Pankreas – ohrozený orgán

Pankreas je orgán, ktorý často ani nevnímame. Čo sa stane, keď ho postihne rakovina? Aké sú rizikové faktory a ako sa takýto typ rakoviny prejavuje?

27.01.2021 06:00
žena, brucho, pankreas, bolesť, nevoľnosť Foto:
Bolesť v hornej časti brucha a v strede chrbta môže byť spôsobená nádorom, ktorý napáda alebo tlačí na nervy či orgány v blízkosti pankreasu.
debata

Pankreas je asi šesť centimetrov dlhá žľaza umiestnená v bruchu. Má dve hlavné funkcie – trávenie a reguláciu cukru v krvi.

Čo je rakovina pankreasu

Rakovina pankreasu vzniká, keď abnormálne bunky v pankrease začnú rásť mimo kontroly a vytvoria nádor. Viac ako 95 percent prípadov rakoviny pankreasu je klasifikovaných ako exokrinné nádory.

Tieto nádory začínajú v exokrinných bunkách, ktoré vytvárajú pankreatické enzýmy, ktoré pomáhajú pri trávení. V rámci tejto kategórie je prevažná väčšina nádorov adenokarcinóm. Pankreatické neuroendokrinné nádory tvoria menej ako päť percent všetkých nádorov pankreasu. Môžu byť benígne alebo zhubné a majú tendenciu rásť pomalšie ako exokrinné nádory.

Aké vážne je toto ochorenie?

Len asi 20 % všetkých prípadov je možné riešiť chirurgicky. Hlavnou príčinou neúspešnej liečby pacientov je neskorá diagnóza. Rakovina pankreasu má najnižšiu mieru prežívania zo všetkých onkologických ochorení.

Aké sú rizikové faktory?

Príčina väčšiny prípadov rakoviny pankreasu nie je známa, ale štúdie identifikovali rizikové faktory, ktoré môžu zvýšiť pravdepodobnosť, že sa u niekoho vyvinie rakovina pankreasu, napríklad: dedičné genetické mutácie, rodinný výskyt rakoviny pankreasu, rodinný výskyt iných druhov onkologických ochorení, diabetes, chronická a dedičná pankreatitída, fajčenie, obezita, rasa, vek, strava.

Čo si všímať?

Bolesť v hornej časti brucha a v strede chrbta – môže byť spôsobená nádorom, ktorý tlačí na nervy alebo orgány v blízkosti pankreasu alebo ich napáda.

Zožltnutie kože a očí – môžu byť spôsobené nadmerným obsahom bilirubínu (zložky žlče) v krvi.

Nevysvetliteľná strata hmotnosti – môže byť skorým príznakom.

Hnačky, zápcha alebo oboje – hnačka pozostávajúca z riedkej, vodnatej, olejovej alebo páchnucej stolice môže byť spôsobená nedostatočným množstvom pankreatických enzýmov v črevách.

Zníženie chuti do jedla alebo zmena chuti jedla – je bežné, že rakovina pankreasu spôsobuje problémy s jedením a trávením potravy.

Depresia – v prípade rakoviny pankreasu môže byť depresia jedným zo symptómov tejto diagnózy.

Nevoľnosť – nádor môže blokovať žlčovod alebo tlačiť na dvanástnik, čo komplikuje trávenie.

Hlboká žilová trombóza – dýchavičnosť alebo bolesť môže byť spôsobená krvnými zrazeninami v hlbokých žilách nôh, panvy a ramien.

Neurodendokrinné tumory pankreasu

Neuroendokrinné tumory (NET) sú skupinou nádorov, ktoré vznikajú v nervových bunkách a v bunkách žliaz nazývaných neuroendokrinné bunky, ktoré tvoria neuroendokrinný systém. Existuje niekoľko typov, najčastejšie sú tumory tráviacej trubice, pankreasu a pľúc. Sú vzácne, tvoria len dve percentá nádorových ochorení. V porovnaní s inými nádorovými ochoreniami sú NET malé a obvykle rastú pomaly, aj niekoľko rokov.

Ako vznikajú?

Neuroendokrinný systém tvoria nervové a žľazové bunky, ktoré sa nazývajú neuroendokrinné bunky. Tieto bunky uvoľňujú do tela hormóny, ktoré regulujú funkciu rôznych orgánov. Keď sa neuroendokrinné bunky menia a nekontrolovane rastú, môžu vzniknúť NET. Tie môžu byť relatívne nezhubné (skôr benígne) alebo zhubné (malígne).

Čo je príčinou NET?

Rovnako ako pri mnohých iných druhoch nádorových ochorení, presné príčiny vzniku väčšiny NET nie sú známe. Existujú však prípady, keď je príčina známa, alebo vzácne prípady spojené s genetickým syndrómom.

Aké sú príznaky?

Príznaky sa líšia v závislosti od toho, kde v tele sa nachádzajú, ako rýchlo rastú a či sa šíria po tele. Príznaky závisia aj od typu tumoru. NET môžu vyvolávať príznaky, ktoré sú veľmi neurčité a rôznorodé, takže sú spočiatku ťažko diagnostikovateľné. NET pankreasu vyvolávajú príznaky, ktoré sú veľmi podobné ako pri mnohých ďalších ochoreniach tráviaceho traktu, napríklad hnačky, bolesti brucha či nadúvanie. Často sú chybne diagnostikované ako syndróm dráždivého čreva či Crohnova choroba, gastritída alebo problémy s cukrom v krvi. Niekedy sa zistia náhodne v ranej fáze ochorenia počas pravidelnej zdravotnej prehliadky alebo pri operačnom výkone týkajúcom sa iného ochorenia. Včasná diagnóza môže zlepšiť priebeh niektorých NET.

Ako sa NET pankreasu diagnostikujú?

Lekári na správnu diagnostiku používajú kombináciu vyšetrení a zobrazovacích metód. Zisťujú tiež anamnézu a robia fyzikálne vyšetrenia. Lekár sa môže rozhodnúť urobiť biopsiu, aby zistil, aký typ NET pacient má. Na diagnostiku a sledovanie dlhodobého zdravotného stavu pacienta môžu byť použité aj iné vyšetrenia ako napríklad vyšetrenie nádorových markerov. Anamnéza je záznam súčasných príznakov, rizikových faktorov a zdravotných problémov, ktoré pacient mal v minulosti. Pri diagnostikovaní neuroendokrinného tumoru tiež lekárovi môže pomôcť anamnéza príbuzných pacienta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pankreas #rakovina pankreasu