Skladovanie ovocia a zeleniny: V chladničke alebo mimo?

Poznáte 5 zásad pre bezpečnejšie potraviny? Je lepšie skladovať ovocie a zeleninu v chladničke, alebo mimo nej? Prečo je v chladničke ovocie dole a syry hore?

28.01.2021 06:00
zelenina, dóza, skladovanie potravín Foto:
Ovocie skladujte inde ako zeleninu, vzájomne sa veľmi neznášajú.
debata (1)

Zásady pre bezpečnejšie potraviny

1. Čistota

  • Pred prípravou i počas prípravy jedál si umývajte ruky, rovnako aj po použití toalety.
  • Dôkladne umývajte všetky plochy a zariadenia, ktoré pri varení používate.
  • Chráňte priestory kuchyne a jedlo pred hmyzom, hlodavcami a inými zvieratami.

Prečo? Aj keď väčšina mikroorganizmov nespôsobuje choroby, nebezpečné mikroorganizmy môžeme nájsť v pôde, vo vode, u zvierat i u ľudí. Tieto mikroorganizmy sa prenášajú rukami, na utierkach a náradí, predovšetkým na doskách na krájanie a aj ten najmenší kontakt ich môže preniesť do jedla a vyvolať choroby, spôsobené jedlom.

2. Oddeľovanie surovín

  • Surové mäso, hydinu a morské živočíchy oddeľujte od ostatných potravín, aby ste zabránili prenosu prípadných choroboplodných mikroorganizmov na ostatné potraviny počas prípravy jedál.
  • Používajte zvlášť nože a pomôcky na spracovanie surového mäsa a zvlášť pre uvarené hotové jedlá.
  • Hotové jedlá uskladňujte v obaloch, zabráňte kontaktu medzi hotovým jedlom a surovinami.

Prečo? Surové potraviny, predovšetkým mäso, hydina a morské živočíchy, ako aj ich šťavy, môžu obsahovať nebezpečné mikroorganizmy, ktoré sa môžu prenášať na ostatné potraviny počas prípravy jedál a skladovania.

3. Dôkladne uvarte

  • Potraviny dôkladne uvarte, predovšetkým mäso, hydinu a morské živočíchy.
  • Jedlá, ako sú napríklad polievky a vývary, priveďte do varu a presvedčte sa, či dosiahli teplotu aspoň 70 °C, u mäsa a hydiny sa presvedčte, či je šťava číra a nie ružová. Ideálne je používať teplomer.
  • Uvarené jedlá dôkladne prihrievajte.

Prečo? Správne varenie zabíja takmer všetky nebezpečné mikroorganizmy. Štúdie preukázali, že varenie potravín pri teplote 70 °C môže pomôcť zaistiť ich bezpečnosť pre konzumáciu. Potraviny, ktoré vyžadujú zvláštnu pozornosť, sú mleté mäso, rolované pečené mäso, veľké kusy mäsa a celá hydina.

4. Skladujte potraviny pri bezpečnej teplote

  • Nenechávajte uvarené potraviny pri izbovej teplote viac ako 2 hodiny.
  • Rýchlo schlaďte v chladničke všetky uvarené a skaze podliehajúce potraviny (najlepšie pod 5 °C).
  • Pred servírovaním udržujte jedlo horúce (viac ako 60 °C).
  • Neskladujte jedlá príliš dlhú dobu, dokonca ani v chladničke.
  • Nerozmrazujte potraviny pri izbovej teplote.

Prečo? Mikroorganizmy sa môžu množiť veľmi rýchlo, ak sa potraviny skladujú pri izbovej teplote. Tým, že sa teplota udržiava na hodnote pod 5 alebo nad 60 °C, sa rast mikroorganizmov spomaľuje alebo zastavuje. Niektoré nebezpečné mikroorganizmy sa však rozmnožujú aj pri teplote pod 5 °C.

5. Používajte vyhovujúcu vodu a suroviny

  • Používajte vyhovujúcu vodu, alebo ju upravte tak, aby bola bezpečná.
  • Vyberajte si čerstvé a zdravé potraviny.
  • Vyberajte si potraviny, ktoré boli vyrobené bezpečnými postupmi, ako je napríklad pasterizované mlieko.
  • Umývajte ovocie a zeleninu, najmä ak ich jete surové.
  • Nepoužívajte potraviny, ktorým uplynula doba trvanlivosti.

Prečo? Suroviny, vrátane vody a ľadu, môžu byť kontaminované nebezpečnými mikroorganizmami a chemikáliami. Toxické chemikálie sa môžu vytvárať v poškodených a plesnivých potravinách. Starostlivosť pri výbere potravín a jednoduché opatrenia, ako napríklad umývanie a šúpanie, môžu znížiť riziká.

Zdroj: ÚVZ SR

Uskladnite ovocie a zeleninu správne

  • Ovocie skladujte inde ako zeleninu, vzájomne sa veľmi neznášajú.
  • Plody umývajte až tesne pred spracovaním, vydržia tak dlhšie čerstvé.
  • Misy a košíky, v ktorých zeleninu a ovocie skladujete, je potrebné pravidelne čistiť, rovnako ako chladničku. Ideálne každý mesiac.
  • Ideálne je skladovať suroviny tak, ako v obchode. Ak bola brokolica v chladiacom boxe, skladujte ju v chladničke aj doma.
  • Jablká skladujte oddelene od ostatného ovocia. Zrýchľujú totiž dozrievanie ostatných plodov. Ak ale potrebujete, aby nejaké ovocie dozrelo, skladujte ho pri takom ovocí či zelenine.
  • Citrusy a banány nedávajte do chladničky. Urobte tak až v prípade, že sú prezreté a potrebujete, aby ešte pár dní vydržali. V chladničke totiž prichádzajú o svoju chuť aj vôňu.
  • Avokádo nedávajte do chladničky, stratí tam svoju chuť.
  • Pomaranče, mandarínky, citróny a ďalšie exotické plody nechávajte dozrieť pri izbovej teplote.
  • Jahody a lesné plody vydržia maximálne deň, hrozno maximálne dva dni.

V chladničke či mimo?

Cesnak: skladujte pri izbovej teplote v otvorenej nádobe, aby bola umožnená pravidelná cirkulácia vzduchu.

Cibuľa: nájdite čisté silonky, do každej nohy pridajte po jednej cibuli a urobte uzol. Takto môžete naukladať na seba viacero cibúľ a následne ich zavesíte na miesto, kde je izbová teplota. Ak takúto možnosť nemáte, cibuľu môžete skladovať tak, ako cesnak, len ich držte ďalej od zemiakov. Neskladujte ju v chladničke.

Zemiaky: treba udržiavať na tmavom a chladnom mieste, ale nie v chladničke. Skladujte ich v papierovom vrecku, ktoré je priedušnejšie ako plast, niekde v špajzi. Držte ich ďalej od cibule a ovocia, ako sú napríklad jablká.

Mrkva: odrežte vňať, mrkva tak dlhšie vydrží a dajte ju do chladničky na maximálne dva týždne.

Uhorky: nemali by byť v chladničke. Chlad totiž spôsobí, že sa budú rýchlejšie kaziť. Dôležité je ich neskladovať v blízkosti banánov, melónov a paradajok, ktoré uvoľňujú etylénový plyn.

Paradajky: nedávajte do chladničky, skladujte ich pri izbovej teplote. Ukladajte ich lícom hore, mimo dosahu priameho slnečného svetla.

Banány: chladnička skracuje ich životnosť a uberá im na chuti, preto ich skladujte pri izbovej teplote. Ak kúpite zrelé banány, ale nestíhate ich hneď zjesť, obaľte koniec trsu potravinovou fóliou. Takto by mali vydržať o štyri až päť dní dlhšie.

Jogurt: ak je otvorený, nasáva do seba baktérie, rovnako ako otvorená konzerva, ktorej obsah navyše získava nepríjemnú pachuť kvôli oxidujúcemu kovu. Jogurt aj konzervu preto preložte do sklenenej alebo plastovej nádoby s pevným vekom.

Orechy: patria do chladničky.

Oleje: skladujte v chladničke, najmä tie za studena lisované.

Mlieko, smotanu, maslo, syry: odkladajte do chladničky prikryté, pretože by získali pachy ostatných potravín, ktoré sú v chladničke uložené.

Mäso: surové mäso dávajte do chladničky v nádobe, aby šťava z neho nekvapkala na ostatné potraviny.

Mäsové výrobky (párky, špekáčiky, salámy, slaninu): zabaľte do alobalu alebo do mikroténového vrecúška, aby nevysychali.

Vajcia: uložte do chladničky, kde vydržia aj tri týždne.

Čím vyššie je polica, tým nižšia je v nej vlhkosť. Foto: SHUTTERSTOCK
rodina, chladnička, skladovanie potravín, ukazovanie, úsmev Čím vyššie je polica, tým nižšia je v nej vlhkosť.

Ako uložiť jedlo v chladničke

Ako je to s vlhkosťou a usporiadaním vecí v chladničke?

Správne ukladanie potravín sa riadi podľa vlhkosti v chladničke. Čím vyššie je polica, tým nižšia je v nej vlhkosť. Preto sa do dolných priehradiek dávajú veci, ktorým hrozí vysušenie – ovocie a zelenina. Pred ukladaním ich neumývajte. Do chladničky môžete dávať jablká, hrušky, hrozno alebo rôzne lesné či záhradné ovocie, ako sú jahody, čučoriedky a maliny. Zo zeleniny do chladničky ukladajte listovú a hlúbovú zeleninu, vrátane reďkoviek.

Kam patria rýchlo sa kaziace potraviny?

Nad najnižšiu poličku s ovocím a zeleninou patria rýchlo sa kaziace potraviny, ako napríklad surové mäso, ryby alebo hydina. Takéto mäso by malo byť vždy uzavreté v obale, aby nedošlo ku kontaminácii nižšie uloženého ovocia a zeleniny.

Kde uskladniť mliečne výrobky alebo salámy?

Potraviny určené na okamžitú spotrebu patria nad mäso. Môžu to byť mäsové výrobky, ako sú šunky, salámy, zabalené v papierovom obale, mliečne výrobky (syry, tvarohy a jogurty…), ale aj nedojedené zvyšky pokrmov alebo torty a iné zákusky. Ak má vaša chladnička viac políc, skladujte mäsové výrobky, mliečne výrobky a zvyšky separátne. Ak však máte menšiu chladničku, využite plastové škatuľky na oddelenie mäsových a mliečnych výrobkov. Zabránite tak nielen kontaminácii chutí a vôní, ale aj rýchlejšiemu kazeniu.

Čo patrí do dverí chladničky?

Dole do priehradky sa dáva mlieko, džúsy, minerálky, pivo alebo víno. Do priehradiek v strede potom môžete umiestniť dresingy a aj už otvorené nátierky alebo maslo. Na úplnom vrchole sa potom nachádza miesto na vajcia.

Konzervy, marmelády, zaváraniny…

Do chladničky sa nemusia dávať konzervy, zaváraniny a marmelády, med, kečupy, horčica, paštéty, káva, olivový olej či čokoláda. Ak sú však marmelády, kompóty či zaváraniny otvorené, do chladničky patria, a to na horné poschodia či do strednej police vo dverách. Horčica aj kečup môžu byť mimo chladničky aj po otvorení. V nich obsiahnutý ocot totiž zaisťuje ich dobrú konzerváciu. Avšak konkrétny výrobok môže mať zloženie odlišné, a preto je dôležité čítať informácie na etikete. Výrobca na etikete spravidla uvádza, či má byť po otvorení výrobok skladovaný v chlade, alebo nie.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ako skladovať #chladnička #skladovanie potravín