Voda ako liek. Kedy radšej neužívať Vincentku?

Luhačovická minerálka Vincentka sa používa na pitné a inhalačné kúry pri najrôznejších diagnózach. Predsa však existujú tri výnimky, keď sa jej užívanie neodporúča.

08.12.2020 12:00
vápnik, voda, minerálka, minerál Foto:
Kúpeľné či iné vysokomineralizované vody sú určené predovšetkým na liečebné terapie.
debata

Známa minerálka z kúpeľov Luhačovice sa používa pri ochoreniach dýchacích ciest, hlasiviek, pri chorobách látkovej výmeny, vredovej chorobe žalúdka, dvanástnika, pri diabetes melitus, chronickej pankreatitíde a podobne.

Jan Šumšal zo spoločnosti Vincentka spresňuje: "Odporúčame konzultácie s ošetrujúcim lekárom predovšetkým v troch prípadoch: pacientom s hyperfunkciou štítnej žľazy pre zvýšené množstvo jódu, ďalej pacientom s ochorením obličiek a nakoniec pri opuchoch dolných končatín. Len ošetrujúci lekár vie posúdiť v konkrétnom prípade, či je potrebné úplné vylúčenie tejto minerálnej vody z užívania, alebo obmedzenie množstva či spôsobu užívania.“

Len ošetrujúci lekár vie posúdiť, či je... Foto: Bianka Stuppacherová, Pravda
Vincentka, etiketa Len ošetrujúci lekár vie posúdiť, či je potrebné úplné vylúčenie minerálnej vody z užívania, alebo len obmedzenie jej množstva.

Dodáva, že niekedy to užívatelia preženú s užívaným množstvom Vincentky, predovšetkým začiatočníci pri pobyte v kúpeľoch. Následne sa to prejaví napríklad hnačkou alebo opuchom nôh. Predsa len je to zvyšková morská voda a tá, ako sa všeobecne vie, má preháňavé účinky. Preto sa užíva aj na úpravu metabolizmu pri zápchach.

Odporúčané denné dávkovanie pre dospelých je 300 ml nalačno pred raňajkami a večerou po dobu 21 dní. Odporúčané denné dávkovanie pre tehotné a dojčiace ženy je maximálne 200 ml. Jednorazová dávka na doplnenie iónov vylúčených potením pri ťažkej fyzickej práci a športe je 400 – 600 ml. Na doplnenie dennej dávky jódu sa odporúča 25 – 30 ml. Neodporúča sa prekračovať uvedené denné dávkovanie. V prípade detí a tehotných žien sa pri pravidelnom dlhodobom pití luhačovickej minerálky odporúča konzultácia s lekárom.

Kúpeľné či iné vysokominerali­zované vody sú určené predovšetkým na liečebné úkony. Takéto vysokominerali­zované minerálky by sa mali popíjať v malom množstve, a to najmä vtedy, ak sa potrebujeme zbaviť nejakého zdravotného problému, rozhodne nie pravidelne. Samozrejme, neznamená to, že musíme konzultovať s lekárom, ak si chceme pri škriabaní v hrdle uľaviť kloktaním Vincentky, inhalovať ju, alebo ju popíjať v rámci rekonvalescencie a doplnenia minerálov – napr. po nárazovom vyššom príjme alkoholu počas Silvestra. Minerálne vody sa však odporúča striedať a v rámci denného príjmu dávať prednosť nízko- a stredneminera­lizovaným vodám, pričom majú tvoriť iba časť denného pitného režimu (0,5 litra denne).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #minerálka #minerálne pramene #minerálne vody