Deväť rád po ošetrení zarastajúceho nechta. Prečo nenanášať masti?

Zarastený necht vie byť veľmi bolestivá záležitosť. Vzniká v situácii, keď jedna alebo obe bočné časti nechtovej platničky neprimerane zasahujú do tzv. nechtového valu.

16.02.2021 06:00
pedikúra, chodidlá, masáž nôh, nohy, Foto:
Zarastajúci necht na nohe vie poriadne znepríjemniť život. Niekedy vyžaduje až zásah chirurga.
debata

Nechtová platnička pôsobí vlastne ako cudzie teleso, dráždi okolie nechta, vyvoláva tlak, bolesť, nepríjemné pocity pri chôdzi. Ak sa problém nerieši, môže dôjsť k narušeniu okolitého tkaniva, zápalu až hnisaniu. Niekedy si problém vyžaduje až zásah chirurga. Najčastejšie býva postihnutý palec na nohe. V spolupráci s prezidentkou Slovenskej podologickej spoločnosti Miladou Nádašiovou sme pripravili nasledujúce rady po ošetrení zarasteného nechta.

1. Tesne po ošetrení je zarastený necht výrazne bolestivý, táto ostrá bolesť však odznie. Momentálne máte necht pravdepodobne ošetrený nasadením špony s tamponádou (tá pôsobí ako drenáž na rozvádzanie dezinfekcie a zároveň ako bariéra proti vzájomnému dráždeniu nechta a nechtového valu). Necht by ste mali mať dezinfikovaný chirurgickou dezinfekciou.

2. Bolestivosť nechta, resp. prsta bezprostredne po ošetrení môže byť veľmi vysoká, až pulzujúca. Táto ostrá bolesť môže trvať zhruba 2 až 3 hodiny po ošetrení, neskôr začne ustupovať. Doma by sa mala, bez záťaže chodením, postupne znižovať. Približne tri či štyri dni môže po ošetrení ešte pretrvávať miernejšia bolesť, potom by mala úplne odznieť. Ak cítite bolesť, je dôležité, aby bola kontinuálna (neprerušovaná), nie pulzujúca! Ak je priveľká, môžete užiť analgetikum (paracetamol, ibuprofén a podobne). Ak sa však objaví pulzujúca bolesť (akoby vám v mieste ošetrenie bilo srdce), je dôležité v čo najbližšom čase kontaktovať ošetrujúceho pedikéra.

Video
Milada Nádašiová: Prečo pedikúra nie je len záležitosť leta? Ako často chodiť na pedikúru?

3. Kým sa vám rana nezahojí, nechoďte do kúpeľov a nekúpte sa ani v jazerách či na kúpaliskách. Nohu môžete osprchovať, ale nie kúpať. Dôležité je ranu jedenkrát denne vymyť vodou. Ranu umyte prúdom vody, zľahka osušte a opäť aplikujte dezinfekciu, napr. Betadine roztok. Môžete ho nahradiť Ajatínom, Septonexom, Skin sept pur, peroxidom vodíka alebo iným alkoholovým prípravkom (Dettol nestačí). Ak máte necht či nechty postihnuté mykotickým ochorením, pokračujte v ich liečbe podľa pokynov ošetrujúceho lekára.

4. Domáce ošetrenie rany spočíva v pravidelnej aplikácii Betadine roztoku do rany 2– až 3-krát denne. Nie je nutné ranu inak špeciálne vymývať a máčať. Nepoužívajte repíkové, soľné, kamilkové (bylinkové) alebo iné kúpele. Na ranu nenanášajte masti (gáfrovú, kostihojovú, ichtiolovú, kalciovú a podobné voľnopredajné masti)! Tým sa rana zhora uzavrie a následne sa v jej vnútri množia patogény, ktoré spôsobujú ďalší zápal! Framykoin je antibiotická masť a používa sa jedine na základe lekárskeho odporúčania, neužívajte ju svojvoľne!

5. Ak je to možné, nohu nenamáhajte. Počas oddychu ju uložte do mierne zvýšenej polohy. V období, kým bude z rany vytekať tkanivový mok a rana bude mokvať, je nutné si niekoľkokrát denne vymeniť ponožky, aby nedochádzalo k sekundárnej infekcii rany.

6. Noste široké topánky, aby prsty mali dostatok priestoru. Dočasne vynechajte športy: futbal, beh, plávanie a podobne.

7. Ak ste od ošetrujúceho pedikéra dostali pokyn nosiť korektor medzi prstami, noste ho. Chráni necht a ranu pred tlakom, ktorý ho opätovne poškodzuje. Počas spánku sa vyhnite spaniu v polohe na bruchu. Spôsobuje to zvýšený tlak na nechty, čo predlžuje liečenie zápalov.

8. Noste ponožky s nižšou kompresiou (tlakom), aby nespôsobovali dodatočný tlak na ranu. Ponožky pravidelne dezinfikujte, aby sa patogény opätovne nezanášali na ranu (dezinfekcia Incidin M sprej extra alebo ponáranie do ajatínového roztoku, prípadne žehlenie ponožiek s parou).

9. Dodržiavajte pokyny ošetrujúceho pedikéra. Ak je nutné aplikovať do okolia rany antibiotickú masť, ktorá bola predpísaná lekárom, nanášajte ju na okolie, nie priamo na ranu! Ak je potrebné užívať širokospektrálne antibiotiká nasadené lekárom, dodržiavajte pokyny užívania liečiva. Antibiotiká vždy doužívajte do konca podľa rozpisu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pedikúra #medicinálna pedikúra #necht #chodidlo #Podológia #zarastený necht