Silnou imunitou proti vírusom? Začnite raňajkami

Imunita, teda obranyschopnosť organizmu, znamená, že naše telo je pripravené porátať sa s nepriaznivými vonkajšími okolnosťami v podobe vírusov a ďalších patogénov. Ak náš imunitný systém funguje správne, všetko dobre dopadne. Čo robiť, aby dobre fungoval?

05.02.2021 06:00
imunita, rodina Foto:
Do jedálneho lístka je vhodné zaradiť cesnak, kurkumu, echinaceu aj huby shitake. Vysoký obsah síry v cesnaku dodá výraznú chuť a arómu každému jedlu.
debata

Základom je zdravý a vyvážený jedálny lístok obsahujúci antioxidanty a polyfenoly v podobe farebného ovocia a zeleniny. Kde vlastne začať? Nie je to také zložité, prvým jedlom sú raňajky.

"Ľudia, ktorí vynechávajú raňajky, sa ľahšie stávajú obeťami zimných chorôb vrátane bežného prechladnutia, ako ukazuje výskum Cardiffskej univerzity vo Walese. Ak nezačnete deň raňajkami, vaša hladina cukru môže významne poklesnúť a, naopak, počas dňa sa ľahšie zvýši hladina stresového hormónu kortizolu, chuť na sladké, pocity úzkosti, a toto prepína nastavenie organizmu na program úteku alebo boja, ktorý imunitu oslabuje,“ vysvetľuje Petra Húsková, výživová poradkyňa Naturhouse.

Pokiaľ ide o vitamíny a minerály, okrem vitamínu C či D nezabúdajte na zinok. Tento kľúčový minerálny prvok zlepšuje hojenie rán, funkciu štítnej žľazy, črevnú funkciu, krvnú zrážanlivosť, zrak, čuch. Funguje tiež ako silný antioxidant. Krevety, mušle, ustrice, hovädzie, cícer, ľanové a tekvicové semienka, fazuľa, špenát, varená listová zelenina, pasta tahini, miso, kakao, kešu orechy sú bohatým zdrojom zinku.

„Pamätajte na to, že počas prvých 24 hodín po objavení prvých príznakov môže konzumácia zinku zvrátiť vývoj prechladnutia a v prípade jeho prejavu skrátiť jeho výskyt na tri dni,“ radí Húsková.

Do jedálneho lístka je vhodné zaradiť cesnak, kurkumu, echinaceu aj huby shitake. Vysoký obsah síry v cesnaku dodá výraznú chuť a arómu každému jedlu. Cesnak je tiež bohatý na selén, jeden z kľúčových minerálov na podporu imunity. Kurkumu užívajte čo najčastejšie, pretože dokáže významne zvýšiť množstvo dôležitého proteínu, ktorý pomáha imunitnému systému bojovať s plesňami, vírusmi a baktériami. Dostupná je v rôznych formách a vraj dokáže skrátiť dobu prechladnutia o viac ako polovicu.

Huby shitake pôsobia ako špongia, ktorá vysáva jedovaté látky z tela, a preto účinne absorbuje rádioaktívne žiarenie. Štúdie zistili aj ich protinádorové účinky. Znižujú hladinu cholesterolu a vysokého krvného tlaku, pomáhajú dokonca pri bolestivosti a zápaloch kĺbov. Liečivá huba shitake má prirodzené antibakteriálne účinky a pomáha pri liečbe vredov a žalúdočných problémov,“ konštatuje výživová poradkyňa.

Veľmi dôležitou súčasťou zdravého stravovania sú aj antioxidanty, ktoré obsahujú napríklad bobule ako čučoriedky, jahody, maliny, čierne ríbezle, goji. Obsahujú polyfenoly vrátane quercetinu a antokyánov, ktoré im dodávajú výnimočné zafarbenie.

„Aj kakao je doslova nabité množstvom antioxidantov. Je zároveň bohaté na horčík, ktorý podporuje srdce a pomáha znižovať úzkosť. Kakao obsahuje tryptofán, ktorý sa mení na sérotonín, chemikáliu, ktorá dokáže ovplyvňovať náladu. Pokojnejší stav prospieva bunkám imunitného systému, ktoré svoju prácu môžu vykonávať oveľa efektívnejšie,“ dodáva Petra Húsková.

Lieči aj príroda

Zima je obdobie, keď je zvlášť potrebné dbať na dostatok vitamínov, minerálov a zdravú vyváženú stravu, aby sme sa čo najviac udržali fit a v zdravej kondícii. Nezabúdajte na pestrú stravu. Pokiaľ vás už nejaká tá nepríjemnosť skolí, skôr než pobežíte do lekárne, môžete vyskúšať silu byliniek.

1. Pri kašli
Zázvorový zábal – dôkladne zmiešajte med, múku, olivový olej a zázvor. Výslednú zmes vložte na plátno, okolo ktorého zabaľte gázu. Pripevnite na prsia a prelepte náplasťou. Následne nechajte pôsobiť cez noc.

2. Pri chrípke
Obyčajná cibuľa? Naši predkovia na túto pálčivú zeleninu nedali dopustiť a jej liečivé pôsobenie je známe po stáročia. Čaj z cibule vďaka éterickým olejom obsiahnutým v cibuli pomôže upokojiť hrdlo a uvoľniť nos pri nádche. Nemusíte sa báť cibuľovej chuti, ktorá nie je taká výrazná. Ak by nám nerobil med dobre pri kašli, vynecháme ho, jeho kryštáliky môžu dráždiť precitlivenú sliznicu a kašeľ, naopak, vyvolávať. Pri samotnom kašli potom môžeme siahnuť ešte aj po ďalších bylinách – tymiáne, divozeli či čiernej baze.

Cibuľový čaj – ošúpte dve cibule a pokrájajte ich na kolieska. Dajte do hrnca, zalejte pol litrom vody a varte na miernom plameni desať až pätnásť minút. Následne sceďte. Môžete dochutiť medom, zázvorom alebo škoricou.

3. Na imunitu
Kustovnica čínska získala právom značnú popularitu po celom svete v oblasti zdravej výživy. Jej plody obsahujú množstvo vitamínov A a C, ktoré pomáhajú budovať imunitu a množstvo silných antioxidantov. Z vedeckých štúdií vyplýva, že látky obsiahnuté v kustovnici sú účinné v prevencii chorôb od bežného nachladnutia až po nádorové ochorenia.

Čaj z kustovnice – dve lyžice sušenej kustovnice čínskej zalejte horúcou vodou. Môžete pridať med a citrón.

4. Pri prechladnutí
Šípkový čaj – dve lyžice šípok rozdrvte, prelejte pol litrom vody a nechajte cez noc lúhovať. Na druhý deň nálev zľahka zohrejte na cca 80 stupňov. Následne šípky preceďte cez husté sito a môžete ešte dochutiť napr. medom.

Na čo si dať pozor pri príprave: Kto by pri príprave šípkového čaju polieval plody vriacou vodou alebo by ich dokonca varil, robil by zásadnú chybu. Pripravil by sa totiž práve o väčšinu vitamínu C, kvôli ktorému šípkový čaj pripravujeme a rovnako aj o ďalšie liečivé látky.

Zdroj: výživoví poradcovia Naturhouse

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #imunita #imunitný systém #obranyschopnosť organizmu