Každý deviaty pacient ukončí pre nežiaduce účinky svoju liečbu

Každý deviaty pacient zvykne liek, ktorý mu spôsobuje ťažkosti, vysadiť. A to bez toho, aby sa o tomto kroku vopred poradil so svojim lekárom. Ukázal to prieskum realizovaný pre projekt Lieky s rozumom.

02.12.2020 13:00
manželia, seniori, lieky, notebook Foto:
Nie je dobré vysadiť lieky bez konzultácie so svojím lekárom.
debata (5)

Väčšina chronických pacientov deklaruje, že liečbu dodržiava presne podľa pokynov lekára. Prieskum 2muse realizovaný koncom minulého roka na reprezentatívnej vzorke 606 respondentov však zároveň ukázal, že pacienti sa nesprávajú v užívaní svojich liekov vždy bezpečne. Takmer 11 % opýtaných pripustilo, že ak po užití lieku pociťujú ťažkosti, vysadia svoju liečbu bez poradenia sa s lekárom. Naopak, pri zlepšení zdravotného stavu ukončí liečbu takmer 6 % pacientov, a to aj napriek tomu, že podľa pokynov lekára by mali v užívaní lieku pokračovať. Každý dvadsiaty pacient si, dokonca, vyberie predpísaný liek z lekárne, avšak ani ho nezačne užívať. Lekára o tom, samozrejme, neinformuje.

Pacienti sa často rozhodnú ukončiť svoju liečbu pre ťažkosti, ktoré po užití lieku pociťujú. Niekedy sa dokonca rozhodnú s liečbou ani nezačať, pretože jej prínos zatienia možné riziká. „Pacienti si väčšinou neuvedomujú, že svojím rozhodnutím prerušiť predpísanú liečbu bez toho, aby sa o tomto kroku vopred poradili s lekárom, zostávajú neliečení,“ hovorí MUDr. Marián Šóth, prezident Asociácie súkromných lekárov SR. Ako dodáva, v dôsledku toho sa môže zdravotný stav pacienta naďalej zhoršovať, znížiť jeho šance na úspešnú liečbu či skomplikovať ďalšiu liečbu v budúcnosti.

Pri každom lieku je potrebné počítať s možným výskytom nežiaducich účinkov. „Ak sa u pacienta objaví nežiaduci účinok, je dôležité o tom informovať lekára a spoločne hľadať inú vhodnú alternatívu, ktorá pacientovi prinesie rovnaký účinok, a zároveň bude pacientom dobre tolerovaná,“ vysvetľuje MUDr. Šóth. Väčšina liekov sa podľa neho dá vhodne nahradiť iným liekom, napríklad od iného výrobcu, s mierne odlišným zložením v pomocných látkach, no stále s rovnakým účinkom.

Ako ukázal prieskum, pre pacientov je najčastejším zdrojom informácií o nežiaducich účinkoch príbalová informácia lieku. „Zoznam nežiaducich účinkov v príbalovom letáku má upriamiť pozornosť na možné reakcie na liek, ktoré sa však u daného pacienta nemusia vôbec vyskytnúť. Zoznam nežiaducich účinkov by preto rozhodne nemal vyvolávať obavy a byť dôvodom na ukončenie liečby,“ upozorňuje Mária Lévyová, prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov SR. Podľa nej sa pacienti neraz v ambulancii lekára stretnú aj s odporúčaním, aby príbalovú informáciu nečítali vôbec. „Nastavenie liečby, ktorá prinesie pacientovi čo možno najväčší profit s čo možno najmenšími negatívnymi vplyvmi, by mala byť výsledkom vzájomnej spolupráce a komunikácie medzi pacientom a lekárom,“ dodáva.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #liek #nežiaduce účinky