Ako sa starať o oči podľa veku

Ako často treba chodiť na preventívne prehliadky? Ako sa odstraňuje šedý zákal? A je čítanie pre oči vhodné?

26.02.2021 06:00
zrak, kontrola, preventívna prehliadka, doktor,... Foto:
Po 40tke je potrebné absolvovať preventívnu prehliadku častejšie, ideálne raz ročne. Dovtedy stačí raz za dva roky.
debata

Ako často by sme mali prehliadku u oftalmológa absolvovať? Podľa očnej lekárky a chirurgičky z Očnej kliniky NeoVízia Miriam Záhorcovej závisí frekvencia návštev očného lekára najmä od veku pacienta a jeho stavu. „Mladí ľudia do 25. roku života by mali očnú prehliadku absolvovať aspoň raz za dva roky. Najčastejšie ich trápi krátkozrakosť, teda zhoršené videnie do diaľky. Mnohí si myslia, že okuliare sú jedinou alternatívou, ako chybu korigovať. No nie je to tak. Laserové operácie mínusových dioptrií sú dnes rýchle a bezpečné," hovorí.

Ľudia po štyridsiatke by mali absolvovať preventívne očné prehliadky častejšie. Ideálne raz ročne. V tomto veku už mnoho ľudí pociťuje dôsledky presbyopie. Teda choroby krátkych rúk. Človek pri nej potrebuje okuliare na čítanie. No nie každý si na ne dokáže zvyknúť. Najmä vtedy, ak ide o multifokálne okuliare. Tie potrebujú ľudia, ktorí majú zhoršené videnie nielen na čítanie, ale aj do diaľky či pri práci s počítačom.

Sivý zákal je diagnózou, s ktorou vyhľadávajú ľudia očných lekárov najčastejšie po 60. roku. No vplyvom súčasného životného štýlu sa môže katarakta, ako sa sivý zákal odborne nazýva, objaviť aj skôr. Stav spôsobujú metabolické procesy, ktoré prebiehajú v šošovke. Tá sa môže zakaliť takmer každému. Človek potom vidí hmlisto, akoby cez mliečne sklo. Dnes už vieme, že odstrániť sivý zákal treba čo najskôr. Jedinou metódou je operácia.

„Pacient sa v súčasnosti môže rozhodnúť napríklad pre štandardný zákrok pomocou ultrazvuku. Vstupné rezy a otvorenie puzdra sa robia chirurgicky a následne pomocou ultrazvuku sa šošovka rozdelí na menšie časti. Tie sa potom odsajú. Druhou alternatívou je zákrok kombinovaný za pomoci lasera a ultrazvuku. Pri laserovej operácii sivého zákalu femtosekundovým laserom nepoužíva očný chirurg skalpel či iné ostré nástroje. Špičkový robot nahrádza skalpel precíznym laserovým lúčom, ktorý vytvorí vstupné rezy, kruhový otvor na šošovke, rozdelí šošovku na menšie časti. V závere operácie sa použije ultrazvuk na odsatie šošovkových hmôt, “ vysvetľuje lekárka. Operáciou sa pacient zbaví nielen sivého zákalu, ale aj dioptrií na čítanie, do diaľky, na počítač, dokonca aj astigmatizmu (cylindrov).

V tejto vekovej skupine sa často vyskytujú aj ďalšie očné ochorenia, napríklad zelený zákal či diagnózy, ktoré súvisia s cukrovkou a kardiovaskulárnymi ochoreniami. Preto sú tu preventívne prehliadky veľmi dôležité.

O zrak sa treba starať celý život, pričom viaceré potreby starostlivosti o oči sa rokmi menia:

0 až 3 roky: Prvá prehliadka zraku u lekára približne vo štvrtom mesiaci, ďalšie nasledujú v 8, 12, 18 mesiacoch a v 3 rokoch, neskôr potom každé dva roky.

10 rokov: Približne v tomto veku začínajú deti rýchlo rásť a môže sa začať prejavovať takzvaná „školská krátkozrakosť“.

20 rokov: Rast je už ukončený a počet dioptrií na dlhý čas stabilný. Niektorí adolescenti a mladí dospelí môžu mať po hodinách štúdia alebo po dlhšej práci na počítači pocit unavených očí.

40 rokov: Pružnosť šošovky je v tomto veku menšia a väčšia ľudí potrebuje okuliare na čítanie. Je dobré dať si zmerať vnútroočný tlak, aby ste predišli zelenému zákalu. U dospelých v strednom veku sa môže vyvinúť presbyopia (potreba bifokálnych okuliarov alebo okuliarov na čítanie).

50 rokov: Ak má človek v tomto veku aj diabetes, môže ho ohrozovať sivý zákal.

55 až 60 rokov: Dioptrií na videnie do diaľky môže pribúdať.

Okolo 60. roku by počet dioptrií mal dosiahnuť maximum. Starší ľudia môžu trpieť suchosťou očí alebo sa u nich môže vyvinúť glaukóm či sivý zákal.

Uľavte očiam a precvičte ich

Cieľom očných cvikov je prerušiť dlhodobé zaostrenie na blízko, zlepšenie prekrvenia očí a okolia očí. Postačí cvičenie denne 1 až 2 × 5 minút denne.

Cvičenie – pred vlastným očným cvičením je potrebné najskôr precvičiť ramená a krk. Zlepší sa tým prekrvenie nervov chrbtice, krku a tým i očí, uvoľnia sa krčné svaly.

Počas cvičenia každých 10 sekúnd pomaly žmurknite. Dýchajte pomaly a hlboko. Pri nádychu žmurkajte, pri výdychu zavrite oči. Pred žmurkaním silno zovrite oči.

Pozrite sa na predmet vo vzdialenosti 25 až 30 cm niekoľko sekúnd, potom na vzdialený predmet a potom to opakujte. Najviac prospieva pohľad na zeleň.

Po hodine práce pri počítači si aspoň na tri až päť minút oddýchnite, nechajte myšlienky blúdiť a potom sa pomaly vráťte k obrazovke. Pozrite sa priamo pred seba, potom pomaly zdvihnite oči hore, posuňte pohľad dolu, potom doľava a doprava a nakoniec sa opäť pozrite priamo pred seba. Pohybujte očami v tvare písmena „H“. Niekoľkokrát to zopakujte. Pohybovať by sa mali len oči, nie hlava.

Po každom cviku nasleduje krátky odpočinok. Cvičí sa zásadne bez okuliarov!

Napätie očí môžete uvoľniť aj dlaňami. Najprv si ich navzájom pošúchajte, aby sa zvýšila ich teplota. Potom zavrite oči a dlaňami si ich zakryte.

Masírujte oči, prípadne celú tvár ľahkými krúživými pohybmi bruškami prstov.

Niekoľkokrát denne si ošpliechajte oči studenou vodou.

Čítanie: Vhodné je, paradoxne, aj čítanie – nie je podstatné, aké množstvo textu čítate, ale záleží na tom, aby boli oči počas čítania uvoľnené. Začnite čítať bez okuliarov zo vzdialenosti, ktorá vám najviac vyhovuje. Sotva pocítite únavu očí, prestaňte čítať a na 1 až 2 sekundy si oči zavrite. Potom to môžete opakovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #operácia #zrak #cviky #preventívna prehliadka #šedý zákal