Aký je najčastejší tvar žalúdka? Hák, sifón či býčí roh?

Súčasťou žalúdočných štiav sú kyseliny, napríklad soľná čiže chlorovodíková. Ide o dosť silné žieraviny, ktorých úlohou je rozkladať našu potravu. Žalúdočná sliznica má vybudovanú ochranu voči pôsobeniu kyseliny, je potiahnutá mucínom. Mucín na povrchu sliznice žalúdka tvorí jemný film a chráni ju tak pred natrávením kyselinou chlorovodíkovou.

23.04.2021 06:00
žalúdok, vredy, žalúdočné vredy, peptický vred Foto:
Žalúdok denne vyprodukuje aj dva litre žalúdočnej kyseliny.
debata
  • Žalúdok denne vyprodukuje asi 2 litre žalúdočnej šťavy s hodnotou pH približne 1–2. "Kyselinári“ však vytvárajú tejto žalúdočnej šťavy aj o 400 ml viac.
  • Najčastejší tvar žalúdka je hákovitý, sifónový. U 90 % ľudí má podobu písmena J. Zriedkavo môže mať tvar býčieho rohu.
  • Žalúdok potravu spracúva mechanicky a chemicky za pomoci žalúdočnej šťavy s obsahom kyseliny chlorovodíkovej, tráviacich enzýmov a podobne.
Video
Gastroenterológ Miloš Bubán vo videu o žalúdočných vredoch popisuje a ukazuje gastrofibroskop.
  • Ochranný hlien chráni žalúdok pred účinkami kyseliny a enzýmov, aby nenatrávil sám seba. Silná žalúdočná kyselina je taká agresívna, že ak by sme do nej vložili žiletku, úplne by sa rozpustila za dve hodiny. Podiel kyseliny chlorovodíkovej v žalúdočnej šťave je 0,15 až 0,5 %.
  • U dospelého človeka má žalúdok objem 500 ml, ale roztiahnuť sa dokáže až na štvornásobok a pojme až dva litre potravy.
  • Vedci zistili, že za jeden priemerne dlhý ľudský život spracuje naša tráviaca sústava približne 30 ton potravy.

(Z publikácie "Zdravé črevo a trávenie“ autorov Kužela-Čižmáriková, Ikar 2021)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #žalúdok #trávenie #žalúdočná kyselina #tráviace ťažkosti