Analýza: Tisíce Slovákov majú vážne problémy s dlhým covidom

Tisíce ľudí na Slovensku majú vážne problémy s novou chorobou - dlhým covidom. Prevažne ide o pôvodne zdravých ľudí v mladom a strednom veku. Údaje boli získané z 3035 dotazníkov pacientov s následkami prekonaného covidu, ktorí poskytli informácie o svojom zdravotnom stave prostredníctvom aplikácie CovidHelper.sk medzi 22. februárom a 22. marcom tohto roka.

09.04.2021 06:00
spánok, posteľ, nespavosť Foto:
Najčastejšími príznakmi sú únava, kašeľ, bolesť hlavy a bolesť v tele.
debata (2)

Dňa 22. februára 2021 bol spustený neziskový informačný projekt CovidHelper.sk, ktorého cieľom je poskytnúť informácie o stave a liečbe pacientom s akútnym aj dlhým covidom.

Ide o prvé zmapovanie výskytu tejto choroby na Slovensku. Podľa zistení dlhodobé následky covidu trápia častejšie ženy (60 %) než mužov. Ide o problém, ktorý postihuje nielen starších, zraniteľnejších ľudí po dlhšom pobyte v nemocnici. Naopak, dlhý covid sa týka často mladších ľudí (mediánový vek pacientov je 43 rokov). Celkovo nebol zistený žiadny vzťah medzi vážnosťou dlhého covidu a vekom alebo obezitou. Takmer 90 % vzorky tvorili jednotlivci, ktorí mali príznaky akútneho covidu, ale zvládli ich doma bez hospitalizácie.

Pacienti dnes často majú k dispozícii len minimálne informácie, ako ukazuje reakcia jednej respondentky: "Ďakujem, vďaka vám som sa nebála povedať lekárovi všetky svoje príznaky, hlavne za tie psychické som sa hanbila. A veľmi mi pomohlo prečítať si na konci to, že tie príznaky sú súčasťou postcovidoveho stavu a chce to len trpezlivosť.”

Najčastejšími príznakmi sú únava, kašeľ, bolesť hlavy a bolesť v tele. Spolu bolo doteraz identifikovaných 205 symptómov. Dáta potvrdzujú, že dlhý covid má rôznorodé prejavy – obrovská únava, neschopnosť sa nadýchnuť, zabúdanie, bolestivá menštruácia – vírus si nevyspytateľne vyberá, ktorú časť tela napadne.

Prvá analýza dlhého covidu na Slovensku. Foto: covidhelper.sk
postcovidoví pacienti, covid-19, analýza, infografika Prvá analýza dlhého covidu na Slovensku.

U drvivej väčšiny pacientov sa kombinujú rôzne problémy. Viac ako 40 % z nich má dokonca problémy zo štyroch alebo piatich celkom rozličných oblastí (srdcovocievne, dýchacie, neurologické, pohybové ústrojenstvo i trávenie). Práve títo pacienti najviac dokazujú potrebu liečby skupinou odborníkov z rôznych oblastí, ako to poznáme z postcovidových centier napríklad vo Veľkej Británii.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19 #long covid #postcovidový syndróm