Ako zostať zdravá a šťastná aj v zrelom veku?

V tejto knihe si môžete vyplniť Dotazník o individuálnom zdravotnom stave, alebo dotazník Ako vyzerá vaša osobná hladina stresových hormónov? Ak chcete vedieť, či ste „dobre usporiadaná“, či koľko máte sebaempatie, aj na to dostanete odpovede.

01.03.2021 10:00
debata
Zdravá a šťastná v zrelom veku. Foto: IKAR
Zdravá a šťastná v zrelom veku Zdravá a šťastná v zrelom veku.

Asi sa zhodneme, že keď žena prekročí štyridsiatku, začnú sa s ňou diať rôzne veci. U niektorej skôr, u inej po pár rokoch, no príde to. Niekedy akoby sa nespoznávala. Prídu nečakané zdravotné ťažkosti, hormonálne zmeny, ubudne energie a sily… Ako sa s pribúdajúcim vekom vyrovnať, prežívať ho bez stresu, vyrovnané, krásne a šťastné?

Aj o tom je nová kniha Zdravá a šťastná v zrelom veku od nemeckých odborníčok, ktoré využívajú najnovšie poznatky vo svojej praxi už roky. Konštatujú, že každá žena môže prežiť toto obdobie zmeny v zdraví, plná energie a vyrovnaná.

Pred chvíľou bolo všetko v poriadku a teraz nespoznávate samu seba?

Tento pocit pozná, žiaľ, mnoho žien až príliš dobre! V zrelom veku v nich spôsobujú estrogén či progesterón poriadny zmätok – a pritom sa táto nerovnováha veľmi často nesprávne diagnostikuje, nehovoriac o jej liečení.

K hormonálnym zmenám často dochádza už na začiatku štyridsiatky, keď je ešte menštruácia vernou sprievodkyňou ženy. Je to obdobie takzvanej perimenopauzy, v ktorom im život môžu komplikovať ľahšie depresie, vyčerpanie, zvyšovanie hmotnosti a ďalšie symptómy. Počas menopauzy má veľa žien nedostatočnú zdravotnú podporu. Veda je pritom podstatne ďalej: pozná a ponúka účinné stratégie, ako k týmto životným fázam pristúpiť zdravo, aktívne a šťastne.

Autorky v knihe Zdravá a šťastná v zrelom veku z vydavateľstva Ikar rozoberajú témy ako:

  • perimenopauza a menopauza
  • ako hormóny riadia telo a psychiku
  • liečenie hormónmi
  • špeciál: myómy
  • hormonálna joga
  • chronobiológia a detoxikácia pečene
Susanne Esche-Belkeová a Suzann... Foto: IKAR
zdravá a šťastná aj v zrelom veku Susanne Esche-Belkeová a Suzann Kirschner-Brounsová

„V knihe sme zhrnuli najnovšie poznatky z aktuálnych výskumov, ako aj praktické skúsenosti zo styku s tisíckami pacientiek, poznatky z rozhovorov a listov čitateliek a naše osobné zážitky. Navyše osvetľujeme aj postoje, priania a požiadavky nás, žien v zrelom veku – oplatí sa pevne sa ich držať, alebo ich radšej láskyplne prepustiť? Čo dnes znamená byť ženou? Aké ciele a sny by si ženy ešte rady splnili a ako sa im to podarí?“ píšu v knihe Zdravá a šťastná v zrelom veku autorky Susanne Esche-Belkeová a Suzann Kirschner-Brounsová.

Prečítajte si úryvok z knihy:

Zdravotné ťažkosti podmienené hormonálnymi zmenami sa u mnohých žien zistia a liečia veľmi neskoro. Medicína rozdeľuje prechod na predčasný (pred 40. rokom života), nazývaný perimenopauza (od začiatku hormonálnych zmien až do menopauzy) a na postmenopauzu (nad 51 rokov). Avšak v našich hlavách – samotných nás žien, ale aj terapeutov a našich ošetrujúcich lekárov – je neochvejne zapísané 50 plus. Toto číslo sa považuje za vek, kedy sa pozornosť sústreďuje na návaly horúčavy a predovšetkým na zdravotné ťažkosti, ktoré menej zjavne súvisia so zmenenými hladinami hormónov. Logicky až teraz sa začínajú brať vážne a liečiť. Akoby v prvej polovici štyridsiatky zmena hladiny hormónov neexistovala.

Žiaľ, ani my ako lekárky a ani kolegovia, ktorí nás ošetrovali, sme zmýšľali veľmi podobne. Začiatkom štyridsiatky, resp. v jej polovici sme preto behali od Pontského k Pilátovi: k ortopédovi kvôli novým bolestiam v chrbte a kĺboch; k neurológovi kvôli náhlym závratom a migréne; ku kardiológovi kvôli búšeniu srdca. U dermatológa sme boli kvôli precitlivenej pokožke a začínajúcim alergiám. A prirodzene u gynekológa kvôli prepoteným a bezsenným nociam, vypadávaniu vlasov, suchej sliznici a nechuti na sex. Ohromene sme hľadeli na množstvo kilogramov, ktoré sa nám akoby cez noc usadili na bruchu a bokoch. V niektoré dni sme rovnako ohromene hľadeli na kolegov, susedov a deti – a takisto aj na manželov: „Kto ste? Čo od nás chcete? Dajte nám, prosím, pokoj!“

Ak sme si okamžite nevedeli spomenúť na nejaké meno alebo sme sa nedokázali koncentrovať, premýšľali sme o včasnej forme Alzheimera. Naše okolie nás považovalo za hypochondrov, ak nie hneď za bláznov a čoraz častejšie sme sa za hypochondrov a bláznov považovali aj sami. A, akoby to všetko nebolo dosť provokatívne, pridružila sa k tomu depresívna nálada, ktorá bola skutočne ťaživá a čiastočne aj smutná. Obrala nás takmer o posledné zvyšky síl.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Ikar