Viete, čo sú to nechtové špony? Nie vždy je potrebné strhnúť necht!

Ak ste ešte nikdy nepočuli o nechtových šponách, tak máte buď šťastie, alebo smolu.

27.02.2021 06:00
špona, špona na nechty, pedikúra, necht,... Foto:
Podológovia a pedikéri rozoznávajú rôzne typy špôn: nalepovacie, drôtené a kombinované.
debata

Šťastie v prípade, že ste nikdy nemali na nohe výrazne zdeformovaný alebo zarastajúci necht, ktorý vám robil problémy. Smolu v prípade, že týmto problémom opakovane trpíte a nenašli ste skúseného odborníka na chodidlá.

Špona koriguje tvar nechtovej platničky a dokáže účinne znížiť tlak nechtu na nechtový val (okolitú kožu).

Postup, pri ktorom sa na necht aplikuje nechtová špona, pedikéri nazývajú orthonyxia. Nasadenie špony na necht pomáha zrušiť negatívne pôsobenie rôznych síl a tlakov topánky, ponožky či iných ortopedických deformácií na nohe na postihnutú platničku nechta. Je to akási „pozitívna deformácia nechta“.

Rôzne druhy špôn a terapia niekoľko mesiacov

Proces „šponovania“ je terapia, ktorá trvá niekoľko mesiacov. „Špona sa neaplikuje jednorazovo, lebo tak by sme dosiahli len krátkodobé účinky,“ vysvetľuje prezidentka Slovenskej podologickej spoločnosti Ing. Milada Nádašiová. „Terapia trvá v čase, to znamená, že spona sa opakovane aktivizuje a na nechte pôsobí minimálne po dobu šiestich mesiacov.“ Podológovia a pedikéri rozoznávajú rôzne typy špôn: nalepovacie, drôtené a kombinované.

„Nalepovacie špony sa upevňujú s pomocou špeciálneho lepidla na odmastenú a upravenú nechtovú platničku, majú tvarovú pamäť a po prilepení majú tendenciu necht vyťahovať do svojho pôvodného tvaru, čím ho účinne narovnávajú,“ hovorí odborníčka z Centra pedikúry a podológie v Bratislave. „Drôtené špony sa upínajú na hranu nechtu v nechtovom vale prostredníctvom vytvarovaného háčika. Kombinované špony majú na jednom konci háčik, ktorý sa zasunie pod necht a na druhom konci je malá plastová podložka, ktorá sa na necht prilepí lepidlom.“ Pri drôtených šponách je nevyhnutné kombinovať šponu s tzv. tamponádou a klient musí vedieť, že v prípade jej vypadnutia a objavenia sa bolesti či diskomfortu treba kontaktovať svojho podológa.

Takmer nikdy nie je potrebné strhnúť necht!

V minulosti bolo za jediné účinné riešenie zarastajúceho nechta považované chirurgické ošetrenie. Chirurg čiastočne alebo úplne odstránil nechtovú platničku. Tento zákrok je pomerne nepríjemný a po odznení lokálnej anestézie aj bolestivý. Nešetrný zásah do nechta môže byť aj dôvodom následného patologického rastu nechtovej platničky, ktorá potom odrastá deformovaná a pacient sa opakovane vracia do rúk chirurga.

„Samozrejme, ani dnes sa mnohé, predovšetkým vrodené deformácie nechtovej platničky a nechtového valu nezaobídu bez chirurgického zásahu. Pokrok v pedikérskej a podologickej praxi nám však ponúka účinné spôsoby ošetrenia zarastených nechtov, širokú škálu materiálov, nástrojov i pomôcok,“ dodáva odborníčka. Ak klient príde včas, obvykle je ošetrenie takmer bezbolestné. Navyše ani v pokročilejších štádiách problému nie je nevyhnutné odstraňovať nechtovú platničku (laicky strhnúť necht).

Spolupracovať by mali odborníci z viacerých medicínskych odborov – pedikér, podológ, chirurg, dermatológ, ortopéd, cievny chirurg či diabetológ (ak ide o pacienta s cukrovkou). Zarastajúci necht je dôsledkom jednej alebo viacerých vyvolávajúcich príčin, preto je dôležité ich správne určiť. Jednou z častých príčin je tvar, do ktorého si ľudia strihajú nechty doma. Nestrihajte si nechty na nohách do oblúka a nevystrihujte ich rohy! Odstránenie tŕňa – spikuly (ostrej časti nechtu) nechajte radšej na pedikéra/podológa!

Tri fázy zarastania nechtov

Zarastený necht je stav, pri ktorom jedna alebo obe bočné časti nechtovej platničky zasahujú do nechtového valu a dráždia ho. Tento stav sa spája s pocitom tlaku, bolesťou, neskôr so zápalom až hnisaním. Najčastejšie býva postihnutý palec na nohe, ale nie je vylúčené ani zarastanie iných nechtov na nohe či ruke.

Prvá fáza: Pocit diskomfortu, tlaku, bolesť pri stlačení prsta, pri obúvaní topánok. Postupne sa objavuje sčervenanie, opuch, ale nie je narušená povrchová vrstva kože v okolí nechta.

Druhá fáza: Prítomnosť viditeľných znakov zápalu ako sčervenanie, opuch, pulzujúca bolesť, postihnuté miesto je na dotyk teplé. Objavuje sa hnisavý povlak a mokvanie rany. V tejto fáze sa rana často infikuje baktériami.

Tretia fáza: Zápal okolitého tkaniva sprevádza jeho hypergranulácia, infikované tkanivo prerastá nechtové valy, stav je veľmi bolestivý, klienti/pacienti chodia doslova v šľapkách. Druhé a tretie štádium je nebezpečné pre cukrovkárov, pacientov s nedokrvením končatín a neuropatiou, pretože môže viesť ku komplikáciám až s následnou amputáciou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nohy #nechty #chodidlá #pedikúra #necht #Podológia