Covid zanecháva jazvy na celom tele. Ako sa dostať do formy?

Ochorenie COVID-19 vyvoláva nielen veľkú únavu tela, bolesti hlavy či svalovú slabosť. Jeho najčastejším dôsledkom sú postihnuté pľúca, ale aj kardiovaskulárne, neurologické, internistické komplikácie, neobchádza ani obličky. Korona je hrozbou nielen pre fyzické, ale aj psychické zdravie.

25.04.2021 06:00
sestrička, rúška, pacientka, invalidný vozík Foto:
Pandémia koronavírusu odsunula na vedľajšiu koľaj aj viaceré preventívne programy, chronickí pacienti v obave z nákazy zanedbávali návštevu špecialistov, odsúvali sa plánované operácie.
debata

Hovoria o tom štatistiky lekární, ktoré vlani vydali viac antidepresív ako v predpandemickom období. Najmä študenti vykazujú vysokú hladinu úzkosti, depresie a stresu. Podľa dát Všeobecnej zdravotnej poisťovne sa v minulom roku predpísalo o 31 500 viac psychiatrických liečiv ako v roku 2019. Problémy sa prejavujú aj u ľudí, ktorí doteraz nemali psychické problémy.

„Už od začiatku pandémie upozorňujeme na to, že protipandemické opatrenia budú mať vážne dosahy na psychické zdravie všetkých obyvateľov. A to sa nám pravidelne ukazuje v prieskumoch. Najväčšiu mieru stresu a depresívneho prežívania či úzkosti zažívajú mladí ľudia, pre ktorých je vývinovo dôležité udržiavať sociálne kontakty s rovesníkmi a využívať zvládacie stratégie, ktoré sú založené na spoločnom stretávaní sa a rozhovoroch, čo im nie je v danej situácii umožnené,“ hovorí Kamila Urban z Ústavu výskumu sociálnej komunikácie Slovenskej akadémie vied.

Pandémia koronavírusu však odsunula na vedľajšiu koľaj aj viaceré preventívne programy, chronickí pacienti v obave z nákazy zanedbávali návštevu špecialistov, odsúvali sa plánované operácie. Odložená zdravotná starostlivosť mala za následok nielen nárast počtu zbytočných úmrtí, ale aj zhoršenie zdravotného stavu či oneskorenie diagnostiky závažných ochorení.

Podľa údajov zdravotných poisťovní klesol počet preventívnych prehliadok u praktických lekárov pre dospelých takmer o tretinu. Za rovnaké obdobie klesol počet diagnostických vyšetrení o viac ako pol milióna. „Zanedbanie prevencie a včasného záchytu ochorení považujem za jeden z najzásadnejších problémov. Ukáže až čas, k akým ďalším pandémiám sme tým prispeli,“ hovorí Mária Lévyová, prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov.

Asociácia na ochranu práv pacientov opakovane upozorňuje aj na fakt, že sa stovkám pacientov výrazne znížila kvalita života v dôsledku odsúvania termínu operácie. „Pacienti sa na nás obracali s tým, že mesiace čakajú na zákrok, ktorý podľa lekárov znesie odklad. Boli aj takí, ktorí sa, žiaľ, potrebnej zdravotnej starostlivosti už nedočkali,“ vysvetľuje Lévyová.

„Lekári mi pri preventívnej prehliadke objavili na jar minulého roku hrčku v podpazuší. Absolvovala som biopsiu s negatívnym výsledkom. Keďže útvar mal pred rokom viac ako 14 centimetrov, lekári mi odporučili operáciu. Na tú som sa však už pre pandémiu nedostala. Do dnešného dňa,“ hovorí Janka, ktorá už rok čaká na termín operácie. „Našťastie nejde o život ohrozujúci stav, aj keď nepríjemný. Ruka mi občas opuchne a bolí ma. Ale hádam sa dočkám,“ dodáva.

Údaje zdravotných poisťovní hovoria o poklese hospitalizácií až o štvrtinu. Za posledné tri mesiace minulého roka sa v slovenských nemocniciach urobilo o 43-tisíc operačných výkonov menej ako za rovnaké obdobie roku 2019. Najviac odložených operácií sa týkalo ušno-nosno-krčných (43,8 %), chorôb svalovej a kostrovej sústavy (39,9 %) a gastrointesti­nálneho traktu (39,4 %).

Pacienti by podľa Lévyovej nemali byť ponechávaní v neistote. Je načase začať sa intenzívne zaoberať škodami, ktoré pandémia ochorenia COVID-19 napáchala v zdravotníctve. „Očakávame, že sa vláda začne zaoberať potrebami nás pacientov. A to v súlade so svojím programovým vyhlásením, v ktorom sa okrem iného zaviazala zlepšiť manažment pacienta v zdravotníckom systéme,“ dodala Mária Lévyová.

Katarína Ackermanová Čítajte aj Deti trápi pandémia depresiami, ale aj závislosťami

Vedci skúmajú vplyv pandémie na prevenciu rakoviny

Kolonoskopia Johna Abrahama bola pre pandémiu odložená o niekoľko mesiacov. Keď sa na vyšetrenie konečne dostal, lekári našli bujnenie príliš veľké na to, aby ho pri preventívnom zákroku odstránili. Na operáciu musel Abraham čakať niekoľko týždňov a niekoľko ďalších trvalo, kým zistili, že je nádor nezhubný, píše agentúra AP.

„Samozrejme si hovorím, či keby som išiel na vyšetrenie v čase, keď som mal, či by to všetko bolo inak, či som sa mohol prípadne vyhnúť operácii,“ hovorí Abraham, hypotekárny bankár z mesta Peoria v americkom štáte Illinois.

Keď covid vlani na jar zaplavil zdravotnícke zariadenia, boli o niekoľko mesiacov odložené milióny kolonoskopií, mamografií, skenov pľúc, cytologických testov a ďalších preventívnych vyšetrení súvisiacich s rakovinou. Výskumníci teraz skúmajú dôsledky tohto výpadku. Okrem iného zisťujú, koľko nádorových ochorení lekári nezistili včas a či boli nádory nájdené od obnovenia preventívneho testovania v pokročilejšom štádiu.

Už teraz ale niektorí vedci pozorujú prvé náznaky problémov. Odborníci z univerzity v Cincinnati zistili, že keď nemocnica v júni znovu spustila tomografické skenovanie, 29 percent pacientov malo podozrivé nálezy, oproti ôsmim percentám v predchádzajúcich rokoch.

Niekoľko štúdií naznačuje, že v roku 2020 bola rakovina diagnostikovaná menšiemu počtu pacientov, pravdepodobne pre slabšiu prevenciu. Okolo 75 organizácií zaoberajúcich sa rakovinou nedávno vyzvalo na návrat k preventívnym vyšetreniam v rovnakom objeme ako v dobách pred pandémiou, a to čo najskôr, hneď ako to situácia dovolí.

Rakovinovým nádorom trvá roky, kým sa prejavia, a niektoré správy, naopak, naznačujú, že niekoľkomesačné oneskorenie v preventívnych vyšetreniach pri niektorých typoch rakoviny nemusí byť také problematické, ako sa niektorí obávajú. Napríklad výskumníci v Holandsku zistili, že oneskorenie v mamografických vyšetreniach neviedlo k väčšiemu počtu nájdených rakovinových nádorov v neskorších štádiách.

Pandémia tiež na tomto poli priniesla niektoré kreatívne riešenia, ako napríklad širšie využitie testov, ktoré je možné urobiť doma. Vo Filadelfii sa napríklad spojila jedna z veľkých cirkví s miestnymi lekármi a program na očkovanie proti chrípke v takzvanom drive-in programe prepojila s odovzdávaním vzoriek stolice, ktorá sa testuje kvôli rakovine hrubého čreva.

„Nebojíme sa vyskúšať všetko, keď to súvisí so zdravím,“ povedal reverend Leroy Miles z baptistickej cirkvi. „Mužov na testy nabádali ženy, hovorili: ,Išla som na mamogram.' A ja na to: ,Pani, veď aj vy máte hrubé črevo,'“ dodáva.

Preventívne testy sa líšia v rizikách a vo výhodách s nimi spojených a zdravotnícki odborníci sa dlho sporia, kto by mal ktoré podstúpiť a ako často. Výpadok spôsobený pandémiou mohol poslúžiť ako prirodzený experiment, ktorý by v porovnaní so staršími štúdiami preukázal, aké sú v súčasnosti tieto testy hodnotné.

Rozdiely v počte úmrtí však nebude možné vysledovať ešte dlhé roky, pretože včasné rozpoznanie je len jeden z mnohých faktorov, ktorý pomáha rakovinu pacientom prežiť. Záleží i na liečbe – a tú pandémia oneskorila tiež.

Doktor Ned Sharpless, šéf amerického Národného inštitútu pre boj s rakovinou, odhaduje, že by nasledujúca dekáda mohla zaznamenať až 10 000 nadbytočných úmrtí pre oneskorené rozpoznanie a liečbe rakovín prsníka a hrubého čreva.

Odloženie starostlivosti „bolo v určitom čase rozumné“, pretože výhody prevažovali riziká z vystavenia infekcii covidu, zároveň však prílišné pozdržanie „môže jednu z kríz verejného zdravia premeniť v mnoho ďalších“, napísal Sharpless v článku v časopise Science.

(ČTK/AP)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Covid-19 #postcovidový syndróm