Ako zachrániť postcovidové pľúca

V prípade, že ste mali ťažký priebeh tohto ochorenia a skončili ste v starostlivosti lekárov v nemocnici, pozrite sa pozorne do svojej prepúšťacej správy. Mali by ste v nej nájsť odporúčania na doliečenie v kúpeľoch.

02.05.2021 06:00
muž, sestrička, preventívna prehliadka, rúška Foto:
Ak ste mali to šťastie, že ste covid prekonali len s minimálnymi príznakmi, nebudete spĺňať podmienky na schválenie kúpeľného návrhu. Ak sa však necítite fit, môžete absolvovať liečbu v kúpeľoch ako samoplatca.
debata (1)

„Pacienti po komplikovanom zápale pľúc, ktorý väčšinou COVID-19 spôsobuje, a ktorí boli hospitalizovaní v nemocnici, majú nárok na kúpeľnú starostlivosť hradenú poisťovňou,“ vysvetľuje primár Petr Pšenica, lekár Kúpeľov Luhačovice. „Doliečenie po covide neodďaľujte, skorý začiatok rehabilitácie dýchacieho ústrojenstva dáva nádej na zlepšenie výkonnosti až na úroveň pred samotným ochorením.“

Možnosť získať kúpeľnú starostlivosť majú aj covidoví pacienti, ktorí neboli priamo hospitalizovaní, ale stále sa stretávajú s nepríjemnými ťažkosťami po jeho prekonaní. Pokiaľ máte pretrvávajúci kašeľ, tlak na prsiach, alebo aj pocit celkovej nevýkonnosti svojho tela pretrvávajúce dlhšie ako tri týždne, neváhajte a zájdite za svojím obvodným lekárom. V tomto prípade vás zrejme nebudú trápiť dôsledky po komplikovanom zápale pľúc, ale váš neutešený zdravotný stav bude vychádzať z niektorej inej pridruženej choroby, ktorú prekonanie covidu spôsobilo. Obráťte sa preto na špecialistu, ktorý váš stav po zdravotnej stránke odborne posúdi a zistí, aké následky covid spôsobil a na základe niektorej z pridružených diagnóz kúpeľnú liečbu odporučí.

sestrička, rúška, pacientka, invalidný vozík Čítajte viac Covid zanecháva jazvy na celom tele. Ako sa dostať do formy?

Ak ste mali to šťastie, že ste covid prekonali len s minimálnymi príznakmi, nebudete spĺňať podmienky na schválenie kúpeľného návrhu. Ak sa však necítite fit, môžete absolvovať liečbu v kúpeľoch ako samoplatca.

"Procedúry sú u každého pacienta stanovené individuálne na základe vstupnej lekárskej prehliadky, pri ktorej lekár posúdi zdravotný stav a ťažkosti klienta a stanoví liečebný rehabilitačný plán a procedúry.

Rady, ako regenerovať pľúca

1) Chodievajte často na prechádzky do prírody a postupne zvyšujte ich intenzitu i náročnosť.

2) Dbajte na správnu stravu bohatú na vitamíny a minerálne látky s vysokým podielom ovocia a zeleniny.

3) Pomôžte si aj rôznymi doplnkami stravy, a to predovšetkým tými, ktoré obsahujú antioxidanty a vitamíny C a E.

4) Nezanedbávajte spánok a pravidelný denný režim. Toto pomáha nielen telu, ale aj našej psychike.

5) Ak sa postupne váš zdravotný stav po prekonanom ochorení nezlepšuje, navštívte svojho lekára.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pľúca #postcovidový syndróm