Makulárna degenerácia: Zakryte si jedno oko a zaostrite na svoj zrak!

Vekom podmienená degenerácia makuly, čiže žltej škvrny v oku zodpovednej za jasné, ostré videnie, sa v posledných desaťročiach stáva doslova celosvetovou pandémiou. Toto ochorenie patrí vo vyspelých krajinách k najčastejším príčinám straty zraku.

14.01.2021 06:00
makula, makulárna degenerácia, senior, oči,... Foto:
To, či trpíte makulárnou degeneráciou, je možné skontrolovať s pomocou tzv. Amslerovej mriežky.
debata

Makula, žltá škvrna, je centrálna časť sietnice oka, miesto najostrejšieho videnia. V tomto bode sa zobrazujú predmety, na ktoré potrebujeme zaostriť pohľad a nachádzajú sa tu aj najcitlivejšie bunky sietnice. Príčiny degenerácie makuly nie sú úplne objasnené. Vieme však, že v okamihu, keď do oka preniká svetlo, nastáva fotochemický proces a vznikajúce odpadové látky sa musia z oka odstrániť. Ľudské oko v pokročilejšom veku však nie je schopné tieto látky v dostatočnej miere spracovať. Ukladajú sa v oblasti žltej škvrny a oko tak poškodzujú. Degenerácia makuly má prívlastok „vekom podmienená“. Toto ochorenie možno zjednodušene charakterizovať ako narastajúce poškodenie vrodených ochranných mechanizmov sietnice, ktoré súvisí so zvyšujúcim sa vekom.

„Vek je najväčším neovplyvniteľným rizikovým faktorom,“ vysvetľuje MUDr. Pavol Kusenda, očný lekár v Univerzitnej nemocnici sv. Michala, ktorý sa na túto diagnózu špecializuje a jej vlhkú formu lieči pomocou injekcií monoklonálnych protilátok. „So zvyšujúcim sa vekom narastá pravdepodobnosť vzniku a rozvoja tejto diagnózy, pričom každá dekáda riziko výrazne zvyšuje. Vo všeobecnosti môžeme hovoriť o pacientoch, ktorí majú 50 rokov a viac, ak však porovnáme dekádu od 64 do 74 rokov a nad 75 rokov, tak osemdesiatnici majú trojnásobne vyššie riziko v porovnaní s mladšími. Každý štvrtý má nejakú formu vekom podmienenej degenerácie makuly (VPDM). Je to daň za dlhší život a v istom veku sa tohto ochorenia dožijeme takmer všetci. Dôležité je však nedožiť sa straty videnia, tzv. praktickej slepoty, keď človek nie je schopný čítať, nerozpoznáva tváre a podobne,“ dodáva.

Video
Očná lekárka Krausová: Čo všetko obnáša komplexné očné vyšetrenie?

Vek, pohlavie či farba dúhoviek sú faktory, ktoré patria medzi neovplyvniteľné. Degeneráciou makuly trpia častejšie ženy a ľudia s modrými či so zelenými očami. Takisto tu zohráva úlohu genetika. „Čo však ovplyvniť možno, je predovšetkým fajčenie, ktoré dvojnásobne zvyšuje pravdepodobnosť rozvoja tohto ochorenia,“ zdôrazňuje MUDr. Kusenda. „Hoci, samozrejme, máme aj pacientov, ktorí v živote nefajčili, jednoducho majú smolu v zmysle genetiky.“ Veľký vplyv má aj životospráva, pretože pomocou veľkých štatistických súborov sa podarilo dokázať, že riziko ochorenia znižuje strava bohatá na antioxidanty, najmä betakarotény luteín a zeaxantín, ďalej minerály ako zinok, selén plus vitamíny A a E. Vyššiu šancu neochorieť na degeneráciu makuly majú ľudia bez civilizačných chorôb a áno, zrakové zdravie tiež súvisí aj s našou hmotnosťou či nadhmotnosťou, hoci sa to na prvý pohľad nezdá.

Nie je známe, že by degenerácia makuly súvisela s inými očnými ochoreniami, ako sú napríklad glaukóm alebo sivý zákal. Existujú však odborníci, ktorí si myslia, že je vyššia pravdepodobnosť vzniku degenerácie makuly po operácii sivého zákalu, čiže výmene vnútroočnej šošovky. Táto skutočnosť sa pomerne ťažko dokazuje, keďže sivý zákal sa obyčajne operuje vo vyššom veku a k degenerácii makuly tiež dochádza vo vyššom veku, takže táto súvislosť môže byť len náhodná. Navyše seniori s operovaným sivým zákalom sa podrobujú pravidelným očným prehliadkam, takže je aj vyššia šanca odhaliť im iné ochorenie zraku.

Rýchly osobný test na Amslerovej mriežke

  • Pred sebou máte tzv. Amslerovu mriežku, ktorá testuje správnu funkciu žltej škvrny. Pozorujte ju v dobre osvetlenej miestnosti.
  • Umiestnite mriežku na čítaciu vzdialenosť (30–40 cm) od svojich očí. Ak nosíte okuliare na čítanie, nasaďte si ich.
  • Zakryte si jedno oko (to je dôležité!) a druhým zaostrite na bod v strede mriežky (štvorca).
  • Všimnite si, či nezaznamenáte nepravidelnosti uprostred mriežky – deformácie, vlnité čiary, zmenu veľkosti štvorcov alebo ich chýbanie.
  • Vyskúšajte druhé oko. Ak zaznamenáte akékoľvek nepravidelnosti, vyhľadajte svojho očného lekára.
Amslerova mriežka. Foto: SHUTTERSTOCK
Amslerova mriežka, degenerácia makuly, makula Amslerova mriežka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #oko #makula #makulárna degenerácia #oftalmológ