Pri meraní pulzným oxymetrom sú problémom aj gélové nechty

Ak ste ešte neprekonali COVID-19, okrem teplomera, liečiv a doplnkov výživy je vhodné mať doma pulzný oxymeter. Ide o malý prístroj, ktorý sa najčastejšie vo forme akéhosi štipca nastokne na prst a meria nasýtenie nášho krvného farbiva hemoglobínu kyslíkom.

09.03.2021 06:00
oxymeter, pulzný oxymeter, Covid-19,... Foto:
Pulzný oxymeter meria nasýtenie nášho krvného farbiva hemoglobínu kyslíkom.
debata (6)

Údaje ukazuje v percentách. Toto číslo je dôležité počas rozvoja príznakov nákazy novým koronavírusom vrátane sťaženého dýchania a pri rozhodovaní, kedy volať lekára.

Používať pulzný oxymeter doma má význam vtedy, ak máte ochorenie COVID-19, máte príznaky a pocit, že sa vám zhoršuje dýchanie. Ak máte ľahký priebeh ochorenia, netreba robiť paniku a kontrolovať sa neustále s pomocou oxymetra, pretože takéto opakované meranie môže mať zbytočne negatívny vplyv aj na psychiku.

Pulzných oxymetrov je v ponuke veľké množstvo a pohybujú sa v rôznych cenových kategóriách. Relatívne kvalitné sa dajú kúpiť aj za sumu okolo 8–10 eur a na domáce použitie úplne postačujú. Existujú pulzné oxymetre vo forme akéhosi prsteňa aj za 140 eur, či dokonca oxymetre určené na zápästie, ale pre laické použitie v prípade potenciálnej nákazy "kovidom“ stačí desaťeurová investícia. Kvalitnejšie oxymetre majú viacero režimov zobrazovania podľa polohy prsta, možno si nastaviť formát displeja na šírku, na výšku či dokonca jas.

Iný oxymeter si však vyberie profesionálny horolezec alebo športovec, ktorý sa pohybuje vo veľkých nadmorských výškach, iný zváži športový letec, iný ťažký astmatik či "chochpkár“ v domácom prostredí, ktorý ho bude používať možno roky. A celkom obyčajný stačí bežnému človeku, ktorý ho použije možno raz v živote po nákaze koronavírusom. Ale môže mu zachrániť život! Prečo pulzný a prečo oxymeter? Pretože malý displej na prístroji v tvare štipca ukazuje náš pulz, čiže počet tepov, úderov srdca za minútu. A ďalšie číslo je nasýtenie, čiže tzv. saturácia krvného hemoglobínu (červené krvné farbivo) kyslíkom (SpO2). S balením obyčajne dostanete aj šnúrku či remienok na krk či puzdro na pripevnenie na opasok. To už sú však v tejto chvíli nepodstatné drobnosti.

Saturácia hemoglobínu kyslíkom ukazuje, koľko percent hemoglobínu v arteriálnej krvi, čiže okysličenej krvi prúdiacej v našich tepnách, je nasýtených kyslíkom. Povedzme to jednoducho – koľko kyslíka má k dispozícii naše telo na svoje fungovanie. To je dôležitý parameter pre posúdenie našej funkcie dýchania! Pulzný oxymeter používa na meranie svetelný lúč, ktorý dopadá na prst vložený dovnútra prístroja. Toto meranie nebolí, je neinvazívne. V prípade pacienta nakazeného novým koronavírusom, u ktorého sa rozvíjajú príznaky ochorenia, môže byť pokles hodnôt pod 92–90 % dôvodom na zavolanie záchrannej služby. Niektorí lekári tvrdia ešte menej, pri CHOCHP treba podľa nášho ministerstva zdravotníctva volať 112, ak údaj poklesne pod 88 %. Najmä si však treba všímať pokles hodnôt v čase, čiže tzv. progresívnu, postupujúcu hypoxiu (postupné znižovanie hodnôt okysličenia). Ak už pacientovi dokonca modrajú pery či prsty, to nie je dobrý signál.

V prípade horolezcov vo vysokých nadmorských výškach sa v príbalových letákoch niektorých oxymetrov napríklad uvádza, že menej ako 80 je ťažká hypoxia a pri menej ako 70 ide o okamžité akútne ohrozenie života. To sú naozaj nízke čísla, ale tu treba brať do úvahy, že ich organizmus sa na nízku hladinu kyslíka postupne aklimatizuje a navyše ide o úplne inú situáciu, ako je rozvoj vírusovej nákazy. Takisto je predpoklad, že horolezci sú zdraví ľudia s dobrou kondíciou. Bežný človek by teda mal volať lekára, ak oxymeter ukazuje hodnoty pod 90 percent.

Hypoxia, nedostatok kyslíka, sa obyčajne prejavuje dýchavičnosťou, potením, zvýšením frekvencie srdca. Ak je však človek schvátený príznakmi ochorenia, nemusí si ju vôbec uvedomiť, hovorí sa tomu asymptomatická hypoxia. Desaťeurové oxymetre obyčajne nemajú alarm, takže hodnoty na oxymetri treba sledovať. Netreba merať kontinuálne, nasýtenie krvi kyslíkom stačí skontrolovať párkrát za deň. Oxymeter nenechávajte na prste stále. Meranie treba opakovať intenzívnejšie pri podozrení, že stav sa zhoršuje. Dôležité informácie: Po nasadení oxymetra na prst, najlepšie na prostredník či ukazovák (bez anatomických zmien, deformácií, jaziev, popálenín), treba 30–60 sekúnd počkať a sledovať údaje. Nerobiť hneď na začiatku merania paniku, ak sa spočiatku ukáže nižšie číslo. Ruka, na ktorej prste meriame, by nemala byť studená, ak má pacient zlú cirkuláciu, treba končatinu masážou trochu zohriať. Takisto je problémom lak na nechty a gélové nechty – pred meraním treba lak aj gél z nechta odstrániť! Samozrejme, problémom je aj dlhý necht, ktorý bráni vloženiu prsta do oxymetra, treba ho ostrihať. Bruško prsta musí pokrývať snímacie prvky vnútri prístroja!

Ak pulzný oxymeter zobrazuje hodnoty prerušovane alebo vo veľkých skokoch, prst určený na meranie môže byť nedostatočne prekrvený, príliš veľký alebo malý, ruka je v pohybe, alebo pacient trpí poruchami srdcového rytmu. Aby nedošlo ku skresleným výsledkom merania, v bezprostrednej blízkosti pulzného oxymetra by nemali byť žiadne silné zdroje svetla (ani priame slnečné žiarenie). K chybným výsledkom môže dôjsť aj u ľudí, čo trpia žltačkou, majú veľmi nízky krvný tlak, alebo užívajú lieky spôsobujúce stiahnutie ciev. Kontrolovať okysličenie pulzným oxymetrom má význam po nákaze koronavírusom cca piateho dňa od nákazy, keď sa po uplynutí inkubačnej doby začnú rozvíjať príznaky a vírus sa v bunkách rozmnožuje.

Prečo sa pri nákaze koronavírusom môžu zhoršiť funkcie dýchania?

Doc. MUDr. Jozef Firment, hlavný odborník pre anestéziológiu a intenzívnu medicínu: "Tento vírus spôsobujúci COVID-19 sa správa inak ako pri bežných zápaloch pľúc, na aké sme zvyknutí. Vniká dýchacími cestami, poškodzuje výstelku kapilár, vlásočníc, ktoré vymieňajú v pľúcnych mechúrikoch oxid uhličitý a kyslík. A čo je najpozoruhodnejšie, tieto kapiláry sa rýchlo trombotizujú (vytvárajú sa v nich drobné zrazeniny – pozn. red.). Problém spočiatku nie je na strane výmeny plynov, ale v prietoku krvi pľúcami! Preto jeden z najdôležitejších krokov zo strany lekára je podávanie liekov na riedenie krvi. Títo pacienti ľahko dýchajú, ale kyslík sa ťažko dostáva do krvi, pretože sú tam mikrotrombotizácie. Niekedy pacient stavy týchto mikrotrombóz prekoná už doma a príde do nemocnice s ťažkou dýchavicou, insuficientný. Tam nastane druhá fáza zápalu pľúc už spôsobená baktériami, v mechúrikovej časti pľúc dochádza ku zlyhávaniu dýchania a pacienti majú akoby tuhé pľúca. Tam už obyčajne pomôže jedine ventilácia.“

(v relácii Tak takto?! dňa 17. februára 2021)

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #kyslík #dýchanie #Covid-19 #pulzný oxymeter #oxymeter #okysličenie