Diabetici a pandémia: Čo so sebou priniesla?

Vysoké doplatky za lieky, ktoré už ľudia nezvládajú. Nebojte sa aj napriek pandémii navštíviť doktora; môžete tým zabrániť vážnym problémom. Liečbu inzulínovou pumpou hradia všetky poisťovne.

29.11.2020 07:00
doktorka, pacientka, cukrovka, diabetes, glukomer Foto:
Nie je vhodné odkladať návštevu lekára na lepšie časy a podceňovať akékoľvek symptómy cukrovky.
debata (2)

Vysoké doplatky za lieky a prerozdelenie agendy diabetológov

Diabetes so sebou prináša tzv. pridružené ochorenia, akými sú vysoký krvný tlak, vysoký cholesterol, ochorenia srdca, očí, obličiek, celiakia a iné. Diabetici, najmä seniori, si pri súčasnom nastavení systému nemôžu dovoliť znášať enormné finančné zaťaženie na doplatkoch za lieky.

„Najmä v poslednom čase je podiel doplatkov taký veľký, že mnohí diabetici už nie sú schopní uniesť takúto finančnú záťaž,“ informuje Jozef Borovka, prezident OZ Zväz diabetikov Slovenska. Následkom býva vynechávanie niektorých liečiv, čo vedie k zhoršovaniu zdravotného stavu pacienta a následným ťažkým komplikáciám, akými sú diabetická noha, zlyhávanie obličiek, zhoršovanie videnia, infarkty a mozgové porážky.

Ďalším problémom je avizovaná snaha ministerstva zdravotníctva o presun ľahších štádií diabetu pod patronát všeobecných lekárov. „Je pre nás nepochopiteľné, že keď sa onkologickí pacienti môžu liečiť u špecialistu onkológa, kardiaci u kardiológa, prečo by diabetici mohli navštíviť špecialistu – diabetológa až v prípade závažných komplikácií. Veď aj my máme právo na najlepšiu odbornú starostlivosť,“ sťažuje sa Borovka.

Pacientske organizácie pomáhajú nielen otváraním závažných problémov vo verejných diskusiách, ale aj priamou pomocou pacientom. „Mnohí diabetici sa stretli s otázkami, či jedli veľa cukru, keď majú cukrovku, alebo či už nikdy nemôžu jesť nič sladké. Tieto mýty o diabete pramenia práve z nedostatku osvety, čo chceme my pacientske organizácie napraviť,“ vysvetľuje Petra Ferenčíková, predsedníčka Asociácie diabetikov Slovenska.

Diabetici by mali myslieť na svoj zrak. Aj v čase pandémie

Od prebudenia až po uloženie sa na spánok. Dlhšie ako pol roka sa o ničom nehovorí tak často a intenzívne ako o diagnóze COVID-19. Nový typ koronavírusu je nebezpečný, no zároveň musíme žiť a myslieť aj na iné závažné ochorenia, ktoré nezaspali. Nie je vhodné odkladať návštevu lekára na lepšie časy a podceňovať akékoľvek symptómy cukrovky. V opačnom prípade si môže vybrať vysokú daň aj na našom zraku, napríklad v podobe diabetickej retinopatie. Nadmerné množstvo glukózy v krvi totiž poškodzuje jemné cievy, ktorými je sietnica pretkaná.

„Prvé príznaky môže zistiť len lekár pri preventívnej prehliadke očného pozadia. K zhoršovaniu zrakovej ostrosti dochádza až v pokročilejších štádiách ochorenia,“ prezradil primár očnej kliniky NeoVízia Radovan Piovarči. S liečbou je potrebné začať hneď pri zistení prvotných zmien, teda ešte predtým, ako sa videnie zhorší. V prvotnom štádiu sa pristupuje k laserovému ošetreniu sietnice, a to na základe výsledkov optickej koherenčnej tomografie (OCT) a kontrastného vyšetrenia sietnice (FAG).

„Laser sa používa opakovane až do stabilizácie ochorenia. Pozitívne výsledky často evidujeme už počas prvej fázy liečby, pričom nedochádza k ďalšiemu zhoršovaniu videnia. V opačnom prípade je potrebný invazívnejší prístup – aplikácia liečiva injekčne priamo do oka. V prípade rozvinutých komplikácií s novotvorbou ciev a krvácaním do sklovca sa pacient nevyhne operačnému zákroku, ktorý s nazýva vitrektómia,“ približuje oftalmológ.

Cukrovka však môže byť aj jedným zo spúšťačov ďalších závažných očných ochorení. Údaje naznačujú, že u diabetikov je možnosť rozvoja glaukómu o 40 % vyššia ako u zdravých jedincov. Zanedbaný zelený zákal pritom tiež môže viesť k trvalej strate zraku. Diabetici sú tiež náchylnejší na sivý zákal.

Možnosti liečby pokročilých diabetických zmien v oku sú obmedzené, a preto odborníci odporúčajú nezabúdať na prevenciu. Preventívne očné prehliadky majú svoj preukázateľný význam, a to aj v čase pandémie. „Napriek vyhrotenej situácii nie je COVID-19 jediným ochorením na svete. Ostatné ochorenia sa rozvíjajú. Vrátane tých, ktoré postihujú náš zrak. Kto má predispozíciu na niektoré ochorenie, má vysoké riziko, že ho dostane, či tu koronavírus je, alebo nie,“ upozorňuje doktor Radovan Piovarči.

Liečbu inzulínovou pumpou hradia všetky poisťovne

Možnosť nastaviť diabetického pacienta na inzulínovú pumpu aj ambulantne umožnil rezort zdravotníctva. K dispozícii je to teda pre poistencov všetkých zdravotných poisťovní na Slovensku. „Nastavenie našich pacientov na inzulínovú pumpu prebieha štandardnou formou, a to buď v diabetologických centrách, alebo po novom aj ambulantne,“ uviedol PR špecialista Dôvery Matej Štepiansky.

Rozšírené možnosti ambulantnej liečby cukrovky môžu využívať aj poistenci spoločnosti Union zdravotná poisťovňa. Potvrdila to hovorkyňa zdravotnej poisťovne Union Beáta Dupaľová Ksenzsigová s tým, že indikačné nariadenie ministerstva zdravotníctva je záväzné pre všetky poisťovne. „Indikačné a preskripčné obmedzenia sa rozširujú v podskupine zdravotníckych pomôcok D10.1.1 o dia­betologické ambulancie s príslušným materiálno-technickým a personálnym vybavením,“ dodala Kszenzsigová.

Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) informovala, že zjednodušuje diabetikom prístup k liečbe cukrovky prostredníctvom inzulínovej pumpy. Táto zdravotnícka pomôcka podľa poisťovne garantuje maximálne dosiahnuteľnú mieru kompenzácie diabetika tak, aby sa minimalizovala pravdepodobnosť skorého vzniku chronických komplikácií. Pacient, ktorý spĺňal kritériá na liečbu inzulínovou pumpou, musel doteraz štandardne absolvovať niekoľkodňovú hospitalizáciu, počas ktorej ho nastavili na inzulínovú pumpu. Vývoj zdravotníckych pomôcok pre diabetikov aj diabetologická prax však podľa poisťovne medzitým natoľko pokročili, že v súčasnosti je už možné dospelého cukrovkára na tento typ liečby nastaviť ambulantne.

(SITA)

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #cukrovka #zrak #diabetes mellitus