CHOCHP: Čo o nej potrebujete vedieť?

Chronická obštrukčná choroba pľúc. Aké sú rizikové faktory? Kedy a ako vzniká? Dá sa jej vyhnúť? A čo sú exacerbácie?

25.01.2021 06:00
pacient, spirometria, pľúca, ochorenie, vyšetrenie Foto:
Spirometria je najpoužívanejším vyšetrením pri diagnostike, na základe vzduchu vydychovaného do prístroja hodnotí kapacitu pľúc.
debata

Rizikové faktory ochorenia

  • Jednodznačne najväčším rizikovým faktorom a najčastejšou príčinou vzniku CHOCHP je fajčenie. Výstelku dýchacích ciest cigaretový dym poškodzuje a spôsobuje v nich zápal. Čím viac človek fajčí, tým sa úmerne zvyšuje aj riziko ochorenia. Na CHOCHP priemerne ochorie asi každý šiesty fajčiar, ktorý denne vyfajčí 20 cigariet, a každý štvrtý spomedzi tých, ktorí vyfajčia denne dve škatuľky cigariet. Ľudia, ktorí nikdy nevyskúšali cigarety, len zriedka ochorejú na CHOCHP, i keď aj pasívne fajčenie je jedným z rizikových faktorov.
  • Vek ako faktor tiež súvisí s CHOCHP. Ochorenie postihuje najčastejšie ľudí nad 40 rokov a vekom sa jeho výskyt v populácií zvyšuje. Priemerný vek v čase stanovenia diagnózy je 67 rokov. Viac ako polovica pacientov je však mladších ako 65 rokov.
  • K rizikám patrí aj povolanie, napríklad ťažba dreva či uhlia, práce v prašnom alebo zadymenom prostredí, vystavenie škodlivinám – prašné či zadymené ovzdušie, cigaretový dym, vdychované škodliviny z prostredia, organický aj neorganický prach, chemické látky, výfukové plyny, dym z kúrenia či varenia drevom alebo biomasou.
  • Dvanásťkrát vyššie riziko prepuknutia choroby majú aj astmatici.
  • Rodinný výskyt ochorenia je zriedkavý. Vrodená genetická porucha spôsobuje menej ako 1 zo 100 prípadov.

Kedy a ako vzniká

Podstatou prepuknutia chronickej obštrukčnej choroby pľúc sú zápalové zmeny vyvolané dlhodobým vdychovaním inhalačných škodlivín. Hlavným vinníkom ochorenia je v 80 % prípadov fajčenie, ale pozor, aj to pasívne. Medzi ďalšie vyvolávajúce faktory patrí vdychovaný prach a iné nečistoty z ovzdušia.

Reakciou ľudského tela na poškodenie je zápal. Ak poškodenie trvá dlho a intenzívne, zápal sa nikdy nevyhojí bez následkov, ale vzniká jazva s väzivovou prestavbou pôvodného tkaniva. Takéto zmeny sa odohrávajú v prieduškách a pľúcach pri ich dlhodobom poškodzovaní vdychovaním škodlivín či pôsobením alergénov. Škodliviny prítomné vo vzduchu vedú k aktivovaniu obranných buniek, ktoré majú za úlohu pohlcovať a zneškodňovať škodlivé látky či alergény. Tie sústreďujú do miesta poškodenia biele krvinky, ktoré sa hromadia v stene dýchacích ciest a prenikajú tiež do hlienu.

Pri tomto ochorení telo produkuje viac hlienu, zhrubnú steny malých dýchacích ciest a nastáva strata rozťažnosti malých dýchacích ciest. Poškodené tkanivo pľúc stráca elasticitu a kyslík sa cez obštrukciu, teda prekážku, čo môže byť napríklad hustý hlien, nedokáže dostať do alveol, v ktorých prebieha výmena kyslíka a oxidu uhličitého.

V priebehu času, keď sa zdravotný stav človeka postupne zhoršuje, začne pociťovať ťažkosti. Najprv je to kašeľ, ktorým sa dýchacie cesty snažia zbaviť hlienu, neskôr aj problémy s dýchaním, najmä pri väčšej fyzickej námahe. Vdychovaný vzduch sa nevyprázdňuje dostatočne a hromadí sa v okrajových častiach pľúc. V praxi lekári tento stav označujú cudzím výrazom tzv. airtrapping.

Ako asi vyzerá typický pacient

Je starší ako 35 rokov, fajčí dlhšie ako päť rokov, žije v prítomnosti fajčiarov a stáva sa teda pasívnym fajčiarom, pri fyzických aktivitách má ťažkosti s dýchaním, trápi ho neutíchajúci kašeľ, ktorý sprevádza vykašliavanie hlienov, a často trpí zápalmi dýchacích ciest. Príznaky ochorenia sa vyvíjajú postupne v priebehu času a zhoršujú sa. Typické sú tzv. exacerbácie, čo znamená náhle príhody akútneho zhoršenia príznakov, ktoré sa môžu skončiť hospitalizáciou.

Chorobe sa dá vyhnúť

Toto ochorenie je nezvratné a poškodené pľúca už nikdy nebudú v pôvodnej kondícií. Dá sa však predchádzať tomu, aby vôbec v ľudskom tele vzniklo.

Možnosti prevencie súvisia s ovplyvnením rizikových faktorov, ktoré rozvoj ochorenia spôsobujú. Ľudia by sa mali vyhýbať prašnému a zadymenému prostrediu. A druhým vážnym odporúčaním je, že by mali skoncovať s fajčením. Je to to najdôležitejšie, čo musí človek pri prevencii urobiť. Ideálne je zahodiť cigarety skôr, ako stihnú pľúca poškodiť. No aj keď človek prestane fajčiť až vo včasnejších štádiách už vzniknutej CHOCHP, môže to významne ovplyvniť postup ochorenia a jeho prognózu do najbližších rokov. O najvhodnejšom a najúčinnejšom spôsobe odvykania sa môže každý poradiť v poradniach na odvykanie od fajčenia, ktoré pôsobia na celom Slovensku, alebo so svojím lekárom.

Čo sú exacerbácie

CHOCHP môže niekedy prebiehať bezpríznakovo, inokedy sa môže prejaviť ich náhlym prepuknutím, vtedy hovoríme o tzv. exacerbáciách ochorenia. Počet exacerbácií stúpa so štádiom ochorenia, no u niektorých pacientov je možné ich vznik a priebeh ovplyvniť liečbou.

  • Niekedy môže náhle prepuknutie príznakov spôsobiť nezvratný pokles pľúcnych funkcií. Príčinou exacerbácií môžu byť infekcie dýchacích ciest, ale aj znečistené ovzdušie, fajčenie a nesprávna životospráva.
  • Exacerbácia je stav charakterizovaný zmenou dýchavice, kašľa a tvorby hlienov oproti východiskovej hodnote, ktorá je výraznejšia ako bežné každodenné rozdiely. Má akútny začiatok a mnohokrát vyžaduje zmenu pravidelnej liečby a záchrannú liečbu.
  • Nesú so sebou celkové zhoršenie zdravotného stavu a zhoršujú prognózu pacienta. Viac ako 70 percent pacientov hospitalizovaných z dôvodu exacerbácií skončí opätovne v nemocnici približne do jedného roka. S týmto stavom je spojená aj vysoká úmrtnosť, pretože pri ňom zomiera viac ako 10 percent hospitalizovaných pacientov. Do jedného roka od hospitalizácie z dôvodu exacerbácií dokonca zomrie takmer polovica pacientov.
Správna liečba dokáže pacientovi priniesť mnoho... Foto: SHUTTERSTOCK
doktorka, pacient, snímky, pľúca, CT, röntgen, RTG, zápal pľúc Správna liečba dokáže pacientovi priniesť mnoho rokov kvalitného života, ochorenie však nevylieči.

Ako lekár zistí a lieči CHOCHP

  • Lekár sa zameriava najmä na prítomnosť chronických príznakov, ako sú kašeľ, dýchavičnosť, piskoty pri dýchaní, a na anamnézu fajčenia.
  • Spirometria je najpoužívanejším vyšetrením pri diagnostike, na základe vzduchu vydychovaného do prístroja hodnotí kapacitu pľúc.
  • Zobrazovacie metódy ako RTG pľúc pomáhajú odhaliť príznaky CHOCHP a vylúčiť iné pľúcne ochorenia, napríklad rakovinu.
  • CT vyšetrenie pľúc sa zase vykonáva v nejednoznačných prípadoch pri potvrdení diagnostiky.
  • Iné vyšetrenia ako krvné testy pomáhajú odhaliť anémiu, nízku hladinu kyslíka alebo iné ťažkosti, ktoré by mohli byť príčinou problémov s dýchaním. Vyšetrenie CRP zase určuje tzv. C reaktívny proteín, ktorý je znakom zápalu v organizme. Pri podozrení na CHOCHP by sa mal vyšetriť u každého pacienta. Ľudia s podozrením na CHOCHP absolvujú aj vyšetrenie s pulzným oximetrom, medicínskym prístrojom, ktorý sa pripne na prst, meria pulz a nasýtenie krvi kyslíkom. Nižšie hodnoty ako normálne sa často vyskytujú u ľudí s CHOCHP.
  • Vyšetrenie spúta znamená, že pacientom sa vyšetria vykašľané hlieny pod mikroskopom.

Cieľom liečby je zmiernenie príznakov ochorenia, zlepšenie tolerancie námahy a celkového stavu a kvality života pacienta, zavedenie systému prevencie a liečby komplikácií ochorenia, ovplyvnenie postupu ochorenia a zníženie úmrtnosti.

Správna liečba dokáže pacientovi priniesť mnoho rokov kvalitného života, ochorenie však nevylieči a škody, ktoré už v dýchacích cestách vznikli, sa nedajú napraviť. Preto čím skôr sa s liečbou začne, tým sú vyhliadky pre pacientov lepšie.

Na liečbu sa používa viacero typov liekov. Obyčajne trvá 1 až 3 mesiace, kým je možné zhodnotiť, či je liečba účinná a pacientovi sedí na mieru. Pokiaľ pacientovi neprináša viditeľné zlepšenie, lekár môže liečbu upraviť alebo pridať ďalší typ lieku. Pri správnej a dostatočnej liečbe by mal pacient cítiť úľavu od príznakov ochorenia a mal by sa znížiť aj počet náhlych zhoršení (exacerbácií). Pacient by mal pocítiť zmiernenie kašľa a dýchavičnosti a mal by sa celkovo cítiť lepšie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chronická obštrukčná choroba pľúc #CHOCHP