Žlčník: Najviac záchvatov spôsobuje kombinácia tuku a cukru

Bez žlčníka sa síce dá žiť, dnes sa však už žlčníky neodstraňujú ako na bežiacom páse. Žlčník má totiž v tele dôležitú úlohu, vďaka nemu je vytekanie žlče do tenkého čreva rytmické, len v čase, keď je v čreve potrava. Najmä tá s obsahom tukov. Žlčník má vlastnú mikrobiotu, nie je sterilný, ale žijú v ňom baktérie, ktoré v žlči vedia prežiť a sú potrebnou súčasťou celého systému trávenia. Narušená mikrobiota môže viesť k rakovine tzv. hlavy pankreasu či hrubého čreva.

01.01.2021 06:00
bolesť, sono, ultrazvuk, žlčník, žlčníková... Foto:
Typická bolesť týkajúca sa žlčníka je pod pravým rebrovým oblúkom a vystreľuje až do pravej lopatky.
debata

Žlč nevzniká v žlčníku. Tvorí sa v pečeni a žlčník slúži iba na skladovanie žlče. Ak toto viete, ste múdrejší ako istý študent medicíny, ktorý za tvrdenie, že „žlč sa tvorí v žlčníku“, vyletel počas štátnic zo skúšky. Tráviaca „trojka“, žlčník, pankreas a pečeň, zohrávajú dôležitú úlohu pri trávení potravy a vstrebávaní živín do tela.

Typickým „žlčnikárom“ je dva- až trikrát častejšie žena, vo veku nad 50 rokov, s nadváhou a obezitou, obyčajne má zvýšený cholesterol a porodila viacero detí. Riziko zvyšujú aj žlčníkové kamene v rodinnej anamnéze a ak niekedy počas života držala drastické diéty, je viac ako isté, že jej žlčník vyzerá ako štrkovisko. Ženy majú v tomto väčšiu smolu, pretože ich hormonálny profil, ktorý sa navyše mení s tehotenstvami, dojčením, užívaním antikoncepcie či neriadenými diétnymi režimami, ich priam predurčuje na to, aby mali zvýšené riziko žlčníkovej koliky. Samozrejme, žlčníku vo všeobecnosti neprospieva ani častá konzumácia mastných jedál s nedostatkom vlákniny a fajčenie.

Žlč je ako saponát v roztoku vody a oleja

Ak chcete pochopiť funkciu žlče v čreve, nalejte do pohára s vodou olej a potom saponát. Žlč má úlohu práve takéhoto saponátu. Vnútorné prostredie čreva je vodné a voda s tukom sa nemieša. Ak by to zostalo takto, naše telo by sa nedostalo ku kalóriám, ale napríklad ani k vitamínom rozpustným v tukoch, pre sliznicu čreva by ostali akoby uzamknuté. Práve žlč však umožňuje vstrebať potrebné mastné kyseliny a ďalšie potrebné látky. Veľmi dobre to vysvetlil v jednom zo svojich videí odborník na výživu MUDr. Igor Bukovský.

„Je to potrebná tekutina, bez ktorej trávenie tukov nie je možné, dokáže ich prerobiť do takých molekúl, ktoré sa v tenkom čreve ľahko vstrebávajú, vysvetľuje gastroenterológ doc. MUDr. Ladislav Kužela z Bratislavy. "Žlč sa síce tvorí v pečeni a úlohou žlčníka je ju iba zozbierať a skladovať, žlčník však vie komunikovať s črevom, zistiť, či prišla strava, či je mastná a v správnom čase na správne miesto vylúčiť potrebné množstvo žlče. Je to teda prídavný, ale veľmi podstatný orgán, ktorý má v tele svoje miesto aj význam. Určite už pominula doba, keď sa každý žlčník, ktorý robil problémy, vyberal.“

Video
Gastroenterológ Kužela vo videu: Čo s podráždeným žlčníkom po sviatkoch?

Kameňolom v bruchu

Úlohou žlčníka je vypudzovať žlč vo chvíli, keď dostane signál, že do dvanástnika (prvá časť tenkého čreva) sa dostala potrava. Obyčajne sa tak stane približne polhodinku po jedle. „Žlč má jednu nevýhodu, obsahuje veľa cholesterolu, ten vytvára drobné kryštáliky, čo je základ pre vznik žlčových kameňov,“ vysvetľuje doc. Kužela.

Práve hormóny, vysoká hladina tukov v krvi a ďalšie vplyvy spôsobia, že v žlči sa začnú tvoriť mikrokryštáliky, na ktorých sa najčastejšie hromadí spomínaný cholesterol ako prirodzená súčasť žlče a časom sa obaľujú aj vápnikom. Poznáme dva základné druhy žlčníkových kameňov, najčastejšie sú cholesterolové a zriedkavejšie môžu byť zložené aj zo žlčových farbív, napr. z bilirubínu (rozpadávajúce sa krvné farbivo, ktoré sa vylučuje žlčou).

Dobrá správa je tá, že zďaleka nie všetci vlastníci žlčových kameňov majú aj príznaky. Podľa štatistík len 20 až 30 % postihnutých pozoruje nejaké príznaky, a tak sa väčšina žlčových kameňov odhalí náhodne pri ultrazvukovom vyšetrení brušnej dutiny. Ak už žlčnikári vlastnia veľké kamene nad 1–2 cm, majú nižšiu pravdepodobnosť, že tie vycestujú zo žlčníka a „zaklinia“ sa niekde v žlčových cestách. Väčšinou ostanú tzv. klinicky nemé, nerobia problémy. Najhoršie sú však hrášky s veľkosťou 3–4 mm, ktoré funkčný, sťahujúci sa žlčník doslova vystrelí von, do tenkého vývodu. „To je, akoby sme chceli prepasovať tenisovú loptičku cez vodovodné potrubie,“ vysvetľuje doc. Ladislav Kužela. „Kamienok zablokuje odtok žlče a môže spôsobiť zápal a tam už treba hospitalizáciu. Ak precestuje cez tenký vývod do hrubého kmeňa žlčového stromu a zasekne sa až neskôr, zápal v žlčových cestách môže prestúpiť až do pečene. Najhoršie je, ak sa zapáli a podráždi pankreas. Akútny zápal pankreasu je život ohrozujúci stav.“ Žlčník možno vybrať klasicky alebo laparoskopicky, laparoskopia sa preferuje, nemožno ju však vykonať vždy. Plánovaný zákrok by sa mal urobiť v „pokojovom štádiu“, nie v akútnom stave.

Aj žlčník bez kameňov sa môže búriť

Treba dodať aj to, že aj relatívne zdravý žlčník bez kameňov môže dať o sebe vedieť, ak sa prepcháme mastnými jedlami, ktoré ho provokujú. Sú aj pacienti, ktorí majú jednoducho primálo žlče, preto musia jesť častejšie a malé porcie, alebo užívať lieky na podporu vylučovania žlče, tzv. choleretiká. Existujú aj voľnopredajné žlčové kyseliny v kapsulách, rôzne bylinné kvapky, ktoré pôsobia priaznivo na funkciu žlčníka a trávenie, či tablety s obsahom tráviacich enzýmov a podobne. Mnohé voľnopredajné liečivá sú z kategórie fytofarmák.

Žlčové kamene majú svoju dynamiku, môžu rásť, ale môžu sa aj zmenšovať, rozpúšťať. Aj preto nemá hneď význam vyoperovať žlčník, pretože žlčové kamene sa v žlči budú tvoriť aj tak. Je to záležitosť chemického zloženia žlče a nie toho, či máme, alebo nemáme žlčník. Kritériá na vybratie žlčníka (cholecystektómia) sú jeho akútny zápal, prederavenie steny žlčníka, ďalej akútny zápal pankreasu z dôvodu žlčových kameňov, ktoré sa pohnú a upchajú spoločný vývod žlčníka a pankreasu, ďalší dôvod je úraz žlčníka (napr. pri dopravnej nehode) a zriedkavým dôvodom je rakovina žlčníka (menej ako 1 % ľudí so žlčovými kameňmi dostane rakovinu žlčníka). Žlčové kamene je možné pacientovi aj vybrať pomocou metódy ERCP (kombinovaná endoskopická a rádiodiagnostická metóda, pomocou ktorej lekár nielen diagnostikuje, ale môže aj liečiť vďaka špeciálnemu inštrumentáriu v ohybnej hadici zavedenej cez ústa až do dvanástnika). Pacient nepotrebuje narkózu, ale zavádzanie inštrumentu môže byť nepríjemné. Všetko však závisí od ultrazvukového nálezu (umiestnenie kameňa).

Užívanie derivátov žlčových solí na rozpustenie kameňov zaberá len na malé kamene tvorené cholesterolom u pacientov s miernejšími ťažkosťami, nepoužíva sa v akútnych stavoch a je vhodné najmä pre pacientov s vysokým operačným rizikom. Liečba trvá dlho – mesiace až rok. Možné je aj rozbitie kameňov pomocou ultrazvukových vĺn (litotripsia), častejšie sa však robí v urológii.

Úprava stravy pri žlčových kameňoch

  • Každý deň kvalitne raňajkujte.
  • Neprejedajte sa.
  • Nediétujte (ľudia, ktorí zažili opakovaný jojo efekt, majú žlčníkové kamene oveľa častejšie a častejšie pre ne musia byť aj operovaní = prídu o žlčník).
  • Jedzte veľa surovej zeleniny a ovocia.
  • Uprednostnite potraviny s nízkym glykemickým indexom.
  • Vylúčte koncentrovaný cukor a koncentrovaný tuk (najviac záchvatov spôsobuje kombinácia cukru a tuku – sladké dezerty plnené tukovým krémom, smotanová zmrzlina, plnené čokoládové kolekcie, lacné čokolády.)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #žlčník #bolesť žlčníka #žlčníková kolika #žlčníkové kamene