Viete, čo je RDA zubnej pasty? Nezoderte si zuby!

Pre mnohých ľudí je kritériom pre výber vhodnej zubnej pasty jej príjemná príchuť. Možno pekný obal. Aj keď je zubná pasta len príjemným doplnkom umývania zubov a netreba veriť všetkým jej účinkom, ktoré sľubuje reklama, je vhodné všímať si v nej okrem obsahu fluoridov aj tzv. RDA. Zubná pasta by totiž mala zuby pomôcť vyčistiť, nie ich zodrať.

03.03.2021 06:00
umývanie zubov, zubná kefka, zubná pasta,... Foto:
RDA, čiže index abrazívnosti - čím je vyšší, tým pasta viac ,,derie" zuby.
debata (2)

Je vhodné zaujímať sa o to, aké RDA má zubná pasta, ktorú používate. RDA znamená tzv. relatívnu dentínovú abrazivitu. Vysoké RDA znamená, že zubná pasta pôsobí ako šmirgeľ, a teda škriabe sklovinu. Mnohí výrobcovia RDA pre istotu na paste ani neuvádzajú.

Ak má diamant v škále tvrdosti číslo 10, zubná sklovina má polovicu. Abrazívna zubná pasta, ale aj elektrické zubné kefky (pozor, nemyslí sa tým sonické, tie fungujú na inom princípe) dokážu zuby často doslova zodrať. Hovorí sa tomu zubná erózia.

O tom, aké RDA by mala mať zubná pasta, ktorú používate, rozhoduje pevnosť vašej zubnej skloviny, to, či sa človeku na zuboch usadzuje veľa pigmentov, či napríklad fajčí. Mnohé bieliace zubné pasty fungujú len na mechanickom princípe bielenia zubov, čiže drobné brúsne čiastočky roztrúsené v paste zuby doslova „vyrajbú“.

Ako sa získajú údaje o obrusovaní

Český časopis D-test vo svojom čísle 2/2021 priniesol tému Vojna s povlakom, kde venoval veľkú časť hodnoteniu zubných pást. Vybrané zubné pasty hodnotili v laboratóriu, s pomocou dobrovoľníkov, ktorí ich posudzovali z hľadiska vzhľadu, konzistencie či príchuti (nevedeli, o akú značku ide) a napokon boli výrobky hodnotené podľa obalu – či na nich výrobcovia uvádzajú všetky informácie, či sú pravdivé až po dosah na životné prostredie.

Okrem iného sa v jednej časti venovali práve problematike RDA. „Pasta má za úlohu pomôcť zuby zbaviť pigmentových škvŕn, ktoré vznikajú po kontakte s niektorými druhmi potravín či nápojov. Mala by však byť šetrná ku sklovine, neobrusovať ju a neporušovať vrchnú ochrannú vrstvu zuba,“ píše sa v časopise D-test. Táto vlastnosť pást sa dá overiť skúškou obrusovania skloviny, ktorá sa vykonáva pomocou medzinárodne platnej metódy. Počas nej sa vzorky ľudských zubov vystavia miernemu rádioaktívnemu žiareniu, vyčistia sa s pomocou zubnej kefky a pasty v nádobe s tekutinou simulujúcej prostredie úst a na záver sa v tejto tekutine odmeria obsah radiácie. Zistený údaj ukazuje, koľko čiastočiek s brúsnym účinkom pasty uvoľnia. Tým sa získa údaj o RDA, čiže o obrusovaní. Nejde teda o skúšku účinnosti čistenia pasty, ale o údaj, ktorý overuje, či sú naše zuby počas čistenia v bezpečí.

Ak má diamant v škále tvrdosti číslo 10, zubná... Foto: SHUTTERSTOCK
zubná pasta, zubná kefka, zuby, hygiena úst, umývanie zubov Ak má diamant v škále tvrdosti číslo 10, zubná sklovina má polovicu.

Najvyššiu abrazivitu má Signal

Samozrejme, D-test vybral do svojho prieskumu iba niektoré zubné pasty a neposudzoval len ich RDA, ale aj dodržanie maximálneho povoleného množstva fluoridov, efektivitu odstránenia pigmentových škvŕn, ich cenu, objem, použitie v praxi, a najmä tzv. index účinnosti čistenia.

Ak máme zobrať do úvahy výlučne obrusovanie skloviny, tak nízke RDA mala Aquafresh Triple Protection Fresh&Minty, ďalej Zendium Complete Protection a Vademecum Complete. „S vysokou abrazivitou do 138 RDA počítajte pri Sensodyne Kompletná ochrana, Colgate a Lidl/Dentalux Complex 7 Total Care Plus. Abrazivitu s RDA takmer 156 má Signal Cavity Protection, ktorý si v teste práve za tento parameter odniesol nedostatočné hodnotenie. Ani o ňom však nemôžeme hovoriť ako o nebezpečnej paste, pretože neprekročila limitnú hodnotu 250 RDA. Aj tak si myslíme, že prípravok určený na každodennú zubnú hygienu by mal byť voči sklovine čo najšetrnejší. Výsledky ostatných výrobkov ukazujú, že to ide aj bez odierania,“ píše sa v D-teste. Mimochodom, na Slovensku existuje výrobca zubných pást Biela perla, ktorý si špeciálne zakladá na nízkej abrazivite svojich výrobkov, ich RDA sa pohybuje od 5 do 13! Bohužiaľ, nie sú práve najlacnejšie.

Výška relatívnej dentínovej abrazivity RDA

  • do 70 RDA nízke
  • 70–100 RDA stredné
  • 100–150 RDA vysoké
  • viac ako 150 RDA veľmi vysoké

Popisovanie hodnotenia jednotlivých parametrov zubných pást v D-teste by bolo veľmi zdĺhavé, zaberá niekoľko strán a len tabuľka so 14 rôznymi druhmi pást so všetkými hodnotiacimi znakmi je v papierovej verzii časopisu na dvojstrane. Každá pasta má iné výhody a nevýhody. Pri výpočte indexu účinnosti čistenia (efektívne odstránenie škvŕn pri neodieraní zubného tkaniva) zvíťazila zubná pasta Meridol (s RDA 74,5). Pri celkovom hodnotení D-testu však bola zo štrnástich druhov táto zubná pasta až siedma.

Obrusovanie závisí od mnohých faktorov

Vráťme sa však k problematike obrusovania zubnej skloviny. Samozrejme, obrusovanie zubnej skloviny závisí od ďalších faktorov, nielen od RDA zubnej pasty. Svoju úlohu tu zohráva aj tvrdosť zubnej kefky, častosť, dĺžka či intenzita čistenia zubov, celkový stav chrupu a podobne.

„Čierny či zelený čaj, káva, červené víno, čučoriedky – to všetko sú nápoje a potraviny, z ktorých sa na zuboch usadzujú pigmenty. A najvýraznejším zdrojom sfarbenia zubov je fajčenie,“ povedala v rozhovore pre Dobré zdravie stomatologička z Bratislavy MUDr. Lucia Piteková. „Najmä bieliace (whitening) zubné pasty obsahujú drobné brúsne čiastočky, preto ich odporúčam používať maximálne raz do týždňa. Ich častým používaním by sme si mohli zuby doslova zodrať. Dnes pomerne veľa bieliacich zubných pást obsahuje aj peroxidy Aj takéto pasty však treba používať s mierou.“

Mechanické čistenie je v rámci ústnej hygieny to najdôležitejšie. Suchá kefka dokonca zuby vyčistí detailnejšie. Aj preto má napríklad zmysel dočisťovať si zuby „nasucho“ jednozväzkovou kefkou napríklad pri televízii (aj preto sa jej niekedy hovorí „televízna kefka“). Bez prítomnosti pasty v ústach jazykom lepšie cítite, ktoré zubné plôšky máte očistené a ktoré nie.

V Európe je RDA do 250, avšak v Amerike maximálne 200

Ilustračné foto.

Európska legislatíva spoločne s Asociáciou amerických dentistov považuje z hľadiska obrusovania zubnej skloviny za bezpečnú zubnú pastu takú, ktorá má nižšiu hodnotu relatívnej dentínovej abrazivity (RDA) ako 250. Na rozdiel od množstva fluoridov nie je výrobca povinný na obale uvádzať mieru obrusovania.

Naproti tomu FDA (Americký úrad pre kontrolu potravín a liečiv) stanovil maximálnu úroveň obrusovania skloviny 200 RDA, v opačnom prípade zubnú pastu neschváli. Zatiaľ čo európska právna úprava zaraďuje zubné pasty medzi kozmetické prípravky, v Spojených štátoch patria do kategórie liečiv.

Čo si všímať na zubnej paste

  • RDA, čiže index abrazívnosti – čím je vyšší, tým pasta viac „derie“ zuby. Osoby s citlivými zubami by mali používať zubnú pastu s RDA maximálne okolo 50. Problém je v tom, že výrobcovia zubných pást ho často neuvádzajú.
  • obsah fluoridov – detské zubné pasty by mali mať do 400 ppm (deti totiž pasty prehĺtajú), pasty pre dospelých do 1 500 ppm. Terapeutické zubné pasty majú 1 500 ppm i viac, ale používajú sa len v špecifických prípadoch na odporúčanie stomatológa alebo dentálnej hygieničky. 1 500 ppm je podľa európskeho nariadenia maximum v kozmetických prípravkoch.
  • prítomnosť SLS – penivá zložka zubných pást sodium lauryl sulfát, ktorý sa vstrebáva sliznicou úst a hromadí v mozgu, pečeni a srdci. Podľa niektorých štúdií by ľudia, ktorí trpia často aftami, mali radšej používať pasty bez SLS.
  • vazokonstrikčné látky spôsobujúce stiahnutie ciev obsiahnuté najmä v pastách „proti krvácaniu zubov“ (napr. hliník). Tieto pasty fungujú na princípe vazokonstrikcie, čiže stiahnutia ciev v ďasnách. Stiahnuté cievy krvácajú menej, ďasná ostávajú nedokrvené. Príčinou krvácania ďasien je však bakteriálny zápal a ten sa takto nerieši!

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #zubná pasta #umývanie zubov #hygiena zubov #abrazivita #RDA