Popálené dieťa? Nevyzliekajte, rýchlo pod sprchu!

Obarenie, napríklad vriacou vodou z rýchlovarnej kanvice, sa, bohužiaľ, niekedy pritrafí. Alebo iná forma popálenia kože - nebezpečné sú často krby, kachle či horúci gril na terase. Kde robia ľudia najčastejšie chybu, keď chcú ochladiť a ošetriť popáleninu?

17.03.2021 17:30
svätojánska noc, oheň, ruka Foto: ,
Krby, grily, ohne v záhrade, rýchlovarné kanvice - to sú všetko potenciálne nebezpečné miesta a predmety z hľadiska popálenín.
debata

Pri deťoch by mala na sto percent fungovať prevencia, aby sa situácia, keď dôjde ku závažnej popálenine, nemohla stať. Ak však už u dospelého či nebodaj dieťaťa dôjde ku popáleninovému úrazu, rozhodne netreba strácať čas vyzliekaním, rozopínaním gombíkov a podobne. Ide o sekundy!

„Keď sa dieťa napríklad obarí, rodičom ako prvé napadne vyzliecť ho zo šiat,“ hovorí prednosta Kliniky popálenín a rekonštrukčnej chirurgie LF UK a UNB Nemocnice Ružinov v Bratislave prof. MUDr. Ján Koller, PhD. „Počas sekúnd, ktoré týmto stratia, sa nadmerné teplo dostáva do hlbších vrstiev kože a popáleninu zhoršuje. Treba vždy v prvom rade chladiť! Mokré oblečenie vyzliecť až neskôr a následne zas v chladení pokračovať.“ Po prvotnom ochladení je vhodné popáleného zabaliť do čistých prikrývok, kým príde pomoc. Aby zasa nedošlo k strate telesného tepla.

Doma popálené dieťa, dospelého, resp. popálenú časť jeho tela, teda treba čo najskôr strčiť pod chladnú (nie však ľadovú), neskôr vlažnú sprchu a chladiť. Aj 5–10 minút. Najviac takýchto úrazov sa totiž stáva v domácnosti. Nevadí však, ak voda, ktorá je k dispozícii, nie je úplne čistá: „S infekciou si dnes s pomocou antibiotík vieme poradiť, ale do hĺbky popálenú kožu zachrániť nevieme,“ vraví odborník na popáleniny.

Na popálené miesto nič nenatierame, podľa rozsahu popáleniny voláme záchrannú službu, alebo popáleninu obviažeme obväzom a čo najrýchlejšie sa snažíme dostať na pohotovosť. „Schladiť a prekryť. Žiadne maste ani nič podobné,“ dodáva záchranár Dušan Kraus z Bardejova. A na popáleninu rozhodne neprikladať ani ľad!

Kedy sa popálenina považuje za rozsiahlu? „Záleží na veku. U dospelých je to rozsah nad 15 % povrchu tela, u detí nad 10 %. Čím je dieťa mladšie, toto percento klesá aj na 5–7 %,“ uzatvára prof. Koller.

Rozhovor s prof. MUDr. Jánom Kollerom, PhD., si môžete prečítať vo štvrtok 18. marca v Pravda magazíne, ktorý vychádza vložený v denníku Pravda.

Charakter popáleniny má aj omrzlina

Popálenina je úraz vyvolaný nadmerným pôsobením rôznych foriem tepelnej energie na tkanivá a orgány ľudského tela. Pod rôznymi formami myslíme horenie, žiarenie, horúce tekutiny, pôsobenie elektrického prúdu, ale aj rôzne agresívne chemikálie, napríklad kyseliny a lúhy. Pri chemikáliách hovoríme o poleptaní. Znie to priam absurdne, ale charakter popáleniny má aj jej zdanlivý opak – omrzlina.

(Z knihy Jána Štrassera „Chirurg. Rozhovory s MUDr. Jánom Kollerom“.)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rýchlovarná kanvica #popálenie #popálenina #obarenie