Rodičia detí s diabetom sa čoraz častejšie stretávajú s diskrimináciou

Podľa dotazníka sa diskriminácia detí s cukrovkou prvého typu, ktorých je na Slovensku približne 2000, prejavuje aj vo vzdelávaní. Ako presne?

15.12.2020 12:00
dieťa, dievča, úsmev, cukrovka, diabetes, inzulín Foto:
Najkritickejšie hodnotili rodičia situáciu v oblasti dlhodobejších aktivít organizovaných mimo školy.
debata

Diskrimináciu svojich detí trpiacich diabetom prvého typu vnímajú rodičia veľmi citlivo. Prejavuje sa napríklad aj v oblasti integrácie vo vzdelávaní. Také sú výsledky prieskumu, ktorého cieľom bolo zmapovať situáciu a názory rodičov v tejto problematike.

Dotazník vyplnilo 275 rodičov a žiakov, ktorí reagovali na otázky na základe vlastných skúseností. „Ako rodičom detí s diabetom nám prirodzene záleží na tom, aby sme otvárali diskusiu na túto tému a riešili otázky, ktoré sa nás bytostne týkajú. Na základe tohto prieskumu sme zistili, že až 15 % respondentov sa stretáva s diskrimináciou pravidelne, až 56 % príležitostne,” hovorí Kornel Csach z Neformálneho združenia rodičov detí s diagnózou DM1 – Dia mamičky, ktoré prieskum iniciovalo.

Jeho slová dopĺňa Gabriela Chlpošová, matka 11-ročného Lukáša, ktorý diabetom 1. typu trpí od 5,5 roka. „Už od materskej školy sme sa stretávali s komplikáciami spojenými s touto diagnózou. Keďže nie sú presne stanovené postupy, všetko bolo na dohode, edukácii zainteresovaných. Nie je napríklad úplne jasné, kto bude dieťaťu vážiť stravu, kto a či mu podá inzulín alebo ho upozorní na to, kedy má jesť. Bolo to náročné obdobie, ktoré sme však nakoniec zvládli. Základnú školu sme si vyberali s predstihom. Ani tu to však nebolo jednoduché, keďže syn sa postupne stal pre pedagógov príťažou,” uzatvára Chlpošová.

Najkritickejšie hodnotili rodičia situáciu v oblasti dlhodobejších aktivít organizovaných mimo školy. Deti sú často na základe rozhodnutia pedagógov vylúčené z výletov, lyžiarskych alebo plaveckých výcvikov. Ako druhá najkritickejšia situácia sa týkala ochoty pedagógov rozšíriť si svoje poznatky o tomto ochorení. Na treťom mieste respondenti ako kritickú umiestnili situáciu týkajúcu sa stravovania v školských jedálňach. Rodičia detí predškolského veku často uvádzali, že len veľmi ťažko hľadajú škôlku, ktorá by bola ochotná prijať takéto dieťa.

Podľa údajov NCZI trpí na Slovensku diagnózou DM1 približne 2 000 detí a mladistvých do 18 rokov. V rámci zisťovania sme získali 228 odpovedí rodičov a 25 detí s DM 1. Odpovede v dotazníku teda pochádzajú od viac než 10 % detí s DM 1 (resp. ich rodičov).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cukrovka #cukrovka prvého typu #diabetes mellitus #dotazník #deti a rodičia