Urológ nie je strašiak. Prevencia je bezbolestná

Návšteva urológa sa u mužov spája s desivou predstavou bolestivého zážitku. To však nie je pravda. Prevenciu by nemali zanedbávať. Rakovina prostaty je dnes najčastejším mužským nádorovým ochorením. Pritom prevencia a včasné odhalenie môžu zachrániť život. Kedy zájsť na "servisnú prehliadku" so sebou a nie s autom?

10.03.2021 06:00
močový mechúr, doktor, urológ Foto:
Napriek snahe odborníkov čísla v prevencii na Slovensku stále nie sú dobré. Pomôcť ale môžu ženy.
debata

Podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií trpí rakovinou prostaty takmer deväťtisíc Slovákov, pričom ročne pribúda viac ako 2 000 nových pacientov. Odborníci však dlhodobo upozorňujú, že tieto čísla sú v skutočnosti ešte určite oveľa vyššie.

„Na preventívne urologické prehliadky chodí na Slovensku približne len 20 % pacientov po päťdesiatke. V porovnaní s okolitými krajinami ide o nepriaznivú situáciu,“ konštatoval docent Ivan Minčík, prezident Slovenskej urologickej spoločnosti. Vďaka včasnej diagnostike a novým možnostiam liečby pritom existuje vysoká šanca na úplné vyliečenie. „Preventívne prehliadky pomáhajú odhaliť ochorenie včas a môžu tak zachrániť život,“ dopĺňa doktor Jozef Marko, člen výboru Slovenskej urologickej spoločnosti.

Napriek snahe odborníkov však čísla v prevencii na Slovensku stále nie sú dobré. Pomôcť ale môžu ženy. „Prax nám ukazuje, že za absolvovaním preventívnej urologickej prehliadky stojí vo väčšine prípadov žena, ktorá sa stará o zdravie celej rodiny,“ vraví docent Minčík. Ženy podľa neho často otvárajú rozhovor o tejto chúlostivej téme s mužmi, na ktorých im záleží, a niekedy ich dokonca aj objednajú na preventívnu prehliadku.

Hovoriť na túto tému však nemusí byť pre ženu vždy jednoduché. Onkopsychologička z Ligy proti rakovine Andrea Križanová radí: „Každá žena pozná svojho muža a vie, čo naňho platí. Je dôležité nájsť správne načasovanie, keď ste s partnerom sami a je dobre naladený. Ako motiváciu či dôvod môžeme tiež spomenúť, že keď na vyšetrenie nechce ísť kvôli sebe, nech tak urobí pre deti a rodinu.“

Slovenská urologická spoločnosť už dlhodobo upozorňuje, že karcinóm prostaty je výrazným medicínskym problémom, ku ktorému je potrebné vytvoriť správnu stratégiu na skorú diagnostiku, ako aj možnosti liečby vo všetkých štádiách. Zároveň upozorňuje, že vo včasných štádiách nemusí spôsobovať žiadne problémy a pacient nemusí pociťovať akékoľvek príznaky. Každý muž v rizikovom veku by preto podľa predsedu Slovenskej urologickej spoločnosti mal vyhľadať urológa.

„Dnes už vďaka novým možnostiam liečby majú pacienti s karcinómom prostaty vysokú šancu na úplné vyliečenie. Bez včasnej diagnostiky to však nepôjde. Príznaky ochorenia sa totiž často objavia až vtedy, keď je ochorenie v pokročilom štádiu. Preventívne lekárske prehliadky by preto mali byť v rizikovom veku samozrejmosťou pre každého muža.“ apeluje docent Ivan Minčík.

5 chorôb, ktorým sa venuje urológia

Nádorové ochorenia
Patrí sem rakovina prostaty, teda najčastejšie mužské nádorové ochorenie, ale aj rakovina obličky. Urológia sa venuje tiež chorým s rakovinou močového mechúra a semenníkov.

Nezhubné zväčšenie prostaty
Tento problém už okolo päťdesiatky postihuje viac ako päťdesiat percent mužov, so vzrastajúcim vekom percento stúpa, štyridsať až päťdesiat percent mužov má s týmto ochorením spojené ťažkosti. Zväčšená prostata niekedy doslova zablokuje močovú trubicu a komplikuje močenie.

Kamene v močových cestách
Obličkové alebo aj močové kamene sú typom ochorenia, pri ktorom sa niekde v močových cestách objavia väčšie alebo menšie kamienky. Latinsky sa toto ochorenie nazýva ureterolitiáza a postihuje ženy aj mužov. Častejšie sa s ním však stretávajú muži. Najčastejšie sú močovými kameňmi postihnutí ľudia medzi 30. a 50. rokom života. Vznikajú pri nahromadení minerálnych solí, ktoré vykryštalizujú v močových cestách.

Únik moču u žien aj mužov
Milióny ľudí trpia nedobrovoľným únikom moču. A napriek tomu mnoho ľudí o ňom takmer nič nevie. Pochopenie príčin – ktoréhokoľvek typu – inkontinencie vám však uľahčí jej zvládnutie a umožní vám užívať si život naplno aj naďalej. Napríklad ak viete, že trpíte stresovou inkontinenciou, môžete si pomôcť pravidelnými „rýchlymi sťahmi“. A ak trpíte urgentnou inkontinenciou, môžete zlepšiť schopnosť svojho močového mechúra zadržať moč, čo znamená, že dokážete postupne zvýšiť množstvo moču, ktoré váš močový mechúr dokáže udržať, tým, že predĺžite čas medzi intervalmi vyprázdnenia (oddialite močenie).

Mužská neplodnosť a problémy s erekciou
Neplodnosť sa podľa niektorých štatistík priamo týka zhruba každého desiateho páru. Až dve tretiny prípadov neplodnosti párov sú spôsobené mužskou neplodnosťou. Problémy s plodnosťou u mužov pritom súvisia najčastejšie so spermiami, najmä s ich nedostatočným počtom, nedostatočnou pohyblivosťou, nesprávnym tvarom či ich úplnou absenciou v ejakuláte. U žien býva za stav neplodnosti najviac zodpovedná buď hormonálna porucha ovplyvňujúca vaječníky, alebo fyziologický problém s vajcovodmi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina prostaty #urológ #preventívna prehliadka