Koronavírus? Umyť ho z rúk je jednoduché

Odstrániť koronavírus z rúk je pomerne jednoduché. Stačí nám na to len mydlo a mierne teplá voda. Nepotrebujeme žiadne dezinfekčné mydlá a takisto je zbytočné kombinovať umývanie rúk mydlom a používanie dezinfekcie na ruky.

10.04.2021 06:00
ruky, umývanie rúk, mydlo, voda Foto:
Odstrániť koronavírus z rúk je pomerne jednoduché. Stačí nám na to len mydlo a mierne teplá voda.
debata (2)

Hygiena rúk je jedno z najdôležitejších preventívnych opatrení na ochranu zdravia. Odstrániť z rúk obávaný koronavírus nie je až také ťažké, ako by sa mohlo zdať. „V bežnom živote nám na to stačí obyčajné umývanie rúk vodou a mydlom. Voda by nemala byť príliš horúca, pretože nám zbytočne vysušuje ruky. Stačí nám na to obyčajné mydlo. Mydlové častice odstránia tukový obal vírusu a ten sa následne nevie množiť. Tým pádom zahynie,“ vysvetľuje RNDr. Jaroslava Brňová, PhD, nemocničná hygienička z výskumného centra CEMIP z Trnavskej univerzity. „Mydlo je asi najhygienickejšie mať tekuté v pumpičke, ak je to možné, najmä vo firmách, s bezdotykovým dávkovačom. Dezinfekčné mydlo však nie je potrebné! Koronavírus je jeden z najmenej odolných vírusov. Dezinfekčným mydlom si ľudia len nadmerne dráždia ruky a dezinfekčná látka použitá v nich by na rukách musela byť napenená celé minúty, aby vôbec stihla účinkovať. Agresívne mydlá tak zbytočne zaťažujú pokožku rúk, tá sa vysušuje a praská.“

Čo je omnoho dôležitejšie, je dôkladné, 30– až 40-sekundové umývanie rúk (vrátane pustenia vody a utretia rúk) vlažnou vodou, pričom netreba zabúdať na palce, medziprstové priestory a končeky prstov. V domácnosti používame na osušenie rúk textilné uteráky, ktoré perieme pri teplote aspoň 60 stupňov Celzia.

Video
Aké najčastejšie chyby robíme pri používaní dezinfekčného prípravku na ruky? Ako si ho správne nanášať? Viac vo videu!

Nekombinujte umývanie rúk a alkoholovú dezinfekciu

Odborníčka vystríha pred súbežným umývaním rúk aj dezinfikovaním rúk. Umývanie rúk a dezinfekcia rúk by sa nemali kombinovať. "Je to zbytočné a dochádza k podráždeniu pokožky. Použitie alkoholovej dezinfekcie vo forme gélu alebo tekutiny sa na vlhkej pokožke po umytí môže zriediť a dezinfekcia tak stratí požadovaný účinok. Podľa danej situácie teda vždy zvolíme jednu možnosť: buď umytie rúk vodou a mydlom, alebo alkoholovú dezinfekciu rúk.

„Dezinfekčné prípravky na ruky používame v situáciách, keď nemáme možnosť umyť si ruky vodou a mydlom,“ zdôrazňuje Jaroslava Brňová. "Predovšetkým pri cestovaní, počas nákupov a podobne. Alkohol je esenciálna zložka dezinfekcie na ruky a predstavuje účinnú látku, ktorou ničíme mikroorganizmy. Kľúčový je obsah alkoholu v dezinfekčných prostriedkoch – aspoň 70 %, inak nie sú dostatočne účinné. Dôležité je použiť dostatočné množstvo (približne 3 ml), aby sme pokryli celú plochu chrbta rúk, dlaní, zápästí a nevynechali ani špičky prstov a medziprstové priestory. Takisto si treba uvedomiť, že dezinfekčný prípravok má svoj tzv. expozičný čas, kým z rúk odstráni mikroorganizmy. Je to 30 sekúnd. Ak si teda nastriekate ruky alkoholovou dezinfekciou a vzápätí sa dotknete napríklad nosa, ešte stále ich môžete mať kontaminované živým vírusom!

Kvalita dezinfekcie daná testovaním účinnosti

Prípravky s alkoholovou dezinfekciou si dnes možno zakúpiť na každom kroku. Kvalita každej dezinfekcie je daná splnením prísnych požiadaviek testovania jej účinnosti. Kvalitná dezinfekcia má na svojej etikete napísané všetky EN normy, podľa ktorých bola testovaná. V prípade pandémie ochorenia COVID-19 by to mali byť prípravky s deklarovanou VIRUCÍDNOU (proti vírusom) účinnosťou. Takéto prípravky sa vždy testujú vo dvoch krokoch – v laboratóriu aj v praktických podmienkach, čo stojí nemalé finančné prostriedky.

Do kvalitných dezinfekčných prípravkov pridávajú výrobcovia aj látky na ochranu pokožky rúk ako pantenol, vitamín E a iné. Čo sa týka samotného zloženia, spreje, roztoky či gély v dezinfekčných prostriedkoch na ruky obsahujú aj rôzne druhy alkoholu. Väčšina produktov obsahuje etanol, propanol, izopropanol alebo ich kombináciu. Účinné sú všetky (ak je v nich vyše 70 % alkoholu), ale propanol sa pomalšie odparuje, čím predlžuje dobu, počas ktorej môže zabíjať baktérie a ničiť vírusy. Na rozdiel od tenzidov v mydle alkoholy nenarúšajú lipidovú vrstvu vírusov, ale menia jej vlastnosti. Ich membrána sa vďaka alkoholu stane väčšmi priepustnou a menej stabilnou. Vo chvíli, keď alkohol prenikne dovnútra vírusu, „zrazí jeho bielkoviny“, čím ho znefunkční tak, že vírus už nedokáže napadnúť bunky.

„V tomto období by sme nemali zabúdať starať sa o svoje ruky, pretože praskliny a rany na nich sú otvorenou bránou pre akúkoľvek infekciu. ,Na ošetrovanie nám často stačí aj obyčajný olej, napríklad olivový či kokosový, ktorý si večer doma môžeme mierne nahriaty votrieť do rúk a nechať ho istý čas pôsobiť,“ uzatvára RNDr. Brňová. Tzv. dezinfekčné oleje sú vhodné na ošetrovanie kože pri drobných úrazoch či bodnutí hmyzom. Určite nie na ochranu pred koronavírusom (ak prípravok neobsahuje alkohol).

A čo rukavice? Majú ich používať nezdravotníci?

Používanie jednorazových gumených rukavíc je nevyhnutné najmä v zdravotníctve. Pri bežných situáciách, ako sú napríklad nákupy, nie je používanie rukavíc vôbec potrebné! Rukavice sú vždy jednorazové a nikdy ich nedezinfikujeme! Dezinfekcia otvára na materiáli rukavíc póry a poškodzuje ich povrch! Povrch rukavice sa omnoho rýchlejšie kolonizuje patogénmi, pretože ich nechráni mikrobióm pokožky rúk. Rukavicami nesprávnou manipuláciou môžeme kontaminovať kabelku, mobil, peňaženku či tovar, ktorý sme zakúpili. Aj sťahovať rukavice z rúk je potrebné špeciálnym postupom, čo laici často robia nesprávne.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #umývanie rúk #mydlo #koronavírus #hygiena rúk