Abeceda zdravia. Čo najviac pomáha v liečbe COVID-19?

V čase pandémie, keď mnoho lekárov ambuluje len cez telefón, vypracovala Abecedu zdravia. "Praktickí lekári vedia, aká je prevencia pred ochorením COVID-19 dôležitá. Preto vykonávajú pravidelné preventívne prehliadky. Prevenciou rozumieme všetky opatrenia, ktoré posilňujú zdravotný stav,“ hovorí kardiologička Katarína Dulková. "Klinickú medicínu robím 30 rokov, tézu "nič sa nedá robiť“ neuznávam. Najviac v liečení pomáha vyrovnaná myseľ a nádej. Svojou Abecedou zdravia chcem pomôcť a vliať ľudom nádej, že proti covidu sa dá vlastnými silami urobiť viac,“ konštatuje.

13.02.2021 06:00
koronavírus, covid-19 Foto:
Psychika a fyzično sú spojené nádoby. Mnoho štúdií potvrdzuje zvýšenú chorobnosť u úzkostlivých a depresívnych osôb.
debata (6)

Ako pacienti reagujú na tieto vaše odporúčania?

Veľmi kladne. Väčšina mojich pacientov je informovaná už dlhodobo, ako zlepšovať svoje zdravie najmä cestou fyzickej aktivity, pohybom na čerstvom vzduchu.

Vitamín D odporúčajú mnohí odborníci. Vy však spomínate aj vitamíny B, C, zinok, dokonca dva lieky, o ktorých sa doteraz nehovorilo. Mal by ich užívať každý v rámci prevencie?

Ideálny je príjem vitamínov a stopových prvkov prirodzenou cestou. Keďže v dovážaných potravinách vyrobených intenzívnym hospodárstvom je reálny obsah nutričných prvkov nižší, ako bol v minulosti, sme nútení dopĺňať si vitamíny „umelou“ náhradou. Plošné užívanie minimálne vitamínu C, D a zinku v súčasnej pandemickej situácii považujem za zmysluplné.

Na to, aby sme sa čo najviac chránili, treba užívať všetky odporúčané vitamíny a lieky súčasne?

Kto sa cíti zdravý a je mladý, u toho je zbytočné napchávať sa dvadsiatimi tabletkami denne. U ľudí nad 50 rokov podávanie vitamínu D3 a zinku v zimných mesiacoch považujem za nevyhnutné. Abecedu odporúčam nasadiť v plnej šírke hneď, ako človek pocíti akékoľvek príznaky infekcie, teda únavu, pocit prechladnutia, zvýšenú teplotu, upchatý nos alebo ak bol v kontakte s človekom, o ktorom si myslí, že je infikovaný. Toto stačí nasadiť na 4 až 5 dní, pri infekcii na 7 dní.

Ak už je človek chorý, odporúčate zameniť aktivitu za aspirín. Prečo práve aspirín?

Ochorenie COVID-19 je veľmi špecifické a atypické v tom, že extrémne zahusťuje krv. Sama som bola prekvapená výsledkami hospitalizovaných pacientov. Mladí ľudia s ochorením COVID-19 neumierajú na zápal pľúc, ale predovšetkým na komplikácie spojené s tvorbou zrazenín v krvnom riečisku. O tomto sa veľmi málo hovorí.

Acylpyrín, respektíve aspirín je starý liek, ktorý má svoje úskalia, ale pri krátkodobom užívaní má veľa benefitov. Ledva človek pri ochorení zaľahne do postele, spomalí sa krvný obeh, krv stagnuje a ľahko sa zhlukuje. Aspirín priamo blokuje krvné doštičky a bráni ich zhlukovaniu.

Aspirín sa používa ako prevencia infarktov myokardu aj cievnych mozgových príhod. Znižuje zápalovú reakciu v tele. Okrem toho vie v dávke 300 až 500 mg znížiť horúčku. Neodporúčam užiť viac ako 500 mg denne kvôli opačnému extrému, a to krvácaniu. Celá abeceda je určená pre dospelých, aspirín nie je vhodný pre deti, to podčiarkujem.

Nosenie rúška podľa vedcov účinne chráni pred covidom. Mal by ho mať človek pri prechádzke v prírode?

Rúško je ochrana pred infekciou, znižuje riziko respiračnej nákazy. Keby nebolo, asi by sa nepoužívalo preventívne pri operáciách. Osobne nosenie rúšok v prírode považujem za kontroverzné. Myslím, že v žiadnej európskej krajine okrem Slovenska takéto opatrenie nemajú. Nemá to medicínsku logiku.

Dnešná doba prináša mnoho stavov úzkosti, depresií, rôznych panických stavov. Je človek, ktorý trpí takýmito stavmi, viac ohrozený?

Človek je komplexná bytosť. Psychika a fyzično sú spojené nádoby. Mnoho štúdií potvrdzuje zvýšenú chorobnosť u úzkostlivých a depresívnych osôb. Naopak, fyzické ochorenie, operácia či zranenie ovplyvní psychiku. Ak myšlienka dokáže rozbúšiť srdce, ak zápach dokáže vyvolať vracanie a pohľad na krv odpadnutie, prečo pochybujeme o účinkoch psychiky na fyzické zdravie? Platí, že v zdravom tele zdravý duch a opačne. Práve denný pobyt na čerstvom vzduchu výrazne zlepšuje psychickú kondíciu, odolnosť na stres.

Zaujímavé je, že pri ochorení COVID-19 sú dávky vitamínov približne štvornásobné ako zvyčajne odporúčame pri iných respiračných chorobách.
Katarína Dulková, kardiologička

Pokiaľ ide o covid, o zinku sa zatiaľ veľa nehovorilo. Ako pomáha?

Zinok je stopový prvok, druhý najčastejší v ľudskom tele po železe. Je potrebný ako ko-faktor vo viac ako 300 biochemických pochodoch v tele ako súčasť metaloenzýmov. Pomáha vyzrievaniu buniek, a to najmä T a B lymfocytov a tvorbe protilátok. T a B lymfocyty sú nositelia imunity. Zinok má dokázané priamo virocídne účinky, teda schopnosť zabíjať vírusy. Keďže nemáme „ zásobné miesto“ v tele, ľahko dochádza k jeho deficitu.

Predpokladá sa, že väčšina obyvateľov Západu má jeho deficit. Extrémne nízke hladiny zinku boli zistené u kriticky chorých a u pacientov s akútnym respiračným zlyhaním. Zistila sa súvislosť medzi opakovanými respiračnými infekciami a nízkou hladinou zinku v krvi. Pri akomkoľvek respiračnom ochorení skracuje zinok dobu ochorenia aj rekonvalescenciu. Treba ho podať v dostatočnej dávke 3 × 25 mg/deň.

Nežiaducim účinkom môže byť pocit ťažoby na žalúdku. Neboli robené priamo štúdie, či pomáha v prípade ochorenia COVID-19, ale jeho nezastupiteľná úloha v správnej funkcii imunitného systému je dávno známa. V prirodzenej forme sa nachádza v sezamových a tekvicových semiačkach a kakaovom prášku. Schválne neuvádzam morské plody, pretože málokto na Slovensku jedáva ustrice. Dôležitá je úloha zinkových ionoforov. Ionofory sú látky, nosiče, ktoré umožňujú vstup zinku do buniek. Medzi účinné zinkové nosiče do bunky patrí zatracovaný hydrochlorochín a quercetin.

Na quercetin ako dôležitý flavonoid v boji proti SARS-CoV-2 upozorňuje aj vedecká štúdia. Odporúčate tabletovú formu alebo stačí, keď ako prevenciu človek užíva napríklad plody rakytníka?

Flavonoid quercetin, akokoľvek exoticky jeho názov znie, je v zelenine a ovocí všade okolo nás. Zdôrazňujem jeho veľké množstvo v kyslej kapuste, cibuli, jablkách, drobných plodoch. V bobuľovitom ovocí – čučoriedky, brusnice, rakytník, arónia, čierne ríbezle, a to aj v zaváraných, v kompóte a v šťavách. Účinkuje na zápaly, vírusové infekcie, aj na všetky kardiovaskulárne ochorenia, čistí cievy, znižuje krvný tlak. Ideálne je zjesť na jeho doplnenie jedno jablko a misku čerstvej kyslej kapusty denne.

Chráni, aspoň čiastočne, pred COVID-19 očkovanie proti sezónnej chrípke a pneumokokovej infekcii?

Očkovanie proti sezónnej chrípke a pneumokokovej infekcii nechráni pred COVID-19, ale chráni pred superinfekciou uvedenými patogénmi, teda pred nákazou vírusom chrípky alebo baktériou pneumokokov. Napríklad nemecká kancelárka Angela Merkelová sa dala zaočkovať proti pneumokokovi už v prvej vlne. Samotný koronavírus účinkuje ako „otvárač dverí“, poškodí bunky, do ktorých ľahšie preniknú ostatné patogény. Aj tie baktérie, ktoré máme všetci na slizniciach ako súčasť bakteriálnej flóry.

Abecedu zdravia používajú praktickí lekári v... Foto: Pravda, Robert Hüttner
Katarína Dulková, kardiologička, doktorka, Abeceda zdravia Abecedu zdravia používajú praktickí lekári v Nemecku, Francúzsku i v USA.

Obsahuje vaša abeceda len voľnopredajné lieky?

Áno, abeceda je pomôcka, ako zvýšiť imunitu pri prevencii a vo včasných štádiách ochorenia COVID-19. Je len doplnkom k liečbe, ktorú ordinuje lekár, teda pomôže v úvode ochorenia, kým sa človek skontaktuje so svojím praktickým lekárom. V abecede nie sú uvedené lieky na recept, ktoré sa na ochorenie COVID-19 používajú: teda antibiotiká makrolidy a tetracyklíny, imunomodulanciá, injekcie na riedenie krvi ani statíny. Tieto lieky môže indikovať praktický lekár, internista, pneumológ, imunológ. Neuvádzam ani lieky, ktoré sa spomínajú v zahraničnej literatúre, ale nie sú na Slovensku dostupné.

Líši sa prevencia pri ochorení COVID-19 od prevencie pri iných vírusových respiračných chorobách?

Áno, zaujímavé je, že pri ochorení COVID-19 sú dávky vitamínov približne štvornásobné ako zvyčajne odporúčame pri iných respiračných chorobách. Napríklad vitamín C sa bežne dáva do 500 mg, pri ochorení COVID-19 sú to 2 až 4 gramy denne, teda 2 000 až 4 000 mg. Podobne D vitamín sa podáva vo vysokých dávkach. V abecede vychádzam z odporúčaní pre prevenciu, publikovaných v decembri 2020 FLCCC = Frontline COVID-19 Critical Care Alliance, čo je skupina odborníkov úspešne sa starajúcich o najťažších pacientov s infekciou COVID-19. Ide o dospelých ľudí, čiže odporúčanie a dávkovanie platí pre ľudí starších ako 18 rokov. Abeceda nenahrádza liečbu ordinovanú lekárom, je len jej doplnkom. Používajú ju praktickí lekári v Nemecku, Francúzsku i v USA.

Abeceda prevencie a ambulantnej liečby ochorenia COVID-19 od A po Z

A
Aktivita – hýbte sa čo najviac na čerstvom vzduchu, minimálne 30 až 60 minút denne.

B
B1 vitamín (tiamín) – zlepšuje imunitný systém a odpoveď na stres (200 mg denne 5 až 7 dní).

C
C vitamín – opravuje funkciu imunitného systému, má silný protizápalový účinok (1 000 mg 1– až 2-krát denne)

D
D vitamín – znižuje tvorbu škodlivých zápalových faktorov v tele, blokuje najmä tumor necrosis faktor a interferón gama. D3 extra (5 600 jednotiek) 1 kapsula raz do týždňa pri prevencii, 1 kapsula raz denne pri infekcii.

M
Melatonín – telu vlastná látka, silný modulátor imunitnej reakcie, má protizápalový účinok, podporuje spánok a regeneráciu buniek v spánku (6 mg denne + 1 tableta na noc).

R
Rúško na tvár je nutnosť prevencie kvapôčkovej nákazy.

R
Ranisan (Ranitidin alebo Famotidin) – liek na liečbu žalúdka má schopnosť blokovať vírusy SARS (20 až 40 mg 1– až 2-krát denne, 5 až 7 dní). Pozor, iné lieky na žalúdok túto schopnosť nemajú.

Q
Quercetin – exoticky znejúci liek je flavonoid, vyskytuje sa v zelenine a ovocí (najviac v cibuli, kapuste, brokolici, jalblkách, všetkých bobuľovitých plodoch – čučoriedky, brusnice, rakytník, arónia, čierne ríbezle, a to aj v zaváraných, v kompóte a v šťavách). Účinkuje na zápaly, vírusové infekcie aj na všetky kardiovaskulárne ochorenia, čistí cievy, znižuje krvný tlak (250 mg raz denne pri prevencii, 2-krát denne pri infekcii).

Z
Zinok má silný antivirotický a antibakteriálny účinok, údajne má schopnosť zabíjať vírusy, je druhý najdôležitejší prvok v tele po železe (1 tableta 25 mg raz denne pri prevencii, 1 tableta 25 mg až 3-krát denne 5 dní pri infekcii).

Uvedené odporúčania platia pre prevenciu aj liečbu. Pri prejavoch akútnej infekcie (teplotách, únave, kašli) si na 5 dní zvýšte dávky na dvojnásobok.

Ochorenie COVID-19 spôsobuje zahustenie krvi, preto po prepuknutí choroby prvý bod A aktivita zameňte za A Aspirín, resp. Acylpyrín v dávke 350 až 400 mg denne po jedle. Bráni tvorbe krvných zrazenín.

Abecedu zdravia vypracovala MUDr. Katarína Dulková, PhD., kardiologička v spolupráci s kolegyňou podľa odporúčaní z decembra 2020 FLCCC = Frontline COVID-19 Critical Care Alliance, čo je skupina odborníkov starajúcich sa úspešne o najťažších pacientov s infekciou COVID-19.

Pri ochoreniach je potrebné:

  • piť veľa teplých tekutín, ideálne bylinkový čaj (materina dúška, lipa, baza, mäta), zelený alebo čierny čaj (nesladiť cukrom iba podľa potreby medom),
  • umývať si ruky čo najčastejšie,
  • izolovať sa od ostatných.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #nádej #kardiológ #abeceda #doktorka #zdravie človeka