Vychutnajte si Veľkú noc zdravo

Obdobie pôstu je na konci a mnohí sa tešia na lahôdky neodmysliteľne späté s Veľkou nocou. Ku klasike patria vajíčka a jedlá z nich, šunka, údené mäso či majonézový šalát. Osvojte si pravidlá ich prípravy a skladovania.

01.04.2021 06:00
žena, kuchyňa, rozmýšľanie Foto:
Nedostatočná hygiena pri príprave jedál a nesprávne skladovanie potravín, hotových alebo rozpracovaných jedál, napomáhajú množeniu nebezpečných mikroorganizmov a plesní.
debata

V stravovaní počas sviatkov nič nepreháňajte. Okrem žlčníkového záchvatu, ako odplaty za prejedanie sa, vás môže poriadne vyšťaviť aj nepríjemná hnačka. Najčastejšie býva príčinou salmonelóza, ale aj kampylobakteriálne infekcie a ďalšie, ktoré môže mať na svedomí práve vaše obľúbené jedlo.

Nedostatočná hygiena pri príprave jedál a nesprávne skladovanie potravín, hotových alebo rozpracovaných jedál, napomáhajú množeniu nebezpečných mikroorganizmov a plesní. Voľným okom na pochúťkach nemusíte zbadať žiadne zmeny, no pre organizmus môžu byť nebezpečné. Myslite na to najmä pri mäse a ostatných živočíšnych potravinách. Sú rizikovejšie ako iné potraviny, pretože sa v nich omnoho radšej ako v iných množia a rastú mikroorganizmy.

V kuchyni:

  • obľúbeným miestom baktérií je kuchynský drez a pomôcky na umývanie riadu, udržiavajte ich v čistote
  • pred každou prípravou jedla, ale aj počas nej, si dôkladne umývajte ruky
  • rovnako si dajte záležať na poriadnom čistení pracovnej dosky, kuchynského náčinia
  • nekrájajte na jednej doske mäso a potom i ostatné potraviny, zeleninu či ovocie
  • potraviny, ovocie i zeleninu čistite a krájajte na to určenými nožmi alebo strúhadlami, náradie nemiešajte a udržujte ho vždy čisté

Ako spracovať mäso

1. znečistené od krvi iba opláchnite pod tečúcou pitnou vodou, nenamáčajte ho vo vode, v umytom mäse sa mikroorganizmy veľmi rýchlo rozmnožujú

2. pri jeho tepelnom opracovaní dodržiavajte čas a správnu teplotu, zničí takmer všetky nebezpečné mikroorganizmy 3. surové mäso, hydinu, prípadne morské živočíchy vždy oddeľte od ostatných potravín

Vajíčka neumývajte

Pred použitím vajíčka neumývajte, pomohli by ste tým rozšíreniu mikróbov. Ušpinené, väčšinou z domácich chovov, stačí utrieť suchou handričkou. Dbajte na ich správne rozbíjanie, aby sa neznečistil vaječný obsah. Jedlá s vajíčkami dôkladne tepelne spracujte. Trvanlivosť vajíčka je 28 dní od znesenia.

Ktorá šunka ja kvalitná

Ak si Veľkú noc neviete predstaviť bez šunky, dajte si záležať na jej výbere. V obchodoch si môžete vybrať dusenú, údenú, tepelne opracovanú a surovú sušenú. Šunka musí byť vyrobená zo svaloviny stehna. Kvalitnejšia by mala mať aspoň 75 percent mäsa, jasne ružovú farbu a jasné kontúry svalu. Ak sa svalovina pri jej výrobe rozseká najemno a pridajú sa náhrady a prídavné látky, po tepelnom opracovaní sa spoja do homogénnej hmoty a kontúry svaloviny neuvidíte.

Aj keď údené mäso nie je vo výžive tým optimálnym, patrí tiež k tradícii. Vyberte si radšej menej zaúdené a v každom prípade by ste ho mali pred konzumáciou uvariť.

Pozor na "domácu“ majonézu

Riziková môže byť aj majonéza, ktorú si urobíte doma z čerstvých slepačích vajec. Ak sa predsa rozhodnete pre domácu majonézu, použite čerstvé suroviny a pripravte len toľko jedla, koľko priamo skonzumujete. Bezpečnejšia je však priemyselne vyrobená majonéza, ktorá je pasterizovaná.

Pravidlá pre chladničku

  • majonézu, studené omáčky, dresingy a nátierky, ktoré ste nespotrebovali, uskladňujte pri teplote 0 až 4 stupne Celzia najviac 48 hodín
  • zeleninové a cestovinové šaláty či uvarenú ryžu pri teplote 0 až 4 stupne Celzia najviac 12 hodín
  • obložené misy a chlebíčky pri teplote 0 až 4 stupne Celzia 6 hodín
  • uvarené jedlá neskladujte príliš dlho ani v chladničke – najviac 48 hodín pri teplote do 5 stupňov Celzia
  • potraviny nerozmrazujte pri izbovej teplote, ale v chladničke a už rozmrazené nezmrazujte znova.
Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva SR

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká noc #skladovanie potravín