Vo fakultnej nemocnici v Brne budú testovať ivermektín

Fakultná nemocnica Brno a Lekárska fakulta Masarykovej univerzity sa rozhodli pripraviť vlastný klinický projekt na zistenie účinnosti preparátu ivermektín.

07.03.2021 10:00
ivermektin, covid-19
Kontroverzný liek, o ktorom existujú rozporuplné informácie.
debata (9)

Fakultná nemocnica Brno a Lekárska fakulta Masarykovej univerzity rešpektujú zásady zodpovedného prístupu k pacientom a vo všeobecnosti ku vedeckým poznatkom. Obe inštitúcie sú presvedčené, že seriózne zdravotnícke zariadenia by nemali obchodovať s planou nádejou, a preto sa rozhodli pripraviť vlastný klinický projekt na zistenie účinnosti preparátu ivermektín. Do projektu bude zaradených 30 pacientov z FN Brno.

„Toto rozhodnutie vychádza z faktu, že doterajšie dáta sú veľmi rozporuplné, často neúplná a dostupná literatúra, vrátane stanoviska výrobcu zmieneného liečiva, sú skôr negatívne. Prvé výsledky posúdenia aktuálnej miery replikácie SARS-CoV-2 pri použití lieku ivermektín očakávame v časovom horizonte 4–6 týždňov,“ píšu na svojej webovej stránke.

„Lekárska fakulta Masarykovej univerzity podporuje všetkých členov svojej akademickej obce v ich snahe posúvať poznanie v oblasti medicíny a liečebných metód a očakáva to aj od svojich absolventov. Trváme na tom, že nasadenie zatiaľ nezavedených metód či nových liekov musí prebiehať kontrolovane, na základe vedeckých postupov a rešpektovať etický a právny rámec pre výskum na človeku.“

V pondelok 8. marca na tomto mieste prinesieme rozhovor o skúsenostiach bratislavskej lekárky, ktorá svojich pacientov ambulantne lieči ivermektínom.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19 #ivermektín #FN Brno