Správne vetranie v triedach môže výrazne znížiť šírenie koronavírusu

Vedci zistili, že správne vetranie v školských triedach môže výrazne znížiť šírenie koronavírusu. SAAAP žiada slovenskú vládu a hygienikov, aby sa týmito zisteniami riadili.

31.03.2021 06:00
škola, trieda, vyučovanie, vzdelávanie,... Foto:
Správne vetranie v školských triedach môže výrazne znížiť šírenie koronavírusu.
debata (3)

Vláda avizovala, že po Veľkej noci postupne plánuje masívny návrat žiakov a študentov do škôl. Doterajšie skúsenosti s otváraním prvých stupňov základných škôl však nie sú veľmi optimistické. Viaceré samosprávy, ktoré sa rozhodli školy otvoriť, hlásili zvýšený počet nakazených, a tak ich po krátkom čase opäť zatvorili. Slovenská asociácia alergologických a astmatických pacientov (ďalej len SAAAP) je presvedčená, že návrat detí do škôl má byť prioritou vlády, no treba urobiť všetky opatrenia, aby to bol návrat bezpečný.

„Je nevyhnutné, aby kompetentné orgány vydali presné postupy, ako správne vetrať v triedach a učebniach a aby zabezpečili školám finančné prostriedky na systémy, ktoré umožnia ventilovať a filtrovať vzduch. Inak nám hrozí, že infekcia COVID-19 sa bude v školách šíriť veľmi rýchlo,“ vraví predseda Slovenskej asociácie alergologických a astmatických pacientov Andrej Vilim.

Pripomína tiež, že pri nesprávnom vetraní sa môžu vírusové častice hromadiť vo vzduchu v učebni,v jedálni alebo na chodbe. Nielen nosenie rúšok či respirátorov u detí a študentov, ale aj správne vetranie je jednou zo zložiek udržiavania zdravého prostredia a je dôležitou preventívnou stratégiou proti šíreniu COVID-19 v školských zariadeniach.

SAAAP sa opiera o analýzy a zistenia amerických vedcov, ktorí sa tomuto problému podrobne venovali.

„Odporúčajú tri úplné výmeny vzduchu v miestnosti za jednu hodinu. Ideálne by bolo, keby boli v triedach a učebniach prenosné čistiace systémy s HEPA filtrom, ktoré by výrazne znížili riziko šírenia COVID-19,“ dodáva predseda Slovenskej asociácie alergologických a astmatických pacientov.

Vedci v rôznych štúdiách tiež varujú pred prehnaným čistením povrchov, keď sa do vzduchu dostávajú nebezpečné kokteily toxických chemikálií. To, čo je overené a čo funguje, je vetranie a filtrácia.

„Jednotné usmernenia a postupy žiadame aj preto, že ak sa to nechá na samotné školy, v niektorých prípadoch môže dôjsť k tomu, že školy budú používať neoverené postupy, alebo lacnejšie a nekvalitné prístroje, ktoré môžu situáciu naopak zhoršiť,“ uzavrel Andrej Vilim.

Podrobne sa téme, vrátane simulácie správnej cirkulácie vzduchu, venovali New York Times. Viac informácií možno nájsť tu: https://www.nytimes.com/…ilation.html

Slovenská asociácia alergologických a astmatických pacientov je nepolitické, dobrovoľné, charitatívne, humanitárne, nezávislé združenie občanov a právnických osôb pôsobiacich na území Slovenskej republiky. Cieľom SAAAP je aktívna podpora občanov a pacientov trpiacich rôznymi druhmi a formami alergie a astmy.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #škola #Trieda #vetranie #koronavírus #Covid-19