Zlá životospráva môže mať vážne následky

Obezita je chronické ochorenie, ktoré je nielen estetickým, ale najmä zdravotným problémom. Predstavuje najvýznamnejšiu ovplyvniteľnú príčinu závažných chronických chorôb a úmrtí.

03.04.2021 06:00
hamburger, jablko, strava, fastfood, výber Foto:
Nadbytočnú hmotnosť má viac než polovica svetovej populácie. Trpia ňou dospelí, ale aj deti.
debata (1)

Podľa svetových štatistík trpí nadváhou a obezitou až viac ako polovica svetovej populácie a nadmerná telesná hmotnosť je druhou najčastejšou príčinou predčasného úmrtia obyvateľstva.

S nadváhou a obezitou sú spojené vážne zdravotné riziká ako cukrovka, kardiovaskulárne a respiračné ochorenia, ochorenia kĺbov, vysoký krvný tlak, ale aj nádorové ochorenia. Obézni ľudia však zvyknú mať aj sociálne a psychické ťažkosti – najčastejšie ide o depresie, zakomplexovanosť a zníženú sebadôveru, čo následne býva príčinou neúspechov v súkromnej i pracovnej sfére.

Vznik obezity je často zapríčinený komplexnou zmesou rôznych faktorov. Ide o faktory stravovacie, životné, psychologické, sociokultúrne, ekonomické, environmentálne či genetické.

Ako je to na Slovensku

Prostredníctvom regionálnych úradov verejného zdravotníctva sa v roku 2019 uskutočnil prieskum „Zdravotné uvedomenie a správanie obyvateľov Slovenskej republiky“. Vykonával sa na celom území Slovenska, pričom výskumnú vzorku tvorilo 3744 respondentov vo veku od 15 rokov.

Na základe BMI bol zaznamenaný výskyt nadváhy (BMI: 25,0 – 29,9) u 35,6 % respondentov.
Obezita I. stupňa (BMI: 30,0 – 34,9) sa vyskytla u 12,2 % respondentov,
Obezita II. stupňa (BMI: 35,0 – 39,9) u 2,3 % respondentov,
Obezita III. stupňa (BMI: 40 a viac) u 0,4 % respondentov.

Aj v medzinárodných štatistikách figuruje Slovensko medzi krajinami, ktoré majú relatívne vysoký výskyt obezity. Napríklad v rebríčku výskytu obezity a nadváhy v krajinách európskeho regiónu (WHO, 2013) sa umiestňujeme v prvej tretine rebríčka štátov s najvyššou prevalenciou.

Nadbytočná hmotnosť ohrozuje dospelých, ale aj deti. Podľa údajov WHO bola prevalencia nadváhy u detí vo veku 5 až 19 rokov v roku 2016 v Slovenskej republike na úrovni 23,3 %.

Pre porovnanie uvádzame aj prevalenciu nadváhy u 5– až 19-ročných v susedných štátoch:
Česká republika: 27,5 %
Maďarská republika: 28,4 %
Poľská republika: 25,7 %
Rakúsko: 26,5 %
Ukrajina: 21,4 %

Faktory zvyšujúce výskyt obezity

Medzi rizikové faktory vzniku obezity patria napríklad: fyzická inaktivita, sedavý spôsob života, nesprávne, nezdravé a nepravidelné stravovanie, nedostatočný spánok, stres. Ďalej sa môžu na vzniku obezity podieľať environmentálne a socioekonomické faktory, genetická predispozícia či hormonálne poruchy alebo iné metabolické faktory.

Pri znižovaní nadbytočnej hmotnosti je vhodné začať úpravou životosprávy. Ako prvé praktické kroky v oblasti zdravej vyváženej stravy odporúčame konzumovať päť porcií zeleniny a ovocia denne, vyhýbať sa vyprážaným jedlám, fastfoodom, koláčom a údeninám, taktiež sa vyhýbať sladeným nápojom a jedlám, ktoré majú vysoký obsah cukrov.

Dôležitá je aj dostatočná pohybová aktivita. Fyzickú aktivitu možno zvýšiť napríklad tým, že vymeníte cestu autom za bicykel alebo používaním schodov namiesto výťahu.

Ako rozpoznať obezitu či nadváhu

Výskyt obezity a nadváhy možno u jednotlivcov hodnotiť pomocou trojice parametrov:

1. BMI index = Body mass index

BMI je možné vypočítať tak, že telesnú hmotnosť (v kg) vydelíme druhou mocninou telesnej výšky (v metroch). Podľa hodnoty, ktorá nám vyšla, vieme zistiť, či máme normálnu hmotnosť, alebo trpíme podváhou, nadváhou alebo až obezitou.

BMI = hmotnosť (kg) / výška2 (m)

kategória BMI (kg/m2)
Podvýživa menej ako 18,5
Normálna hmotnosť 18,5 – 24,9
Nadhmotnosť 25,0 – 29,9
Obezita 1. stupňa 30,0 – 34,9
Obezita 2. stupňa 35,0 – 39,9
Obezita 3. stupňa viac ako 40,0
Zdroj: V súlade s WHO spracoval Odbor podpory zdravia ÚVZ SR

2. Obvod pása

Obvodom pása vieme určiť množstvo abdominálneho tuku. O obezite hovoríme, ak hodnota obvodu pása presiahne u mužov 94 cm a u netehotných žien 80 cm. Za nadmernú hodnotu obvodu pása považujeme u mužov hodnotu nad 102 cm a u žien viac ako 88 cm.

3. WHR index

WHR index vypočítame ako pomer obvodu pása (cm) a obvodu bokov (cm). Za normálnu hodnotu považujeme výsledok v rozmedzí 0,7 – 1,0. O obezite hovoríme vtedy, ak je hodnota u mužov vyššia ako 1,0 a u žien vyššia ako 0,8.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #obezita #detská obezita #nezdravé návyky