Odklad skríningu hrubého čreva môže mať smrteľné následky

Odklad skríningu rakoviny hrubého čreva počas pandémie COVID-19 môže mať smrteľné následky, tvrdí známy gastroenterológ MUDr. Ladislav Kužela. V Taliansku vedci robili výskum a prišli k veľmi smutnému zisteniu.

17.12.2020 06:00
hrubé črevo, rakovina, skríning Foto:
Kvôli súčasnej situácii dochádza k omeškaniu skríningov. Tento posun môže spôsobiť nárast úmrtí až o 11,9 % v nasledujúcich 5 rokoch.
debata (6)

Ich výsledky ukázali, že odklad skríningu kolorektálneho karcinómu môže viesť takmer k 12 % nárastu úmrtí v dôsledku nádoru počas nasledujúcich 5 rokov.

"Počas pandémie vo viacerých krajinách došlo k tomu, že sa spomalil, resp. až zastavil skríningový program (skríning je metóda vyhľadávania včasných foriem rakoviny). Je to obrovská škoda, keďže rakovina hrubého čreva je výborne liečiteľná, ak sa zachytí v skorom štádiu.

"Kolorektálny karcinóm je v prvotných štádiách bezpríznakový (viac ako polovica pacientov). V priebehu tejto fázy sa diagnóza určí iba náhodným vyšetrením,“ pokračuje MUDr. Kužela. Práve pri skríningu ide o vyhľadávanie rakoviny u bezpríznako­vých ľudí.

Video
Doc. Martin Huorka vo videu o tom, prečo je horšie mať rakovinu v pravej časti hrubého čreva.

"Tieto výsledky talianskych kolegov vzbudzujú závažné obavy. Práve my, Slováci, bohužiaľ, patríme medzi lídrov vo výskyte rakoviny hrubého čreva. Ide o veľmi smutné prvenstvo,“ dodáva Ladislav Kužela.

V skríningu rakoviny hrubého čreva a konečníka sa používa štandardizovaný test na skryté (okultné) krvácanie v stolici v dvojročných intervaloch. Ak je vyšetrenie pozitívne, je potrebné urobiť kolonoskopiu. V rámci skríningu sa môže použiť aj vykonanie primárnej skríningovej kolonoskopie raz za 10 rokov. Každý po dovŕšení 50. roku života má na toto vyšetrenie nárok, prepláca ho zdravotná poisťovňa. Samozrejme, ak je v rodine výskyt rakoviny hrubého čreva, treba vyšetrenie absolvovať čo najskôr.

Luigi Ricciardello, docent univerzity v Boloni, upozornil na potrebu nezlomnej cesty prevencie tejto choroby. Jeho výskumný tím spolu s kolegami z Univerzity v Parme, Bergame a Brescii ukázali, že pred pandémiou posielali talianski lekári pacientom až do 500-tisíc pozvánok mesačne a zdôrazňovali dôležitosť účasti na skríningu.

Teraz však dochádza pri skríningu k omeškaniu 7–12 mesiacov. To znamená, že 29 % nájdených rakovín hrubého čreva bude v budúcnosti už v pokročilom štádiu. Tento posun v skríningu môže spôsobiť nárast úmrtí až o 11,9 % v nasledujúcich 5 rokoch.

Pokles skríningu zaznamenali aj odborníci v Spojených štátoch, kde došlo k prudkému poklesu kolonoskopií aj vyšetrení stolice na skryté krvácanie.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #Ladislav Kužela #rakovina hrubého čreva #Dobré zdravie #kolonoskopia #koronavírus #Covid-19