Injekcia priamo do oka zachráni zrak

Vekom podmienená degenerácia makuly, čiže žltej škvrny v oku zodpovednej za jasné, ostré videnie, sa v posledných desaťročiach stáva doslova celosvetovou pandémiou. Toto ochorenie patrí vo vyspelých krajinách k najčastejším príčinám straty zraku.

17.03.2021 06:00
injekcia do oka, oko, operácia oka, degenerácia... Foto:
Oko sa znecitliví anestetickými kvapkami. Injekcie sa podávajú za aseptických podmienok v operačnej sále.
debata (12)

Vekom podmienená degenerácia makuly (VPDM) je závažné očné ochorenie, o ktorom sa so zvyšovaním priemerného veku hovorí čoraz častejšie. Každý, kto prekročil päťdesiatku, môže byť ohrozený vekom podmienenou degeneráciou makuly a skôr či neskôr takmer prísť o zrak. Existujú dve formy degenerácie makuly – suchá a vlhká. Suchá je podstatne častejšia, ale ochorenie v tomto prípade postupuje pomaly. Vlhká forma (15 % prípadov ) je podstatne závažnejšia.

V tomto diele seriálu vám v spolupráci s MUDr. Pavlom Kusendom, očným špecialistom v Univerzitnej nemocnici sv. Michala v Bratislave, prinášame otázky a odpovede o vlhkej forme.

Čím sa vyznačuje vlhká forma degenerácie makuly?

V prípade vlhkej formy VPDM rastú v makule nové krvné cievy (neovaskularizácia) a dochádza z nich k úniku krvi a tekutiny. Z tohto dôvodu bunky sietnice odumierajú a vznikajú zmeny spôsobujúce stratu centrálneho videnia.

Môže sa na vlhkú formu zmeniť už diagnostikovaná suchá forma?

Pomaly postupujúca suchá forma sa, bohužiaľ, kedykoľvek môže zmeniť na vlhkú formu, keď v makule vznikajú nové, nekvalitné cievy, ktoré tam nemajú čo hľadať. Tie cievy sú aktívne, makula z nich opúcha, deformujú a deštruujú vrstvy sietnice, môžu krvácať. Ak sa s tým nič nerobí, časom sa menia na nefunkčné tkanivo – jazvu a človek končí s praktickou slepotou.

Ako sa lieči vlhká forma degenerácie makuly?

Ide o injekcie tzv. monoklonálnych protilátok, ktoré sa aplikujú priamo do oka. Obsahujú látku, ktorá blokuje rast spomínaných nekvalitných ciev. V súčasnosti máme k dispozícii dva lieky, ktoré uhrádzajú zdravotné poisťovne a v schvaľovacom procese je tretí liek. Žiaľ, schvaľovacie procesy sú na Slovensku zdĺhavé, preto naň už čakáme viac ako rok.

Ako často sa tieto injekcie do oka pichajú?

Na začiatku liečby každé štyri týždne, neskôr sa intervaly postupne predlžujú maximálne na 12 až 16 týždňov. Práve očakávaný nový liek by mal ochorenie stabilizovať na dlhšie obdobie a tieto intervaly ešte viac predĺžiť. Frekvencia a možné spôsoby dávkovania vyplývajú z príbalového letáka daného lieku, do toho ešte vstupujú obmedzenia uhrádzania zdravotnými poisťovňami. Výnimočne sa stáva, že pacientovi sa ochorenie dostatočne stabilizuje aj pri maximálnych intervaloch medzi dvoma dávkami. Vtedy sa podávanie injekcií zvyčajne pozastaví a pacient je v sledovaní. V prípade opätovného rozvoja aktivity sa pokračuje v liečbe.

Dávajú sa injekcie vždy do oboch očí alebo len do postihnutého oka?

Injekcie sa podávajú do oka postihnutého vlhkou formou VPDM, ak pacient spĺňa indikačné kritériá pre liečbu. Väčšinou ide o jedno oko. Sú však pacienti, ktorí majú postihnuté obe oči, v takom prípade sa injekcie podávajú do obidvoch.

Ako zákrok prebieha?

Oba aktuálne používané lieky existujú vo forme predplnených injekčných striekačiek, ale aj vo forme ampulky, z ktorej sa roztok natiahne do pribalenej striekačky. Všetko je zabalené do sterilného obalu, ktorý sa otvára až na operačnej sále. Po vybalení predplnenej striekačky sa nasadí ihla, odborník vytlačí vzduchové bubliny a nadbytočný objem, vizuálne skontroluje obsah na prítomnosť cudzorodých častíc a prípadnú nežiaducu zmenu sfarbenia.

Akým spôsobom možno „znecitliviť“ oko, do ktorého sa aplikuje injekcia? Kam sa dáva vpich?

Oko sa znecitliví anestetickými kvapkami. Injekcie sa podávajú za aseptických podmienok v operačnej sále. Po znecitlivení oka sa dezinfikuje spojivkový vak a okolie oka, zarúškuje sa operačné pole, nasadí sa rozvierač mihalníc (,,háčik", ktorý drží oko otvorené) a aplikuje sa injekcia, ktorá sa rozbalí a pripraví tesne pred zákrokom. Injekcia sa zavádza cca 4 mm od okraja rohovky do sklovca. Pacient odchádza domov so zalepeným okom, najlepšie so sprievodom blízkej osoby.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #očný lekár #makulárna degenerácia #oftalmológ #strata zraku