Otázky a odpovede o metastázach v kostiach. Kde sú najčastejšie?

V prípade, že sa nádor do kostí rozšíril z iného ložiska v tele, hovoríme o kostných metastázach. Vznikajú vtedy, keď sa rakovinové bunky oddelia od primárneho nádoru, preniknú do krvného obehu alebo lymfatického systému a putujú do kostného tkaniva, kde sa usadia a začnú rásť.

12.01.2021 14:00
rakovina, smútok, objatie, choroba, vlasy Foto:
Terapia kostných metastáz je paliatívna, jej hlavným cieľom je spomaliť postup ochorenia.
debata

Čo sú to kostné metastázy?

V prípade, že sa nádor do kostí rozšíril z iného ložiska v tele, hovoríme o kostných metastázach. Vznikajú vtedy, keď sa rakovinové bunky oddelia od primárneho nádoru, preniknú do krvného obehu alebo lymfatického systému a putujú do kostného tkaniva, kde sa usadia a začnú rásť. Viac ako polovica pacientov s novodiagnos­tikovaným nádorovým ochorením má aj kostnú bolesť, najčastejšie pri metastatickom postihnutí kostí. Až v 80 percentách je za kostnými metastázami karcinóm prsníka, pľúc alebo prostaty.

S akou pravdepodobnosťou sa pri jednotlivých onkoochoreniach vyskytujú metastázy kostí?

Najčastejšie sa metastázy do kostí šíria pri mnohopočetnom myelóme, pri rakovine prsníka a rakovine prostaty.

Typ nádorového ochorenia Výskyt kostných metastáz pri pokročilej chorobe ( v percentách) Prežívanie od diagnózy kostnej metastázy (v mesiacoch)
Mnohopočetný myelóm 95–100 20–33
Karcinóm prsníka 80–85 24–36
Karcinóm prostaty 85 36–48
Karcinóm pľúc 44 3–7
Karcinóm štítnej žľazy 50 48
Karcinóm močového mechúra 40 6–9
Malígny melanóm 40 6
Karcinóm obličky 20–35 12
     

Kde sa kostné metastázy najčastejšie vyskytujú?

Kostné metastázy môžu vzniknúť v každej kosti tela. Niektoré lokality sú však postihnuté kosnými metastázami častejšie. Je to dané najmä mierou krvného zásobenia určitých častí kostry. Najčastejšie postihnuté kosti sú:

  • chrbtica 40–50 %
  • panva 10–20 %
  • rebrá 25–30 %
  • stehenné kosti 5–10 %
  • lebka 3–5 %

Ako sa kostné metastázy diagnostikujú?

Biochemické a krvné testy: Biochemické vyšetrenia sa zameriavajú predovšetkým na vyhľadávanie produktov vznikajúcich pri odbúravaní kolagénu I. typu, ktoré sa uvoľňujú pri osteolýze. Vylučujú sa obličkami a určujú sa vyšetrením krvi. Pri metastázach v kostiach sa objavujú aj nápadne zvýšené hladiny vápnika v krvi (hyperkalciémia). Niekedy sa objavujú aj zvýšené hodnoty tzv. alkalických fosfatáz.

Zo zobrazovacích vyšetrení sa robí RTG vyšetrenie kostry, CT vyšetrenie, PET (pozitrónová emisná tomografia). Najcitlivejšou metódou je scintigrafia – vyšetrenie kostí s pomocou rádioaktívnej látky technécium, ktorá sa aplikuje vnútrožilovo a v kostných metastázach sa po niekoľkých hodinách začne hromadiť.

Ako sa kostné metastázy liečia?

Liečba kostných metastáz je viacúrovňová. Uplatňuje sa chirurgická liečba, rádioterapia i systémová liečba (chemoterapia, hormonálna liečba, bisfosfonáty, cielená liečba). Terapia kostných metastáz je v podstate paliatívna a jej hlavným cieľom je spomaliť postup ochorenia a zlepšiť kvalitu života chorého.

A čo systémová liečba?

Systémová chemoterapia primárneho nádoru má zvyčajne na kostné metastázy len obmedzený účinok. Hormonálna liečba má v paliatívnej liečbe kostných metastáz významné miesto pri hormonálne závislých nádoroch prsníka či prostaty. Pri liečbe zameranej nie na liečbu primárneho nádoru, ale na kostné komplikácie, hovoríme o tzv. podpornej liečbe. Či sú to bisfosfonáty alebo cielená liečba, jej cieľom je znížiť úmrtnosť súvisiacu s kostnými metastázami, výskyt komplikácií spojených s kostnými metastázami a oddialenie rozvoja kostných metastáz.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #onkologické ochorenia #onkoporadňa #kostné metastázy