Čo najčastejšie upchá slepé črevo? A kedy ho dať von laparoskopicky?

Operácia slepého čreva je jeden z najznámejších zákrokov a už dlhé roky sa považuje za rutinu. Prečo vlastne vzniká zápal slepého čreva a čo ho môže spôsobiť? Kedy sa dá "slepák" vybrať laparoskopicky?

03.12.2020 06:00
operácia, laparoskopia, Revive, chirurg,... Foto:
Laparoskopická operácia slepého čreva.
debata (1)

Slepé črevo je vývojový pozostatok na hrubom čreve s priemerom približne 0,5 až 07 mm. U rôznych ľudí môže byť rôzne dlhé – od troch dokonca do pätnástich centimetrov. Je to zakrpatený orgán, ktorý má istý význam z imunologického hľadiska, obsahuje totiž bunky produkujúce hormóny a dnes sa vie aj to, že obsahuje prospešnú mikroflóru. „Ako tráviaci orgán však nemá žiadny význam a možno ho odstrániť kedykoľvek,“ vysvetľuje chirurgička MUDr. Regina Muranská z Kliniky jednodňovej chirurgie REVIVE v Bratislave. Žiť bez slepého čreva sa totiž dá úplne bez problémov.

Slepé črevo sa nachádza v pravej dolnej časti brucha a smeruje do malej panvy, ale niekedy môže byť aj na opačnej strane. Apendix, ako slepému črevu hovoria lekári, môžu podráždiť hoci nedostatočne požuté šupky z ovocia či zo zeleniny obsahujúce ťažšie vstrebateľnú vlákninu, najčastejšie je to však kameň vytvorený zo stolice, tzv. koprolit. Ten upchá koncovú časť slepého čreva, zablokuje ho, vznikne tam pretlak, opuch, zápal následkom rozmnoženia baktérií a problém je na svete. „Problém môže robiť aj prirodzený obsah čreva, čiže stolica. Čím je tvrdšia, tým horšie,“ konštatuje chirurgička.

„Vplyv na vznik zápalu môžu mať aj imunitné faktory, strava, životospráva. Jednoznačne však nevieme povedať, prečo sa niekomu slepé črevo zapáli a inému nie. Dopredu sa to ovplyvniť nedá.“ Ľudia, ktorí majú problém so slepým črevom opakovane, by si ho však radšej mali dať vybrať. S najväčšou pravdepodobnosťou im v bruchu pretrváva skrytá infekcia, tkanivo je menej odolné a najbližší zápal by mohol mať prudký nástup, prípadne by sa mohol skomplikovať. Komplikácie spočívajú napríklad v podobe vytvorenia hnisavého ložiska, v zápale pobrušnice alebo v prederavení čreva, tzv. perforácii, čo je najzložitejšie štádium.

Určiť, či sa za bolesťami v bruchu, zvýšenou teplotou, či nevoľnosťou skrýva „zapálený slepák“ je občas veľmi ťažké. „Áno, pri slepom čreve je diagnostika veľmi náročná a môže robiť problémy aj skúseným chirurgom,“ súhlasí MUDr. Muranská. „Príznaky sú totiž veľmi rozmanité.“ Pri laboratórnych vyšetreniach sa sledujú zvýšené hodnoty zápalu (hladina leukocytov a zápalový parameter CRP). Ultrazvuk (prípadne CT) môže ukázať zhrubnutú stenu slepého čreva, tekutinu v okolí slepého čreva alebo tekutinu v malej panve. Všetky tieto vyšetrenia treba komplexne vyhodnotiť, inými slovami, zostaviť z nich akúsi skladačku, aby sa dal vyvodiť záver a rozhodnutie, čo ďalej.

Chirurgička MUDr. Regina Muranská. Foto: klinika REVIVE
MUDr. Regina Muranská, chirurgička, Revive, PC Chirurgička MUDr. Regina Muranská.

Samozrejme, ak je pacient v akútnom stave, musí sa slepé črevo vyoperovať prostredníctvom otvoreného chirurgického zákroku s rozrezaním brucha počas narkózy, ktorý trvá približne 30 minút. Vždy je lepšie operovať v počiatočnom štádiu zápalu. Šetrnejšia, aj z hľadiska neskoršej rekonvalescencie, je laparoskopická operácia, musí však ísť o menší zápal alebo tzv. chronický apendix. Ten vyžaduje najprv konzervatívnu liečbu antibiotikami s prísnym pokojom na lôžku. „Pri laparoskopickom zákroku operujeme najčastejšie z troch drobných rezov, prvý je pod alebo nad pupkom, zavedieme cezeň do brušnej dutiny kameru. V podbruší sú dva ďalšie vstupy, ich umiestnenie závisí od lokálneho nálezu,“ vysvetľuje MUDr. Regina Muranská z REVIVE. Brušná dutina sa najprv napustí oxidom uhličitým, potom sa cez tzv. porty zavedú miniaturizované operačné nástroje a červovitý prívesok (nie celé slepé črevo) sa odstráni cez pupok. Na konci zákroku do brucha zavedieme drenáž a tieto drény sa odstránia po 2 až 5 dňoch," dodáva. Výsledné jazvičky majú veľkosť približne 1 cm. Mimochodom, po laparoskopii, čo je výkon jednodňovej chirurgie, ide pacient domov už na druhý deň ráno, teda do 24 hodín!

Aké sú príznaky zápalu slepého čreva?

  • prudké, kŕčovité bolesti v okolí pupka, ktoré sa postupne presúvajú do oblasti pravého podbrušia
  • bolesti môžu byť sprevádzané ďalšími zdravotnými ťažkosťami: nevoľnosť, vracanie, slabosť, hnačka alebo, naopak, zápcha, zastavené vetry, nadúvanie, problémy s močením a zvýšená teplota nad 38° C
  • stvrdnutie svalov brucha v mieste zápalu
  • Blumbergov príznak – pri zatlačení a uvoľnení oblasti pravého podbrušia sa zvýrazní bolesť (takéto pohmatové vyšetrenia by však mal robiť lekár, nie laik doma)

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #apendix #slepé črevo #laparoskopická operácia #laparoskopia