Dali by ste cigaretu mladistvému? Väčšina áno!

Dali by ste cigaretu niekomu, kto má menej ako osemnásť rokov, ak by si ju vypýtal? Väčšina z nás áno. Dokumentuje to sociálny experiment mladého youtubera, ktorý zastrešila vzdelávacia iniciatíva "Na veku záleží“.

05.01.2021 06:00
fajčenie, cigarety Foto:
Fajčenie detí a mladistvých je problémom nás všetkých. Zodpovední sme zaň všetci.
debata (5)

Závažnosť problému fajčenia detí a mladistvých potvrdzuje aj aktuálny prieskum agentúry Focus. Skúsenosti s fajčením priznalo až 40 % opýtaných mladých ľudí vo veku 15 – 17 rokov. Tretina z nich začala dokonca fajčiť vo veku, keď mali menej ako 15 rokov.

„Aktuálne zistenia prieskumu, vyjadrenia obchodníkov, kontrol či mystery situácií poukazujú na dôležitú skutočnosť – dospelí zatvárajú oči pred fajčením detí, zľahčujú ho a tvária sa, že ich sa netýka. Omyl. Fajčenie detí a mladistvých je problémom nás všetkých. Riešiť ho môžeme jedine spoločne. Dôležitý je nielen prístup výrobcov, obchodníkov, trafík, reštaurácií, pivární, krčiem či čerpacích staníc, ale dospelých ľudí, prevažne fajčiarov a kamarátov, ktorí mladistvým cigarety predajú, ponúknu či na vyžiadanie darujú,“ hovorí Bohumila Tauchmannová, ambasádorka vzdelávacej iniciatívy "Na veku záleží“. Jej cieľom je zmena etického správania spoločnosti v zmysle jednoznačného odmietania tolerancie fajčenia detí a mladistvých a tiež zníženia predaja tabakových výrobkov neplnoletým.

Sociálny experiment v uliciach

Známy youtuber Matúš Okajček, ktorého mladá generácia pozná pod menom "To je ten náš Matúš“ na svojom instagramovom profile položil jednoduchú otázku: "Dali by ste približne 14-ročnému dieťaťu cigaretu, ak by si ju od vás vypýtalo?“ Zareagovalo takmer 13-tisíc ľudí a výsledok: 15 % by dalo, 85 % by nedalo.

Druhá otázka znela: "Dali by ste cigaretu niekomu, kto má 16 alebo 17 rokov?“ Zareagovalo 14-tisíc ľudí a výsledok prekvapil: 47 % by cigaretu dalo. 53 % nedalo.

O tom, že realita je horšia, sa Matúš presvedčil prostredníctvom sociálneho experimentu s neplnoletými volavkami Dobromilou (17 rokov) a Eliášom (16 rokov) v uliciach Nitry a Trnavy v septembri tohto roka. Tí oslovovali náhodných okoloidúcich fajčiarov s prosbou o cigaretu a výsledok ich experimentu bol alarmujúci – približne 95 % dospelých fajčiarov bez problémov, bez otázky ohľadom veku, dokonca aj v prítomnosti vlastných detí, dalo volavkám cigaretu. Dokonca aj vtedy, keď vedeli, že ani zďaleka nemajú 18 rokov. „Smutný je nielen výsledok experimentu, ale aj komentáre, ktoré postupne pribúdali pod videom z experimentu na kanáli YouTube pod názvom Dali by ste jej… Doteraz ho videlo vyše 173-tisíc ľudí. Diskutujúci označili toto konanie fajčiarov za empatické a zľahčovali poskytnutie cigarety mladistvým tým, že sú aj horšie drogy,“ hovorí Matúš Okajček.

Youtuber Matúš Okajček poslal do ulíc dve mladistvé volavky, ktorých úlohou bolo pýtať si cigaretu. Ako to dopadlo?

Pravidelne fajčí až štvrtina mladistvých

Reprezentatívny dotazníkový prieskum agentúry Focus pre iniciatívu "Na veku záleží“ zameraný na fajčenie mladých Slovákov vo veku 15–17 rokov dosvedčuje, že mladiství sa k cigaretám dostávajú vo veľkej miere cez svojich najbližších dospelých. „Takmer dve tretiny (61 %) mladistvých fajčiarov tvrdia, že cigarety získavajú od svojich rovesníkov a kamarátov, alebo od dospelých kamarátov (58 %). Najčastejšie však 15-ročné deti. S vekom rastie počet mladistvých (49 %), ktorí nemajú problém kúpiť si tabakové výrobky sami priamo v trafike, obchode, krčme, či na čerpacích staniciach,“ hodnotí výsledky prieskumu Martin Slosiarik z tejto agentúry.

Dopĺňajú ho aj údaje z medzinárodných štúdií Úradu verejného zdravotníctva, ktorý už od roku 2006 monitoruje fajčenie detí vo veku 11–14 rokov. „Viac ako polovica slovenských detí (58,7 %) v školskom veku 11–14 rokov skúsila niekedy cigaretu. Tretina z nich (35 %) fajčí aspoň raz mesačne. Denne fajčí až štvrtina (24,8 %) žiakov základných škôl v tínedžerskom veku,“ dodáva Róbert Ochaba, vedúci odboru ochrany zdravia Úradu verejného zdravotníctva SR, a pokračuje: „V porovnaní s obdobím pred 15 rokmi však môžeme povedať, že trend výskytu fajčenia u žiakov sa pomaly znižuje. Pokračovať v ňom je však nevyhnutné.“

Fajčenie detí a mladistvých je problémom nás všetkých. Zodpovední sme zaň všetci, nielen výrobcovia a predajcovia, nielen legislatíva štátu. Povedzme NIE fajčeniu detí a mladistvých.

Tabaková mládež súčasnosti

  • Iba tretina mladých, presne 36 %, nikdy cigaretu nevyskúšala.
  • Skúsenosti s fajčením v prieskume potvrdilo 40 % mladistvých Slovákov vo veku 15 až 17 rokov, pričom až 26 % ich fajčí pravidelne – denne alebo niekoľkokrát za týždeň. Nárast počtu fajčiarov ide s vekom – kým 15-ročných pravidelne fajčí približne 5 %, v šestnástich rokoch je to už okolo 10 % a v sedemnástich už spomínaná štvrtina.
  • Denne viac fajčia mladí muži (18 %) ako ženy (10 %) a zdá sa, že vplyv na fajčenie má aj typ školy, ktorú navštevujú – až štvrtinu denných fajčiarov tvoria študenti stredných odborných škôl.
  • Viac ako tretina opýtaných mladistvých začala fajčiť ešte pre svojimi 15. narodeninami, a to rovnako chlapci ako dievčatá.
  • 89 % opýtaných neplnoletých detí fajčí klasické cigarety.
  • Mladiství fajčia väčšinou vonku s kamarátmi a partiou (87 %) a kamaráti sú tiež najčastejším dôvodom, prečo mladí fajčia – 43 % uviedlo kamarátov ako prvý dôvod, 21 % ako druhý dôvod.

(Z prieskumu agentúry Focus na vzorke 515 mladých ľudí, marec 2020 a aktualizácia august 2020)

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #fajčenie #cigareta #cigaretový dym