Psychologička: Ako sa porozprávať s mužom o návšteve urológa

Otvoriť debatu so svojím mužom o tomto probléme nemusí byť vždy ľahké. Prečo je dôležité hovoriť o tejto téme, hovorí odborníčka – psychologička Andrea Križanová. Aké sú ďalšie spôsoby, ako sa vyhnúť problémom so zdravím?

13.03.2021 06:00
pacient, doktor, rúška Foto:
Ilustračné foto.
debata

Prečo sú muži v tejto téme menej iniciatívni a otvorení?

Muži majú zakorenený pocit dominancie a sily. Aj na podvedomej rovine majú väčší blok z vyšetrenia, pretože sa dostanú do submisívnej roviny, pocitu ohrozenia bezpečia, čo pôsobí negatívne na ich sebavedomie. Vyvoláva to v nich tiež strach zo straty mužnosti, ktorý je pri ochorení prostaty silnejší ako pri iných onkologických témach. Pre mnohých mužov je táto téma úplne tabu, preto by mali tento rozhovor otvoriť ženy, ktoré sú vo všeobecnosti otvorenejšie.

Ako sa s mužom o tejto téme porozprávať?

Je to individuálne, závisí to od prípadu k prípadu. Každá žena však pozná svojho muža a vie, čo naňho platí. Je dôležité nájsť správne načasovanie, keď ste s partnerom sami, a je dobre naladený.

Je tiež dôležité priamo sa opýtať, čo si o preventívnej prehliadke u urológa myslí. Zistíme tak, aké je nastavenie partnera – ak by nechcel zareagovať hneď, treba mu dať čas na rozmyslenie a počkať, keď sa o tom bude chcieť porozprávať.

Môžeme tiež využiť aktualizačný moment a odvolať sa na to, že november je mesiacom boja proti rakovine prostaty. Každý rok sa zvyšuje počet pacientov s týmto ochorením, rovnaký trend je aj na Slovensku. Môžeme partnerovi pripomenúť, že 90 % prípadov je liečiteľných, ak sa zachytia včas, a zdôrazniť, že na prevenciu sa má chodiť práve preto, aby o mužnosť neprišli, že prevencia mužnosť v podstate chráni.

Ako motiváciu či dôvod môžeme tiež spomenúť, že keď na vyšetrenie nechce ísť kvôli sebe, nech tak urobí pre deti a rodinu. Partnerovi tiež môžeme dať konkrétne príklady – brožúru, článok či nejaké inšpiratívne rozhovory – lebo ak si nevie predstaviť, ako to vyzerá, alebo je to preňho niečo neznáme a prečíta si o tom, môže to preňho byť motivačné.

Čomu sa vyhnúť?

Nezačínať takýto rozhovor pred deťmi alebo inými ľuďmi. Nestrašiť a vyvarovať sa tiež výrazného tlaku: ak by v prvom rozhovore nechcel do toho ísť, rozhovor treba radšej ukončiť a otvoriť ho inokedy, prípadne dať partnerovi možnosť, nech s tým príde sám, keď sa na to bude cítiť.

Zdroj: dalsom.sk

Chcete, aby sa vám problémy čo najdlhšie vyhýbali? Zmeňte životný štýl

1. choďte močiť hneď, ako vám treba

2. vyhýbajte sa alkoholu a kofeínu, najmä po večeri

3. nepite naraz veľké množstvo tekutín, rozdeľte si pitný režim na pravidelné menšie dávky

4. dve hodiny pred spaním už nepite žiadne tekutiny

5. snažte sa neužívať voľnopredajné lieky, ktoré obsahujú antihistamín alebo dekongestant (napr. lieky proti chrípke)

6. udržiavajte sa v teple a pravidelne cvičte, chlad a nedostatok pohybu totiž môžu zhoršiť príznaky zväčšenej prostaty

7. naučte sa a cvičte tzv. Kegelove cviky na posilnenie svalov panvového dna

8. vyhýbajte sa stresu

9. môžete skúsiť techniku tzv. dvojitého vyprázdnenia – po tom, čo sa vymočíte, odíďte z toalety a po jednej až dvoch minútach sa skúste vymočiť znovu. Pomôžete tak brániť hromadeniu moču v močovom mechúre.

Pomôžte si stravou

Odborníci sa zhodujú, že zväčšenie prostaty je možné do značnej miery ovplyvniť stravovaním. Kým niektoré potraviny môžu vznik ochorenia podporovať alebo ho zhoršovať, iné majú priaznivý a priam ochranný efekt.

Mali by ste preto jesť:

  • čerstvé kvalitné ovocie a zeleninu v akomkoľvek množstve, čím viac, tým lepšie. Ideálne sú organické či biopotraviny, zvlášť vhodné sú paradajky, brokolica, listová zelenina
  • bobuľovité ovocie – známy liečivý vplyv na močové problémy majú brusnice, pozitívne pôsobia aj černice, maliny, čučoriedky, jahody…
  • dodržiavajte pitný režim, ideálne je piť čistú vodu
  • uprednostnite miestnu sezónnu kuchyňu a striedajte jedálny lístok – obmieňajte najmä jedlá, ktoré môžu obsahovať alergény, napr. mliečne výrobky, vajíčka, obilniny…
  • do svojho jedálneho lístka zaraďte celozrnné produkty, oriešky, semienka (ľanové, tekvicové…), hydinu a čerstvé ryby (nie však morské plody)
  • pri varení používajte riad z nehrdzavejúcej ocele, zo skla alebo z porcelánu

Nemali by ste jesť:

  • veľké množstvo červeného mäsa a vnútorností
  • používať pri varení polotovary, instantné pokrmy a jedlá z konzervy
  • požívať alkohol a fajčiť
  • obmedzte príjem solí a cukrov

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #urológ #urologická prehliadka #preventívna prehliadka #tabu