Máte HIT? A čo ďalej?

Čo je to HIT? Slovo "hit“ znamená v angličtine udrieť a je pravda, že diagnóza s touto skratkou často doslova udrie a dokáže neuveriteľne znepríjemniť život. Je to skratka pre histamínovú intoleranciu.

09.12.2020 06:00
histamín, paradajky, rajčiny Foto:
Paradajky sú jednou z potravín, ktoré zvyšujú zvýšené uvoľňovanie histamínu v tele.
debata

Ozdraviť telo a zmierniť príznaky je však možné a podľa výživovej špecialistky to chce odhodlanie a dostatok času.

Pomôcť v tom má aj kniha "Histamínová intolerancia“, ktorú napísala absolventka štúdia v odbore Výživa ľudí na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre Ing. Katarína Chomová a jej vydanie podporila BILLA. "Každý človek má inú mieru tolerancie voči jednotlivým potravinám a otestovať ich jednu za druhou dá zabrať. Je to rovnako náročné ako postupné zavádzanie príkrmov u malých detí,“ tvrdí autorka. Aj preto publikácia obsahuje eliminačný denník, časti, kde sa dajú robiť zápisky, a táto prehľadná forma záznamu umožní identifikovať reakciu tela vždy po každej novovyskúšanej potravine.

Histamínová intolerancia je nová diagnóza, stav podobný alergii (avšak alergia to nie je), ktorý sa prejavuje množstvom rôznych príznakov v oblasti tráviaceho systému, na slizniciach, koži, bolesťami hlavy, poruchami srdcového rytmu, dokonca prudkým poklesom krvného tlaku. Koža svrbí a môžu sa na nej vyhodiť vyrážky či červené fľaky, tráviace príznaky sa prejavujú hnačkami, kŕčmi, škvŕkaním v bruchu či nevoľnosťou až vracaním.

Postihnutý človek nemá všetky príznaky a nemá ich vždy. Telo reaguje na histamín, látku, ktorá sa pri alergickej reakcii vyplavuje z buniek nazývaných mastocyty a spôsobuje väčšinu alergických reakcií. Histamín si telo nielenže vytvára a skladuje samo, ale prijímame ho aj v potravinách. V prípade histamínovej intolerancie telo nadmerne reaguje na zvýšený príjem histamínu v potrave, môže si ho však samo nadmerne uvoľňovať pri nadmernom strese a zlom životnom štýle, alebo je histamínu v tele priveľa pre nízku aktivitu a nedostatok enzýmov, ktoré ho odbúravajú.

Žiaľ, správna a presná diagnostická metóda zatiaľ nie je známa. Dá sa zistiť hladina enzýmu so skratkou DAO z krvi ako základná diagnostika histamínovej intolerancie, lenže jeho aktivita môže pod vplyvom rôznych faktorov kolísať. Ak je táto hladina znížená, človek dostáva nálepku "pravdepodobná HIT“ a pacient sa pre nedostatok informácií a výrazne obmedzený jedálniček zbytočne dostáva do stresu, čo jeho stav ešte zhorší.

„Najistejšia cesta je samodiagnostika s pomocou eliminačnej diéty, ktorá by mala nasledovať po vylúčení iných ochorení obvodným lekárom, gastroenterológom a alergológom (napr. vylúčenie alebo potvrdenie alergií, celiakie, laktózovej neznášanlivosti a pod.). Pre ľudí s HIT platí, že by mali jesť čo najčerstvejšie potraviny.“

„Uvedomujeme si, že život s histamínovou intoleranciou nemusí byť vždy jednoduchý. Pripravovať jedlá iba z určitých typov potravín a starostlivo v obchode vyberať, čo vložiť do nákupného košíka, je hotová alchýmia. V BILLA rozumieme potrebám ľudí s potravinovými obmedzeniami, preto sme podporili publikáciu knižného sprievodcu histamínovou intoleranciou,“ dodáva Kvetoslava Kirchnerová, hovorkyňa siete supermarketov BIL­LA.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hit #histamínová intolerancia