Primár z Tatier má najväčšiu zbierku inhalačných liekov

Spomína si na pacientov s tuberkulózou aj na astmatikov, ktorí sa dusili a nedalo sa im pomôcť. Sám je ťažký astmatik, ktorý mával záchvaty končiace sa bezvedomím. Hoci pochádza z Hlohovca, súdené mu boli Tatry, pretože tu, vo výške 1010 metrov nad morom, môže voľne dýchať.

05.04.2021 06:00
MUDr. Štefan Reinhardt, pľúcny lekár, Tatranská... Foto:
Pľúcny lekár MUDr. Štefan Reinhardt.
debata (1)

Pľúcny lekár MUDr. Štefan Reinhardt pôsobí už takmer polstoročie v Sanatóriu Dr. Guhra v Tatranskej Polianke. Tvrdí, že tatranskí lekári starnú a zanedlho tu nebude mať pacientov s respiračnými ochoreniami kto liečiť.

Narodil sa sto metrov od Váhu, "na dolniakoch“ a plávanie doposiaľ považuje za najlepší šport na rozvoj pľúc. Trpel však ťažkými záchvatmi astmy, dýchavicou, mal stavy, aké už dnešní astmatici s modernou inhalačnou liečbou takmer nepoznajú. V Bratislave vyštudoval medicínu na vysokých dávkach hormónov a neskôr mu boli súdené Vysoké Tatry. "Chodieval som sem už ako študent na letnú prax, keďže tu som sa zdravotne cítil podstatne lepšie. V Hlohovci k nám stále chodila záchranka, dostával som injekcie, infúzie – aj každý druhý deň. Vo Vyšných Hágoch som sa viackrát ocitol aj ako pacient, aj ako študent, budúci lekár. Počas mojich študentských čias sa však astma ešte v Tatrách veľmi neliečila, v tom období bola v popredí najmä tuberkulóza. Až neskôr sa ústavy, aj naše sanatórium v Tatranskej Polianke, zameralo aj na liečbu astmy. V súčasnosti máme 80 % pacientov práve s touto diagnózou,“ hovorí primár Štefan Reinhardt, ktorý je odborným garantom Sanatória Dr. Guhra pre pneumológiu a ftizeológiu.

Pohľad na Sanatóriu, Dr. Guhra v Tatranskej... Foto: Dávid Popovič
Sanatórium Dr. Guhra, Tatranská Polianka Pohľad na Sanatóriu, Dr. Guhra v Tatranskej Polianke. Kúpeľná časť.

Zo smokoveckého Penzáku do Tatranskej Polianky

V 70. rokoch prišli na trh prvé inhalačné kortikoidy. Lieky, ktoré sú schopné potláčať zápal a navyše ich človek vdýchne priamo do dýchacích ciest, pôsobia teda lokálne tam, kde majú. Pre ťažkých astmatikov však príchod takýchto liečiv postupne znamenal možnosť obmedziť a neskôr aj celkom sa zbaviť hormónov v tabletách či známych injekcií s obsahom amynofylínu, ktorý rozširuje priedušky a stimuluje dychové centrum.

Astmatik MUDr. Reinhardt sa logicky začal vo zvýšenej miere zaujímať o "svoju“ diagnózu ešte ako študent. Vo Vyšných Hágoch, v národnom ústave špecializovanom v tom čase najmä na liečbu tuberkulózy, ho však po skončení štúdia nezamestnali. Keby sa ako lekár-astmatik, čiže s permanentným zápalom na prieduškách, nakazil od tamojších pacientov "tuberou“, museli by mu vyplatiť vysoké odškodné. Začal teda pracovať v legendárnej tatranskej liečebni v Novom Smokovci, v tzv. Penzáku. "V roku 1976 som prešiel z Penzáku sem, do Tatranskej Polianky. Priznám sa úprimne, že dôvodom bola vtedy aj možnosť vyriešiť svoju bytovú otázku.“ V Tatranskej Polianke ostal pracovať a bývať už natrvalo.

Pracovňa ako z iného sveta

Keď vojdete do pracovne primára Reinhardta, ktorú má hneď vedľa ambulancie v ústavnej časti sanatória, máte pocit, že ste vkročili do iného sveta. Pľúcny lekár zbiera starožitnosti, napr. staré zbrane, hodiny, ale aj platne či cédečka. Je hudobný fanatik a chodiaca hudobná encyklopédia.

Okrem ľudskej lebky vás na jednej z jeho políc zaujme ohromná zbierka inhalačných liekov na astmu či chronickú obštrukčnú chorobu pľúc (CHOCHP). "Dohromady je ich vyše 250 v rôznych verziách. Inhalačné práškové alebo vo forme aerosólu, čiže spreje. Niektoré už nie sú na trhu. Najstarší je z roku 1974,“ vysvetľuje MUDr. Štefan Reinhardt. "Vieme, že astmatici potrebujú protizápalovú a uvoľňovaciu liečbu, ktorá rozťahuje priedušky. Moderné prípravky sú už kombinované, obsahujú obe účinné látky – kortikoid aj uvoľňovač. Najnovšia je trojkombinácia – jedna zložka lieku je protizápalový inhalačný kortikoid a dve zložky sú uvoľňovacie. Také tie klasické sólo uvoľňovacie lieky z minulosti, ktoré si astmatici striekali do priedušiek aj desaťkrát denne, sa už pomaly stávajú minulosťou. Dobre liečený astmatik ich potrebuje minimálne, najlepšie vôbec,“ vysvetľuje odborník.

Najväčšia zbierka inhalačných liekov je v... Foto: Bianka Stuppacherová, Pravda
inhalačné lieky, astma, chochp, Tatranská Polianka Najväčšia zbierka inhalačných liekov je v pracovni primára Štefana Reinhardta v Tatranskej Polianke. Dohromady je ich vyše 250, najstarší z roku 1974.

Pacienti inhalujú lieky nesprávne

Mnohí astmatici aj chochp-kári užívajú inhalačné liečivá nesprávne. Najmä tí, ktorí majú liek na báze aerosólu, často nevedia zladiť vstrek a vdych. Väčšina liečiva sa tak ocitne vo vzduchu alebo v hrdle a nie v dolných dýchacích cestách. "Robili sme si minivýskum, keď pacient vdýchol inhalačný liek na čiernom pozadí a okamžite vydýchol. Na čiernom podklade sme evidentne videli, ako sa biely obláčik lieku ocitol vo vzduchu. U nás s pacientmi správne inhalovanie lieku aj dôsledne nacvičujeme, pretože je dôležité, aby sa účinná látka usadila v dolných dýchacích cestách. Takže po vdýchnutí je dobré čo najdlhšie zadržať dych, snažiť sa minimálne desať sekúnd nevydýchnuť. Sme však radi, ak niektorí pacienti vydržia štyri-päť sekúnd. Viete, koľko percent účinnej látky sa dostane do dýchacích ciest, ak ich má pacient priechodné? 20–30 percent. U niektorých najnovších prípravkov je to až 40 %. Ak má však pacient v dýchacích cestách obštrukciu a navyše nevie skoordinovať stlačenie spreja s vdýchnutím, veľká časť liečiva mu takpovediac ujde.“

Práškové prípravky vedia pacienti možno jednoduchšie vdýchnuť, sprej s aerosólom sa však zasa vie dostať hlbšie do najmenších dýchacích ciest v tzv. bronchiálnom strome. Navyše práškovú formu nie všetci pacienti tolerujú, niektorí sa z nej rozkašlú. Ideálne je, keď odborný lekár, pneumológ alebo imunoalergológ pacientovi „ušije“ liečbu na telo.

Pre ťažkých astmatikov už dnes existuje biologická liečba. Primár Reinhardt je už desať rokov nastavený na biologickú liečbu a tvrdí, že odvtedy sa mu stav rapídne zlepšil. "Ja som vďaka tejto liečbe mohol po vyše štyridsiatich rokoch užívania dokonca vynechať aj kortikoidy!“ hovorí. Na Slovensku sú zatiaľ zaregistrované dva takéto prípravky pre asmatikov.

Prichádzajú prví postcovidoví pacienti

Sanatórium Dr. Guhra v Tatranskej Polianke má ústavnú aj kúpeľnú časť. Ústavná liečba je polonemocničná, pacienti tu absolvujú kompletné vyšetrenie, môžu dostávať infúzie, ordinujú sa im lieky, dokonca im tu liečbu môžu zmeniť. Kúpeľní klienti sú v inom krídle a majú viac kúpeľných procedúr. "Za bežného chodu, keď sme neboli zatvorení kvôli covidu, sa tu vystriedalo 1600 pacientov ročne,“ hovorí primár. "Ako som už spomenul, je to najmä stredne ťažká astma, s ľahkou sezónnou astmou chodia skôr kúpeľní pacienti. Nasleduje CHOCHP, sarkoidózy, fibrózy, stavy po operáciách pľúc, pneumotoraxy. V tomto období začínajú chodiť prví postcovidoví pacienti, aj pre nás to bude nová situácia a uvidíme, do akej miery im takáto liečba u nás dokáže pomôcť,“ konštatuje primár, ktorý preštuduje zdravotnú dokumentáciu každého z nich.

Respiračná fyzioterapia - poloha, v akej sa v... Foto: Dávid Popovič
Sanatórium Dr. Guhra, respiračná fyzioterapia Respiračná fyzioterapia - poloha, v akej sa v ľahu ľahšie dýcha.

Respiračná fyzioterapia vrátane nácviku správneho dýchania je okrem odbornej liečby dôležitou súčasťou terapie. Nesmierne dôležitú úlohu však zohráva aj klimatická liečba, fakt, že pacient sa nachádza vo vysokohorskej polohe, v nadmorskej výške 1010 metrov. "Je tu menej plesní, prachových častíc, ale aj iných alergénov, predovšetkým menej tzv. degenerovaných peľových zŕn, ktoré sú agresívnejšie ako klasický peľ. Okrem toho sa tu nachádza menej roztočov,“ zdôrazňuje primár. "Preto z tohto prostredia najväčšmi profitujú astmatici s astmou, aj tí so zhoršením na podklade peľovej alergie, najmä ak sem prídu na tzv. azylový pobyt v období plnej peľovej sezóny v mieste svojho bydliska. Tu je sezóna posunutá aj o niekoľko týždňov. Samozrejme, pacienti nesmú mať problémy s touto nadmorskou výškou.“

Guhrovo sanatórium bolo otvorené v decembri 1907.
Pamätná izba v Sanatórium Dr. Guhra. Uchovávajú...
+7Pomôcky používané na respiračnú fyzioterapiu.

Vysokohorská poloha dvíha tlak

Pre zdravého človeka to možno znie neuveriteľne, ale niektorí pacienti majú v nadmorskej výške, v ktorej leží Tatranská Polianka, problémy so zvýšeným tlakom, resp. s jeho zhoršením. Alebo sa u nich začnú prejavovať napríklad srdcové arytmie. "Doma takýto problém nemajú, a keď odtiaľto odídu, všetko sa vráti do normálu. V minulosti pacientom pri nejakom srdcovom záchvate pomohlo už len to, keď ich sanitka zobrala nižšie, do Popradu. Mal som už aj pacientku, ktorú si rodina musela okamžite odviezť domov, lebo som jej odhalil taký kardiálny nález, že by v tejto vysokohorskej polohe nemohla ostať. Treba si uvedomiť, že väčšina pacientov má viacero závažných diagnóz, jednej dáme sme ich narátali rekordných štyridsaťpäť!“ Aby tu teda niektorí z problematických pacientov mohli ostať na terapii, musia im dočasne naordinovať alebo pridať antihypertenzívum navyše, ktoré po príchode domov môžu čiastočne či úplne vysadiť. To, čo je výhodné pre astmatické pľúca, nemusí byť vždy výhodné pre choré srdce.

"Viete, dokážeme mnohým veľmi pomôcť. Nastavíme im liečbu, zrehabilitujú, naučia sa správne dýchať aj chodiť pomalou chôdzou s hlbokým dýchaním. Problém je v tom, že všetko dodržiavajú iba počas ústavného alebo kúpeľného pobytu a po návrate domov sa zasa vrátia do starých koľají,“ vraví primár a vzdychne si. Sám prepláva 6 km bez toho, že by sa zadýchal a každý druhý deň cvičí bez zadýchania hodinu a pol s činkami. S manželkou mladšou o šesť rokov chodia denne na prechádzky do Tatranských Zrubov. "Dôležitý je aj ten psychologický aspekt. Už len tento výhľad na Tatry človeka lieči. Sadnite si na odrezaný pník tu, nad Poliankou a pozrite sa na Gerlachovský štít, na tú scenériu. A potom Slavkovský štít, Bradavicu, Končistú… Každý druhý deň vyzerajú inak, občas sú strašne ďaleko a občas blízko, že by sa ich človek mohol dotknúť. Vysoké Tatry majú tisíc tvárí. Buďme radi, že ich máme.“

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Astma #inhalácia #primár #Tatranská Polianka #Sanatórium Dr. Guhra #inhalačné lieky