Ľudské telo pod tlakom

Mnoho ľudí ani netuší, že ho má. Vysoký tlak sa totiž najprv nijako neprejavuje, a preto je taký nebezpečný. Predstavuje ale hlavný rizikový faktor pre kardiovaskulárnu úmrtnosť a chorobnosť, keďže pôsobí na mozog, srdce, obličky a artérie celého tela.

11.01.2021 06:00
srdce, miska, zelenina Foto:
Hypertonik, ktorý dodržiava všetky pravidlá liečby, má šancu na rovnako dlhý život ako zdravý človek.
debata

"Bolesti hlavy, zvonenie v ušiach, ,muchy‘ v očiach, pocit nervozity a napätia, i takto sa dokáže prejaviť hypertenzia – keď krvný tlak presiahne normu, teda hodnoty nad 140/90 mmHg. Nerozpoznaná alebo zanedbávaná hypertenzia spôsobuje urýchlené a nezvratné starnutie tepien a poškodzuje tiež životne dôležité cieľové orgány,“ hovorí primárka ambulantného oddelenia Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb v Bratislave a správkyňa Slovenskej nadácie srdca Ivana Šoóšová.

Čím vyšší krvný tlak človek má, tým väčšie je aj riziko poškodenia srdca a krvných ciev v mozgu a obličkách. Nekontrolovaná hypertenzia je na celom svete najdôležitejšou príčinou, ktorej sa dá predchádzať, aby nespôsobila kardiovaskulárne choroby a mozgové príhody.

Ak nebude vysoký tlak pod kontrolou, môže viesť k infarktu a zväčšeniu srdca, čo môže spôsobiť srdcové zlyhanie. Na krvných cievach môžu vzniknúť výdute (aneuryzmy) a slabé miesta, ktoré sa upchávajú a praskajú. Nekontrolovaný tlak v cievach vie spôsobiť krvácanie do mozgu a mŕtvicu. Hypertenzia sa podpisuje aj pod slepotu a kognitívne poruchy.

"Vysoký tlak majú častejšie muži ako ženy, zvyčajne sa objavuje okolo štyridsiatky. Obezita je jedným z priťažujúcich sprievodných rizikových faktorov. Vieme, že vysoký tlak je súčasťou metabolického syndrómu, ktorý súvisí so zvýšeným obvodom brucha, abnormalitami cukru v krvi a rovnováhou lipidov. Tieto kritériá sa navzájom ovplyvňujú a posilňujú. Čím viac z nich je prítomných, tým vyššie je kardiovaskulárne riziko. Takmer 50 percent hypertonikov má nadváhu a 40 percent je liečených na vysoký cholesterol,“ vysvetľuje doktorka Šoóšová.

Zdravotné následky vysokého krvného tlaku môžu zhoršiť ďalšie faktory, ktoré zvyšujú riziko srdcového infarktu, mŕtvice a zlyhania obličiek. Medzi ne patrí fajčenie, nezdravá strava, nadmerné pitie alkoholu, nedostatok fyzickej aktivity a vystavenie sa permanentnému stresu, ako aj obezita, vysoký cholesterol a cukrovka.

Video
MUDr. Ivana Šoóšová vo videu: Aký tlakomer si rozhodne nekúpiť?

Pravidelné meranie tlaku by malo byť samozrejmosťou pre všetkých dospelých. Ak sú namerané hodnoty vysoké, vaše kroky by mali smerovať k obvodnému lekárovi. Niektorým sa darí znížiť vysoké hodnoty zmenami životného štýlu, napríklad zrieknutím sa fajčenia, konzumáciou zdravých jedál, pravidelným cvičením a vyhýbaním sa nadmernému pitiu alkoholu a obmedzením prjmu soli. Ak tieto zmeny nestačia, sú potrebné lieky.

Uvedomelý hypertonik, ktorý dodržiava odporúčania svojho lekára, pravidelne si kontroluje krvný tlak samomeraním a uplatňuje dobrý režimovo-dietetický prístup, má rovnakú šancu na dĺžku života ako človek bez hypertenzie. Musí však pochopiť, že hypertenzia je chronické ochorenie, ktoré sa síce nedá úplne vyliečiť, ale dá sa veľmi dobre kontrolovať.

Slovníček

Hypertenzia – vysoký krvný tlak. Vzniká ako dôsledok zužovania alebo tuhnutia ciev. O hypertenzii hovoríme, pokiaľ je hodnota systolického tlaku vyššia ako 140 mmHg a hodnota diastolického vyššia ako 90 mmHg.

Diuretiká – znižujú nadmerné množstvo vody a sodíka v tele a tým znižujú krvný tlak.

ACE inhibítory – patria medzi základné lieky proti vysokému tlaku a majú komplexný mechanizmus pôsobenia.

Sartány – rozširujú cievy, majú ochranný účinok na srdce, cievy a obličky a sú vhodné aj pri cukrovke a zvýšenej hladine cholesterolu. Predstavujú alternatívu k ACE inhibítorom.

Terapeutická adherencia – miera, do akej správanie človeka, či je to už užívanie lieku, dodržiavanie diéty a zmena životného štýlu, zodpovedá dohodnutým odporúčaniam lekára.

Kompliancia – v podstate je to pomenovanie spôsobu, ako užívame lieky, a to, či dodržiavame čas, keď ich máme zapíjať pohárom vody, či nemeníme dávky, ktoré boli predpísané v ambulancii.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vysoký tlak #vysoký krvný tlak #kardiovaskulárne riziko