Nemocnica v Göteborgu hlási úspešnú transplantáciu oboch rúk pacienta

Nemocnica vo švédskom meste Göteborg vo štvrtok oznámila, že úspešne uskutočnila operáciu, pri ktorej pacientovi transplantovali obe ruky.

29.01.2021 11:00
ruka Foto:
debata

Nemocnica vo švédskom meste Göteborg vo štvrtok oznámila, že úspešne uskutočnila operáciu, pri ktorej pacientovi transplantovali obe ruky, informovala agentúra DPA. Išlo o prvý takýto zákrok v tejto krajine.

Ruky od darcu transplantovali osobe, ktorá o obe ruky prišla pred niekoľkými rokmi v dôsledku infekcie. Operácia v univerzitnej nemocnici v Göteborgu trvala 18 hodín. Podieľalo sa na nej viac ako 15 chirurgov, zdravotných sestier a anestéziológov, uviedol lekár a chirurg špecializujúci sa na chirurgiu ruky Paolo Sassu.

Podľa Sassuho bolo potrebné zabezpečiť prepojenie kostí, krvných ciev, šliach a nervov, aby sa dosiahla čo najlepšia funkčnosť a mobilita transplantovaných rúk. Pacient už deň po operácii dokázal hýbať všetkými desiatimi prstami na rukách. Skutočnosť, že má dve ruky, ktorými dokáže hýbať, táto osoba podľa DPA označila za „skvelý pocit“.

Pacienta z nemocnice prepustili po tom, ako absolvoval štyri týždne rehabilitácie. Informácie o darcovi nemocnica nezverejnila.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ruky #transplantácia #transplantácia rúk