Kliešte: Ako si ich nepustiť k telu

Je malý, takmer neviditeľný, ale dokáže narobiť veľké problémy. Sezóna kliešťov je tu. Najlepšou prevenciou proti chorobám, ktoré prenášajú, je seba a svojich blízkych ochrániť. Proti vírusu kliešťovej encefalitídy sa dá zaočkovať, no neexistuje na ňu liek. Lymská borelióza sa lieči antibiotikami, no zatiaľ proti nej neexistuje vakcína.

16.04.2021 06:00
list, kliešť Foto:
Kliešte sa vyskytujú najmä v tráve a v nízkych porastoch, vo vidieckych i v mestských lokalitách. Vyskytujú sa na celom Slovensku, ale nie všetky kliešte sú nosičom vírusu.
debata (1)

„Kliešte sú celosvetovo druhými najvýznamnejšími prenášačmi pôvodcov prenosných ochorení. V našich klimatických podmienach dokonca predbehli aj komáre. Na Slovensku ich nájdeme všade, kde je vegetácia do nadmorskej výšky okolo tisíc metrov, aj keď tam je ich už pomenej. Naším najvýznamnejším prenášačom a najčastejším kliešťom je kliešť obyčajný, ktorý prenáša borélie, ricketsie, anaplazmy, vírus kliešťovej encefalitídy a parazitárne prvoky babézie,“ priblížila doktorka Markéta Derdáková z Ústavu zoológie Slovenskej akadémie vied (SAV).

„Aktivita kliešťov závisí od teploty a vlhkosti prostredia. Začína na jar, keď teploty vystúpia nad 8 stupňov Celzia. V našom laboratóriu sa venujeme najmä štúdiu výskytu a ekológie pôvodcu lymskej boreliózy, ktorá je najčastejšie sa vyskytujúcim kliešťami prenosným ochorením na severnej pologuli. V priemere je nakazený každý piaty kliešť,“ hovorí doktorka Derdáková.

Kliešte sa vyskytujú najmä v tráve a v nízkych porastoch, vo vidieckych i v mestských lokalitách. Vyskytujú sa na celom Slovensku, ale nie všetky kliešte sú nosičom vírusu. V niektorých oblastiach je veľké množstvo infikovaných kliešťov, v iných sú nakazené ojedinele alebo vôbec nie. Endemické oblasti (oblasti s výskytom nakazených kliešťov) sú na Slovensku lokalizované predovšetkým pozdĺž brehov rieky Váh. V tejto oblasti sa zaznamenáva dlhoročne najvyššia chorobnosť na kliešťovú encefalitídu.

Okrem okolia Váhu možno za endemické územie považovať aj juhozápadnú časť Slovenska (napr. pohorie Tribeč, Vtáčnik, Nitrianska a Pohronská pahorkatina, oblasť Malých Karpát, okresy Trenčín, Nové Zámky, Nitra a Levice). Infikované kliešte sa však vyskytujú aj v oblastiach, kde v minulosti neboli. Zmenou klimatických podmienok sa dostávajú v posledných rokoch do vyššie položených oblastí Slovenska.

Kliešte teda číhajú všade, ale na svojho hostiteľa sa neprichytia bezprostredne po tom, čo sa dostanú na jeho telo, ale hľadajú si vhodné miesto, ktorým je zvyčajne jemná a vlhká pokožka. „Kliešte majú v obľube na našom tele dobre prekrvené miesta s tenkou kožou. Oblasť podpazušia, predkolenná jamka, oblasť slabín, brucha, zápästia – to všetko patrí k ich obľúbeným miestam obživy. Kliešte majú výborné horolezecké schopnosti a tak niet divu, že sa vám dokážu po tele vyšplhať na krk, medzi vlasy alebo za uši. Ak sa chystáte do prírody alebo na miesto, kde by sa mohol kliešť vyskytovať, myslite na vhodné oblečenie – dlhé rukávy, nohavice a vysoké topánky ideálne svetlej farby. Používajte repelenty, vyhýbajte sa pobytu vo vysokej tráve a po návrate domov sa poriadne prezrite,“ dodáva doktorka Markéta Derdáková.

V prípade, ak si po návrate z prírody nájdeme na tele kliešťa, je dôležité správne ho vybrať. „Prisatého kliešťa odstraňujte pinzetou, ktorú pritlačte čo najbližšie ku koži. Vyťahujte ho pomaly, kývavým pohybom bez točenia. Najdôležitejšie je nepoškodiť a nerozmliaždiť kliešťa. Treba vybrať celé telo aj s hlavičkou. Ak nie je poruke dezinfekčný prostriedok z lekárne (lieh, jódová tinktúra), použite prípravok s obsahom alkoholu. Ak sa nepodarí odstrániť kliešťa celého, je vhodné vyhľadať zdravotnícku pomoc,“ radia odborníci z Úradu verejného zdravotníctva.

Ako sa chrániť

Pred odchodom do oblastí, kde by mohli byť prítomné kliešte, je dôležité použiť:
1. vhodné oblečenie a obuv, ktoré čo najviac chránia ruky a nohy,
2. repelentné prípravky.

Po návrate domov z prírody je potrebné:
1. prezrieť seba, deti, ale aj domáce zvieratá,
2. odstrániť prichyteného kliešťa čo najskôr.

V oblastiach so zvýšeným ohniskom kliešťovej encefalitídy sa odporúča očkovanie proti kliešťovej encefalitíde. Toto očkovanie však nechráni pred ostatnými ochoreniami prenášanými kliešťom.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kliešť #kliešťová encefalitída #lymská borelióza #ako vybrať kliešťa