Pankreas: Spoznajte ho a starajte sa oň

Každý deň je viac ako 1 250 ľudom na celom svete diagnostikovaná rakovina pankreasu a približne 1 190 ľudí denne tejto chorobe podľahne. Slovensko je na popredných priečkach v počte nových prípadov. Zatiaľ čo úmrtnosť na mnohé druhy onkologických ochorení klesá, v prípade rakoviny pankreasu sa zvyšuje.

06.02.2021 06:00
pankreas, problém, pankreatitída Foto:
Ilustračné foto.
debata

Slovensko je na piatom mieste na svete v počte úmrtí ročne. Prežívanie pacientov sa v súčasnosti pohybuje od troch do šesť mesiacov a toto číslo sa posledných 50 rokov nemení.

„Snažíme sa upriamiť pozornosť na rakovinu pankreasu, ktorá si nutne vyžaduje viac pozornosti a pokroku v liečbe, aby pacienti mohli bojovať a prežiť. Aktuálne im ponúkame aj novú terénnu sociálnu službu – pomoc pri domácej subkutánnej injekčnej liečbe, ktorá je pre nich určená,“ hovorí prezidentka pacientskej organizácie Nie rakovine Jana Pifflová Španková.

„Existuje niekoľko typov neuroendokrinných tumorov, najčastejšie postihujú tráviacu trubicu, pankreas a pľúca. Sú vzácne, tvoria len dve percentá nádorových ochorení a vyskytujú sa rovnako u mužov i u žien. Priemerný vek pri diagnóze je 50 až 60 rokov. Sú pomaly rastúce, od začiatku ochorenia do určenia diagnózy často uplynie 5 až 7 rokov. Viac ako polovica z nich sa rozšíri do iných častí tela skôr, ako sa zistia,“ hovorí klinická onkologička Dagmar Sorkovská.

„Niektorí pacienti s gastroentero­pankreatickými tumormi majú možnosť domáceho podávania subkutánnej injekčnej liečby. Liek teda môžu dostávať doma, bez nutnosti chodiť do zdravotníckeho zariadenia a vystavovať sa tak zbytočne riziku nákazy koronavírusom. Forma podania je injekciou, zvyčajne raz za 28 dní. Liečba obmedzuje príznaky tým, že zabráni telu, aby produkovalo príliš veľa hormónov. Môže tiež potláčať rast určitých typov neurendokrinných nádorov. Účinok injekcie vydrží asi po dobu jedného mesiaca,“ vysvetľuje endokrinologička docentka Soňa Kiňová z I. internej kliniky LF UK v Bratislave.

„Organizácia Nie rakovine plánuje vyškoliť desať terénnych domácich onkoasistentov pre pokrytie každého z krajov Slovenska. Ich hlavnou činnosťou bude navštevovať pacientov a pomáhať im pri aplikácii domácej liečby. Cieľom bude poskytovať im asistenciu, učiť samoaplikáciu tejto liečby, podporovať ich v budovaní kvality a režimu života," vysvetlila Pifflová Španková.

Zlepšiť kvalitu života pacientov pomôže aj kniha Životospráva pri liečbe nádorov tráviacej sústavy. Kniha bola vytvorená v spolupráci s odborníkmi podľa pacientských otázok. „Onkologickí pacienti, ktorí prekonali a prežili nádorové ochorenie, by sa mali vrátiť na samotný začiatok, ešte predtým ako ochoreli. Mnohí z nich totiž nedodržiavali zásady zdravej životosprávy a systematickú prevenciu podcenili. Zdravá životospráva po skončení liečby je najlepšou voľbou pre zníženie pravdepodobnosti nádorovej recidívy," vraví gastroenterológ Peter Minárik.

Okrem zdravej a vyváženej stravy vyzdvihuje úlohu telesnej činnosti a pohybu. „Patria medzi evidentné podporné spôsoby, ktoré znižujú riziko nádorov. Najpresvedčivejšie sú vedecké dôkazy o preventívnom účinku telesnej aktivity pri kolorektálnom karcinóme a karcinóme prsníka. Onkologickí pacienti, ktorí trpia na obezitu, by mali podstúpiť komplexný manažment telesnej hmotnosti a vyváženým a dlhodobo udržateľným spôsobom znižovať nadváhu a zároveň zvyšovať svoju fyzickú kondíciu,“ dodal docent Minárik.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pankreas #rakovina pankreasu