Recepty pre zdravý život

Inšpirujte sa zdravými a chutnými jedlami, ktoré môžete pripraviť pre seba aj svoju rodinu. pomôžu vám aj s chudnutím, nie je potrebná žiadna drastická diéta.

15.04.2021 10:00
tuniak, avokádo, uhorka, obed, zdravá strava Foto:
Ilustračné foto.
debata

Cuketová omáčka (4 porcie)

Suroviny: 750 g cukety, 2 veľké cibule, 2 až 3 strúčiky cesnaku, 100 g krájaných paradajok, 2 PL sójovej omáčky, 2 ČL hnedého cukru alebo medu, 1 PL kapár, 1 čili paprička, 60 ml olivového oleja

Postup: Cuketu umyte a nahrubo nastrúhajte. Cibuľu a cesnak očistite a nakrájajte na plátky. Na oleji speňte cibuľu, pridajte cesnak a opekajte do zlatista. Pridajte cuketu, smažte, kým sa zelenina nespojí a cuketa sa neobalí olejom. Pridajte ostatné prísady, zamiešajte a pomaly opekajte na panvici pri strednej teplote, kým omáčka nezhustne a chute sa nespoja. Omáčku môžete pripraviť aj v rúre. Zmes preložte do zapekacej nádoby alebo na plech a pečte vo vyhriatej rúre pri 200 oC asi 40 minút. Občas premiešajte.

Tip: Zmes môžete podávať s chlebom a volským okom, alebo zapiecť na hrianke posypanej syrom. Omáčka je výborná s opečenou slaninou alebo mäsovými guľkami. Skvele doplní aj neutrálnejšie zeleninové jedlá, napríklad karfiol, brokolicu, alebo v nej môžete zapiecť rybu s bielym mäsom.

Nepečené mrkvovo-jablkové guľky v čokoláde

Suroviny: 2 väčšie mrkvy, 1 väčšie jablko, 1 1/4 pohára kokosovej múčky, 1/2 pohára pokrájaných hrozienok, 3/4 pohára najemno roztlčených orechov (vlašské, pekanové), 1 1/2 lyžičky škorice, 1/2 ČL zázvoru, 1/4 ČL muškátového orieška, štipka soli, 1 až 3 PL medu, 1 až 3 PL orieškového masla (mandľového, pekanového, kešu…), 1/2 limetky, kakaové oriešky, prípadne iné na dekoráciu. Na polevu: 1/4 pohára kokosového oleja, 1 až 2 PL medu, 1/2 ČL pravej vanilky, 7 PL kakaa

Postup: Nadrobno nastrúhajte mrkvu a jablko, dajte do gázy a vytlačte zvyšnú šťavu. Všetky ingrediencie (okrem polevy) zmiešajte a pomocou veľkej lyžice vytvarujte guľky. Dajte vychladiť a stuhnúť asi na pol hodiny. Ak chcete pár guliek bez polevy, môžete ich obaliť v kokose či vo zvyšných orechoch. Urobte polevu – všetky zložky dobre vymiešajte, aby sa nerozdeľovali. Je dobré počkať cca 15 minút, kým sa spoja. Pomocou špáradla napichujte stuhnuté guľky a namáčajte v poleve. Nechajte polevu poriadne odkvapkať a stuhnúť, inak sa rýchlo minie. Ak ju chcete ozdobiť, namočte polostuhnuté guľky do orieškov či iného materiálu. Hotové guľky je možné skladovať v mrazničke a vyložiť päť minút pred konzumáciou.

Krémová tekvicová polievka (4 porcie)

Suroviny: 1 cibuľa, 1 tekvica hokaido pokrájaná na kocky (aj so šupkou), 1 mrkva pokrájaná na kolieska (cca 2 cm), 1/2 zeleru pokrájaného na kocky, 1 l zeleninového vývaru, 2 PL oleja, soľ, citrónová šťava, 1 sladká smotana

Postup: Cibuľu opražte na rozohriatom oleji. Pridajte mrkvu, tekvicu, štipku soli a spolu opekajte do zlatista. Zalejte vývarom a varte asi 30 minút alebo do zmäknutia tekvice. Ak použijete len také množstvo tekutiny, aby zakryla zeleninu, nie je potrebné polievku zahusťovať. Nechajte trochu vychladnúť. Pridajte citrónovú šťavu. Rozmixujte ponorným mixérom do hladka. Môže pridať smotanu. Polievku podávajte posypanú tekvicovými semiačkami a pokvapkanú tekvicovým olejom.

Tip: Namiesto tekvice hokaido môžete použiť maslovú tekvicu. Pre menej sladkú verziu polievky nahraďte mrkvu cuketou.

Jablkový chrumkáčik (4 porcie)

Suroviny: 4 šálky pokrájaných jabĺk, 1 šálka hnedého cukru, 4 PL masla, 1 šálka ovsených vločiek, 2 PL celozrnnej múky, 1 ČL mletej škorice

Postup: Jablká zmiešajte s hnedým cukrom a vložte do maslom vymastenej ohňovzdornej misy či pekáča. V inej mise zmiešajte ovsené vločky, celozrnnú múku a škoricu. Zmes nasypte na jablká. Navrch uložte kúsky masla. Pečte v rúre, kým jablká nezmäknú a vločky nebudú voňať.

Cestoviny s brokolicovou omáčkou (2 porcie)

Suroviny: 200 g brokolice, 1 kyslú smotanu, 200 g cestovín penne, cesnak, soľ, strúhaný syr

Postup: Uvarte brokolicu. Rozmixujte ju, osoľte, pridajte smotanu a prelisovaný cesnak. Omáčkou zalejte uvarené cestoviny a posypte postrúhaným syrom.

Opečený banán (2 porcie)

Suroviny: 2 olúpané banány, 2 PL masla, 3 PL medu, štipka škorice, nasekané mandle

Postup: Banány pozdĺžne prekrojte a pomaly opekajte na rozohriatom masle so škoricou. Zalejte medom a počas opekania lyžicou stále polievajte. Opekajte do zlatohneda. Nakoniec posypte mandľami a podávajte ozdobené ovocím.

Cviklový krém (4 porcie)

Suroviny: 1 väčšia cvikla, 4 PL vlašských orechov, 1 ks staršieho celozrnného pečiva, 2 PL červeného vínneho octu, 1 strúčik cesnaku, 1 jogurt, štipka soli

Postup: Celú neolúpanú cviklu varte v pare približne 45 minút. Nechajte mierne vychladnúť, olúpte a nakrájajte na väčšie kúsky. Rozmixujte spolu s pečivom, so soľou, s octom a cesnakom. Nakoniec pridajte vlašské orechy. Pridajte jogurt na zjemnenie. Podávajte s pečivom, krekrami alebo ako prílohu k mäsu.

Tip: Cviklu môžete tiež upiecť v rúre. Umyte ju a celú neošúpanú zabaľte do alobalu. Pečte približne 40 až 50 minút.

Plnené rajčiny a baklažány (4 porcie)

Suroviny: 4 paradajky, 4 baklažány, 250 g mletého bravčového mäsa, 1 krajec chleba, 2 vajcia, 1 cibuľa, soľ, korenie, 2 poháre ryže

Postup: Umyte zeleninu, odkrojte hornú časť rajčín a vyberte z nich dužinu. Prekrojte baklažány na polovicu pozdĺžne a vyberte z nich dužinu. Najemno nakrájajte cibuľu. Zmiešajte mleté mäso, cibuľu, vajcia a chlieb, ochuťte soľou a korením. Naplňte rajčiny a baklažány pripravenou plnkou a vložte do nádoby na pečenie. Pečte cca 45 minút na 180 stupňoch. Uvarte ryžu. Plnenú zeleninu podávajte s ryžou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #recepty #zdravá strava