Rakovina pankreasu: Nádory, ktoré produkujú hormóny

Denne zomiera na rakovinu 38 ľudí. Áno, na onkologické ochorenia! Časť z nich zomiera na jednu z najzákernejších rakovín, rakovinu pankreasu, kde sa 5-ročné prežívanie dosahuje len u 5 % pacientov. Vo výskyte na 100-tisíc obyvateľov sa Slovensko v roku 2018 dostalo na piate miesto.

13.12.2020 06:00
rakovina pankreasu, nie rakovine, Jana Pifflová... Foto:
Zľava: Jana Pifflová Španková, Patrik Herman a Bibiana Ondrejková krstia novú publikáciu počas Svetového dňa boja s rakovinou pankreasu 19. novembra.
debata

Prežívanie pacientov s týmto druhom onkoochorenia je veľmi nízke a situácia sa nemení k lepšiemu. Lepšiu prognózu majú pacienti s tumormi pankreasu, ktoré majú prívlastok neuroendokrinné (NET). Tieto tumory sú zriedkavé, pacienti však nemajú o svojom ochorení dostatok zrozumiteľných informácií (viac na nierakovine.sk v časti Neuroendokrinné tumory).

Nádory produkujúce hormón

"Pankreatické neuroendokrinné tumory majú relatívne nízky výskyt v počte nových prípadov ročne, majú však lepšiu prognózu a dlhšie prežívanie, preto je počet pacientov s touto diagnózou pomerne vysoký,“ vysvetľuje špecialistka na tento druh nádorov doc. MUDr. Soňa Kiňová, PhD., endokrinologička z Univerzitnej nemocnice Bratislava – Staré Mesto.

Pankreas a jeho úlohy v tele

  • podžalúdková žľaza s rozmermi 12 – 16 cm a hmotnosťou cca 75 gramov
  • uložená v brušnej dutine pod ľavou časťou bránice
  • je to žľaza s vonkajším (tvorba tráviacich enzýmov) aj vnútorným vylučovaním (tvorba hormónov)
  • hlavné hormóny pankreasu sú inzulín (znižuje hladinu cukru v krvi) a glukagón (zvyšuje hladinu glukózy)

"Pacienti s takýmito typmi nádorov pankreasu majú rozličné príznaky závislé od produkcie hormónov, ktoré tento tumor môže vytvárať. Tieto nádory sú často veľmi malé, takže nie je jednoduché ich odhaliť. Dva najčastejšie sú inzulinóm a gastrinóm. Tzv. inzulinóm je nádor pankreasu nadmerne produkujúci hormón inzulín. Môže metastázovať do pečene, kostí, pľúc či lymfatických uzlín v okolí. Prejavuje sa potením, búšením srdca, bolesťou hlavy, veľkým hladom. Sú to akoby hypoglykemické záchvaty (z nedostatku glukózy, cukru). Iný nádor, tzv. gastrinóm, spôsobuje v bežnom živote opakujúce sa vredy žalúdka alebo dvanástnika a hnačky. Väčšine pacientov sa diagnóza stanoví až v čase, keď sa v pečeni odhalia metastázy.“

Veľká časť pacientov s neuroendokrinnými nádormi ich má dokonca klinicky nemé, to znamená, že neprodukujú hormóny. Nemajú príznaky, a preto sa na ne príde omnoho neskôr a často prejde až 5 rokov, kým sa podarí stanoviť diagnózu. Prejavia sa napríklad tak, že už mechanicky tlačia na žlčovod a pacient ožltne. Tu už je prognóza veľmi zlá.

Nová publikácia zadarmo pre pacientov

Možnosti liečby neuroendokrinných nádorov sú rôzne. Časť pacientov s takýmito nádormi však môže byť liečená preparátom s predplnenou striekačkou, ktorý je určený na použitie v domácich podmienkach. V súčasnej "covidovej dobe“ je vítaná možnosť nemusieť cestovať do zdravotníckeho zariadenia. OZ Nie rakovine vyškolilo už desať onkoasistentov, ktorí sú schopní podať pacientom injekciu v domácom prostredí.

"Je to bezplatná služba a pacienti s neuroendokrinnými tumormi by sa nám mali hlásiť prostredníctvom svojich lekárov alebo dotazníka na www.nierakovine.sk,“ vyzýva doc. PhDr. Tibor Roman, PhD., ktorý tím onkoasistentov koordinuje.

Novinkou je aj kniha viacerých autorov "Životospráva pri liečbe nádorov tráviacej sústavy“. Budú ju rozdávať v pacientskych onkoporadniach v Bratislave, Nitre, Košiciach (a čoskoro aj v Trnave) a bude možné objednať si ju na webe občianskeho združenia za vyplnenie dotazníka o výžive. Možno tam nájsť všetky informácie, ktoré sa týkajú výživy, stravovania a životného štýlu onkopacientov vrátane receptov.

Symbolom rakoviny pankreasu je fialová farba. Foto: NIE RAKOVINE
nie rakovine, rakovina pankreasu, fialová, stužka Symbolom rakoviny pankreasu je fialová farba.

"Rakovina má neustále narastajúcu tendenciu, pritom pri optimálnej prevencii by sa 50 % zhubných nádorov malo dať predísť – pohybovou aktivitou, nefajčením, ochranou pred nadmerným UV-žiarením, očkovaním, ale najdôležitejší ovplyvniteľný faktor rakoviny je obezita a cukrovka! Diabezita v súčasnosti z hľadiska vzniku rakoviny znamená závažnejší rizikový faktor, ako je fajčenie,“ tvrdí známy gastroenterológ doc. MUDr. Peter Minárik.

Obezita zvyšuje riziko až 11 druhov zhubných nádorov. "Od roku 2005 sa vie, že telesná aktivita a cvičenie znižuje nežiaduce účinky liečby a zvyšuje prežívanie onkopacientov. Stačí jedna hodina fyzickej aktivity denne! Osobitný rizikový faktor je sedenie. Dvakrát za hodinu treba vstať zo stoličky a urobiť nejaký pohyb – v práci aj doma. Propaguje to aj Americký inštitút pre výskum rakoviny,“ dodáva odborník.

Povedzme NIE rakovine

Bezplatná infolinka NIE RAKOVINE 0800 800 183

Pacientske poradne:
Bratislava, NOÚ – Klenová ul., v pondelok a v stredu 9.00 – 12.00 h
Košice, VOÚ – Rastislavova ul., v stredu 9.00 – 12.00 h
Nitra, Fakultná nemocnica, v stredu 9.00 – 12.00 h

On-line poradňa na www.nierakovine.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nádor #Dobré zdravie #rakovina pankreasu #hormón #nie rakovine