Pandémia vyplašila antivaxerov. Dávajú očkovať svoje deti

Podľa štatistík zdravotnej poisťovne Union v minulom roku vzrástol záujem rodičov o niektoré druhy povinného detského očkovania. Najmä proti osýpkam.

19.04.2021 11:00
osýpky, očkovanie, dieťa, lekár, injekcia Foto:
Dôvodom návratu osýpok je klesajúca zaočkovanosť u detí. Pandémia koronavírusu však niektorých antivaxerov vyľakala.
debata (20)

Podľa štatistík zdravotnej poisťovne Union v minulom roku vzrástol záujem rodičov o niektoré druhy povinného detského očkovania. Svoje ratolesti dali v prvom roku celosvetovej pandémie koronavírusu zaočkovať aj ľudia, ktorí boli pôvodne proti očkovaniu. Urobili tak mimo očkovacieho kalendára.

„Najväčší nárast záujmu evidujeme v prípade očkovania proti osýpkam. Dodatočne ho podstúpilo vyše 2000 našich detských poistencov!,“ informuje Beáta Dupaľová Ksenzsighová, hovorkyňa zdravotnej poisťovne Union.

Podľa slov revíznej lekárky Ingrid Dúbravovej sa zvýšili počty zaočkovaných detí aj proti ďalším závažným ochoreniam: „O niečo viac sa očkovalo aj hexavakcínou, ďalej proti pneumokokom a dokonca aj proti rotavírusom, čo je nepovinné, ale užitočné očkovanie.“

Poisťovňa eviduje od svojich klientov dopyty, či je počas pandémie bezpečné očkovať malé deti. Odpoveď je jednoznačná. „Očkovanie podľa očkovacieho kalendára nesmieme pozastaviť – mohlo by sa totiž ľahko stať, že tu okrem pandémie koronavírusu, budeme mať onedlho aj epidémie chorôb, ktoré sú už roky potlačené skupinovou imunitou a mali sme ten luxus zabudnúť na ich existenciu,“ vysvetľuje doktorka Dúbravová.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #očkovacia látka #osýpky #antivaxeri