Pľúca zažívajú ťažké časy, nedráždite ich zbytočne

Pľúca sú primárnym cieľom koronavírusu. Vírus po vdýchnutí napadne pľúcne tkanivá, čo spôsobuje zápaly a problémy s dýchaním a ak sa infekcia ešte zhorší, môže sa vyvinúť zápal pľúc. Pneumónia je typ zápalu pľúc, ktorý napĺňa vzduchové vaky orgánov tekutinou a môže byť potenciálne život ohrozujúcim stavom.

18.12.2020 06:00
les, pľúca, hmla, oblaky Foto:
Ľudia, ktorí fajčia, majú päťkrát vyššiu pravdepodobnosť chrípky a dvakrát vyššiu mieru zápalu pľúc.
debata

Rakovina, chronické ochorenie obličiek, chronická obštrukčná choroba pľúc, ochorenia srdca, ako je zlyhanie srdca, ochorenie koronárnych artérií alebo kardiomyopatie, oslabený imunitný systém, obezita, tehotenstvo, fajčenie alebo cukrovka 2. typu sú stavy, ktoré zvyšujú riziká pri ochorení na COVID-19.

Väčšina prípadov koronavírusu je mierna a dá sa liečiť doma. V závažných prípadoch sa však môže vyvinúť syndróm akútnej respiračnej tiesne. Takýto stav si potom vyžaduje, aby boli pacienti napojení na ventilátor a na kyslík. Ak telo nemá dostatok kyslíka, mohlo by to viesť k zlyhaniu dýchania, čo by zase mohlo viesť k zlyhaniu orgánov a následne k smrti. V niektorých závažnejších prípadoch nového koronavírusu môže dôjsť k určitému zvyškovému poškodeniu pľúc.

Video
Pneumológ Laššán hovorí v tomto videu o tom, že priebeh COVID-19 je zradný.

Podľa štúdie lekárov z Fakultnej nemocnice v Hradci Králové má až 40 percent ľudí, ktorí prekonali ochorenie COVID-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus, po vyliečení nielen stratu čuchu a chuti, ale aj poškodené pľúca. Približne polovica pacientov po troch mesiacoch od vyliečenia trpí dušnosťou a zadýchava sa aj pri menšej námahe. „Sme si takmer istí, že podstatná časť pacientov bude v poriadku o šesť alebo dvanásť mesiacov. Je to ale niečo, čo človeka vyradí na mesiace a je dobré o tom vedieť,“ vysvetlil pre čt24 prednosta pľúcnej kliniky FN v Hradci Králové Vladimír Koblížek.

Horší priebeh ochorenia majú zvyčajne fajčiari. Fajčenie a výpary cigariet môžu spôsobiť zápal v pľúcach, ako aj zníženie pľúcnych a imunitných funkcií. Dlhodobí fajčiari a používatelia elektronických cigariet sú vystavení vysokému riziku vzniku chronických pľúcnych stavov a závažných infekcií. Toto sú skutočné komplikácie pre každého, kto dostane koronavírus, pretože zvyšujú riziko vzniku závažných chorôb a smrti.

Ľudia, ktorí fajčia, majú päťkrát vyššiu pravdepodobnosť chrípky a dvakrát vyššiu mieru zápalu pľúc. Prestať fajčiť je jedným z najlepších spôsobov ochrany pred vírusovými infekciami, a to vrátane koronavírusu.

"S najväčším výkričníkom by som dala dôraz na fajčenie, pre naše pľúca a náš organizmus je normálne nefajčiť, takže apelujem na všetkých ľudí, že je lepšie prestať fajčiť. Nefajčite a ani nezačínajte fajčiť, nie je to pre vaše pľúca zdravé a spôsobuje to množstvo ochorení, ktoré sú závažné nielen z hľadiska pľúc, ale aj srdca a ciev, ďalej spôsobuje mozgové príhody a infarkty,“ varuje pneumologička Veronika Urdová.

Pandémia COVID-19 sa stále šíri po celom svete a hoci väčšina ľudí je bez príznakov alebo má iba mierne príznaky, u významnej časti sa objaví závažná reakcia. Je veľmi dôležité nájsť rizikové faktory alebo komorbidity spojené so závažným ochorením COVID-19 na ochranu zraniteľných ľudí. Z dôvodu veľkého počtu fajčiarov by mierne zvýšenie rizika malo výrazný vplyv na verejné zdravie. Závažnosť ochorenia na COVID-19 zvyšuje aj chronická obštrukčná choroba pľúc, pričom fajčenie je jednou z hlavných príčin jej vzniku.

Správna výživa dodá energiu

1. Jedzte častejšie počas dňa menšie porcie – keď sa človek cíti veľmi najedený, ťažšie sa mu dýcha. Pre niektorých pacientov je už samotné jedenie namáhavé, preto je lepšie zjesť 4 až 6 menších porcií jedla za deň, ako tri veľké.

2. Nezabúdajte na výživné raňajky – ideálna je miska cereálii, celozrnný chlieb, vynikajúcim zdrojom vlákniny je tiež ovsená kaša, ktorú môžete miesto vody zaliať mliekom, aby bola ešte výživnejšia.

3. Začínajte proteínmi – únava je u niektorých ľudí príčinou, že skončia s jedením ešte skôr, ako stihnú prijať dostatok živín. Preto je lepšie začínať jedlo výživnými potravinami bohatými na bielkoviny (napr. hydinové mäso, chudé bravčové mäso, ryby, tofu, vajíčka, orechy…), aby ste telo dostatočne zasýtili aj vtedy, keď nezjete celú porciu. Dostatok živín a kalórii dodá aj syr, ktorý si môžete pridať napr. na zemiaky, ryžu či zeleninu.

4. Pite veľké množstvo tekutín – pomôžu udržiavať hlien v pľúcach redší a vďaka tomu sa ho môžu jednoduchšie zbaviť.

5. Jedzte dostatok vitamínu C a E – tieto vitamíny preukázateľne zvyšujú kapacitu pľúc a keďže sú to zároveň silné antioxidanty, chránia telo pred voľnými radikálmi, ktoré poškodzujú tkanivo pľúc a tým aj znižujú ich funkciu. Skvelým zdrojom vitamínu C a E je zelená listová zelenina, paradajky, či citrusové plody.

6. Menej tuku, viac vlákniny – pokiaľ nepotrebujete pribrať, vyhýbajte sa jedlám s vysokým obsahom tuku. Nadváha totiž spôsobuje stratu pružnosti pľúc a obezita priamo ovplyvňuje kapacitu pľúc a pľúcne funkcie. Naopak, vláknina je pre zdravé pľúca životne dôležitá. Jej bohatým zdrojom sú strukoviny – hrach, šošovica, fazuľa, rovnako tiež hnedá ryža, celozrnné cereálie a chlieb, čerstvé ovocie a zelenina.

7. Ryby nielen pre srdce – Omega-3 mastné kyseliny nechránia len srdce, ale aj pľúca. Konzumácia veľkého množstva rýb priamo znižuje zápalové ochorenie pľúc, dýchavicu, aj výskyt astmy.

8. Pozor na kofeín – podporuje „nabudenosť“ organizmu, nepokoj, či nervozitu a tým môže zhoršiť pľúcne funkcie. Okrem kávy treba obmedziť aj čaje a studené nápoje s obsahom kofeínu.

9. Počúvajte svoje telo – Každý organizmus môže na potraviny reagovať odlišne. Niekto má napríklad na paradajky či citrusy alergiu, iný má zas po konzumácii strukovín veľké problémy s plynatosťou. Preto treba najmä počúvať svoje telo a sledovať, po ktorých jedlách sa cítite dobre a ktoré vás, naopak, zaťažia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zápal pľúc #chronická obštrukčná choroba pľúc #pľúca #CHOCHP #pneumológ