- Žalúdok denne vyprodukuje asi 2 litre žalúdočnej šťavy s hodnotou pH približne 1–2. "Kyselinári“ však vytvárajú tejto žalúdočnej šťavy aj o 400 ml viac.
- Najčastejší tvar žalúdka je hákovitý, sifónový. U 90 % ľudí má podobu písmena J. Zriedkavo môže mať tvar býčieho rohu.
- Žalúdok potravu spracúva mechanicky a chemicky za pomoci žalúdočnej šťavy s obsahom kyseliny chlorovodíkovej, tráviacich enzýmov a podobne.
- Ochranný hlien chráni žalúdok pred účinkami kyseliny a enzýmov, aby nenatrávil sám seba. Silná žalúdočná kyselina je taká agresívna, že ak by sme do nej vložili žiletku, úplne by sa rozpustila za dve hodiny. Podiel kyseliny chlorovodíkovej v žalúdočnej šťave je 0,15 až 0,5 %.
- U dospelého človeka má žalúdok objem 500 ml, ale roztiahnuť sa dokáže až na štvornásobok a pojme až dva litre potravy.
- Vedci zistili, že za jeden priemerne dlhý ľudský život spracuje naša tráviaca sústava približne 30 ton potravy.
(Z publikácie "Zdravé črevo a trávenie“ autorov Kužela-Čižmáriková, Ikar 2021)