Alergológovia a imunológovia proti dezinformáciám

V čase častého šírenia dezinformácií z oblasti medicíny prináša Slovenská spoločnosť alergológie a klinickej imunológie (SSAKI) platformu, na ktorej široká verejnosť nájde zaujímavé a relevantné informácie o alergiách a imunite.

31.03.2021 11:00
jar, lúka, tráva, pele, žena Foto:
Peľ stromov sa môže objaviť už počas úvodu roka - napr. v januári bežne kvitne lieska. Riešením môže byť alergénna imunoterapia.
debata

Ako jedna z prvých odborných spoločností na Slovensku založila na facebooku svoju stránku – Alergológovia a imunológovia Slovenska. Jej súčasťou je aj chatbot, ktorý ľuďom poradí v otázke, či za ich aktuálnymi symptómami stojí alergia, chrípka, prechladnutie alebo COVID-19.

„Založenie stránky na facebooku vnímame ako nutnosť tejto doby. Je všeobecne známe, že na internete je plno dezinformácií, ktoré sa týkajú zdravia a liečby. Chceme do virtuálneho priestoru pridať kanál, ktorým sa budú šíriť relevantné informácie o alergológii a imunológii, bezpečné pre ľudí. Zároveň budeme prinášať novinky z tohto moderného klinického odboru, ktorý prenikol do všetkých častí medicíny,“ vysvetľuje profesor Miloš Jeseňák z Univerzitnej nemocnice v Martine.

Chatbot na stránke dokáže odlíšiť alergiu od COVID-19

V prechodných obdobiach, keď je veľa ľudí náchylných na prechladnutie, a svet zároveň bojuje s pandémiou, je ťažké identifikovať, ktoré príznaky môžu signalizovať nákazu koronavírusom a ktoré len bežné ochorenie. Ak sa k tomu však pridá alergia, situácia sa ešte komplikuje.

Na facebooku alergológov a imunológov Slovenska pomôže napríklad aj s týmto problémom šikovný chatbot. Cez chatovaciu aplikáciu záujemcom vysvetlí napríklad to, že príznaky, ktoré sú bežné pri alergii – ako svrbenie nosa a očí, vodnaté, červené a opuchnuté oči alebo nádcha – sa pri ostatných ochoreniach nevyskytujú alebo vyskytujú zriedka.

Ako to funguje:

Chatbot je algoritmus, ktorý vedie konverzáciu s ľuďmi bez potreby ľudského správcu.

V reálnom čase môže komunikovať s veľkým množstvom užívateľov naraz, a navyše s každým personalizovane. Chatbot sa užívateľa postupne spýta, ktoré príznaky ho trápia. Na základe zvolených odpovedí následne vyhodnotí, či tieto príznaky sedia najviac na chrípku, prechladnutie, alergiu alebo COVID-19. Nie je však, samozrejme, neomylný a rady, ktoré poskytuje, sú najmä informačného charakteru.

Sledovatelia na stránke nájdu aj relevantné vyjadrenia lekárov k jednotlivým formám alergických ochorení, možnostiam ich liečby a prevencie, nástrojom budovania efektívnej imunity, ako aj k očkovaniu, ktoré stálo pri zrode imunológie a dosiaľ ju sprevádza. SSAKI tiež propaguje modernú liečbu s najlepším výsledkom pre pacienta, a to v správnom čase. Teda vtedy, keď má pacient šancu svoju situáciu riešiť.

Vedeli ste, že…

Aký je rozdiel medzi alergiou a intoleranciou?
Alergia je imunitne podmienená nadmerná precitlivelosť, pri ktorej je reakcia nášho imunitného systému okamžitá a silná. Napríklad alergia na orechy alebo včelie bodnutie. Prejavuje sa ťažkosťami s dýchaním, vyrážkami, opuchmi či nádchou. Na rozdiel od toho intolerancia nevzniká ako reakcia nášho imunitného systému, prejavuje sa spočiatku nenápadne a úplne sa rozvinie až po dlhšom čase. Spôsobuje ju nedostatočná funkcia či tvorba určitého konkrétneho enzýmu. Typickým príkladom je absencia črevného enzýmu na spracovanie mliečneho cukru, ktorou trpia pacienti s intoleranciou laktózy. Medzi bežné príznaky patria migrény, opuchy, únava či tráviace ťažkosti.

Ako sa zbaviť alergie na peľ
Upchatý nos, nádcha, kýchanie a opuchnuté oči, to môže znamenať len jedno. Peľová sezóna, ktorá je pre mnohých alergikov nočnou morou, sa blíži. Problémom sú kvitnúce stromy a trávy, ktorých peľ sa dostane do dýchacích ciest alergika a spustí príznaky. Peľ stromov sa môže objaviť už počas úvodu roka – napr. v januári bežne kvitne lieska. Riešením môže byť alergénna imunoterapia. Jej princípom je vyvolať vo vašom tele toleranciu na alergén, v tomto prípade peľ, a to tak, že sú vám pravidelne podávané presné dávky alergénu, ktorý vám spôsobuje ťažkosti. Vaše telo si naň postupom času prirodzene vybuduje toleranciu a alergiou už nebudete trpieť vôbec. Spýtajte sa na možnosti alergénovej imunoterapie vášho alergológa.

Zdroj: Alergológovia a imunológovia Slovenska

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #alergie #alergici #imunoalergológia