Reiši: Na imunitu, tlak aj pamäť

Ak sa náhodne vybraného človeka spýtate, akú liečivú hubu pochádzajúcu z Ázie pozná, pravdepodobne povie reiši. Reiši je japonský názov a slovenské pomenovanie takmer nikto nepozná: lesklokôrovka obyčajná.

19.01.2021 12:00
reishi, reiši, liečivá huba, tabletky Foto:
Glykoproteín z reiši vykazuje účinky aj proti skupine herpetických vírusov, preto má využitie pri liečbe oparov na pere i pri pásovom opare.
debata

Huby majú dlhoročnú históriu terapeutického používania v rôznych kultúrach celého sveta. Reiši s latinským názvom Ganoderma lucidum patrí medzi najvýznamnejšie. V Ázii sa používa 4-tisíc rokov a považujú ju doslova za „rastlinu s duchovnou silou, ktorá symbolizuje nielen dlhovekosť či dokonca nesmrteľnosť, ale aj bohatstvo“.

V čínskej kultúre o úcte k reiši svedčia jej početné vyobrazenia vo forme kresieb, rezbárskych prác, výšiviek či kobercov v cisárskych rezidenciách v Zakázanom meste a v Letnom paláci v Pekingu. Výskumy preukázali prítomnosť účinných látok, ktoré sú vhodné na podporu imunity počas liečby rôznych bakteriálnych, vírusových a mykotických ochorení.

Glykoproteín z reiši vykazuje účinky aj proti skupine herpetických vírusov, preto má využitie pri liečbe oparov na pere i pri pásovom opare. Triterpenoidy (reiši ich obsahuje najviac zo všetkých medicinálnych húb) potláčajú rozmnožovanie Epstein-Barrovej vírusu, ktorý vyvoláva infekčnú mononukleózu. Okrem toho majú protizápalový a protialergický účinok.

Podľa klinických testov je reiši vhodným prostriedkom na vysoký krvný tlak, na zníženie hladiny cholesterolu a má preventívny účinok na tvorbu krvných zrazenín. U pacientov s ochoreniami srdca sa osvedčilo podávanie reiši pri liečbe dušnosti, búšenia srdca a pri srdcovej arytmii.

Z ďalších účinkov možno stručne vymenovať zlepšenie metabolizmu buniek pečene a podporu vylučovania toxických látok z tela, glukány izolované z reiši sa v budúcnosti ukazujú byť sľubnými prípravkami na spomalenie cirhózy pečene. Čínski lekári odporúčali starým ľuďom užívať reiši na zlepšenie pamäti, orientačných schopností a na koncentráciu.

O pozitívnom účinku reiši sa presvedčili aj horolezci, ktorí až do výšky 5-tisíc metrov nad morom vďaka jej užívaniu nemali prejavy výškovej choroby. Huba má totiž vysoký obsah organického germánia, ktoré zlepšuje okysličovanie tkanív. Klinický výskum tiež ukázal, že reiši obsahuje 50 karcinosta­tických polysacharidov a osvedčila sa preto ako podporná liečba pri nádoroch pažeráka, žalúdka, prsníka, hrubého čreva a maternice. Zvyšuje efekt chemoterapie a potláča jej nežiaduce účinky ako nechutenstvo a patologické zníženie bielych krviniek.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dobré zdravie #reiši #huba #reishi