Skontroluj svoju hladinu cholesterolu.

Deň 13: Prestaň fajčiť.

Deň 14: Cvič viac.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #diabetes #cukrovka #diabetes mellitus